MyAd

2013. augusztus 5., hétfő

1.6. Kardió edzés

Mire jó?


A kardió edzés az aerob típusú mozgások egy másik formája. A tudományos megközelítést most hanyagolom, az aerob edzésről szóló cikkben már megismerhettétek a dolgok elméleti részét. Itt sincs ez másképpen, csupán az intenzitás magasabb, mint az aerob edzés folyamán.

A kardió edzés egy nagyon jó dolog, alapvetően a szív és a vérkeringési rendszer, valamint a légzőrendszer kapacitásának, terhelhetőségének fejlesztését szolgálja, rengeteg pozitív élettani hatással bír, kiválóan alkalmazható
  • szívritmuszavar
  • magas/alacsony-vérnyomás
  • potenciazavarok
  • vérszegénység
  • anyagcserezavarok
  • depresszió
  • immungyengeség
esetén, és szerintem elengedhetetlen a kiegyensúlyozott fizikumhoz. A kardió egy dologra nem jó, mégpedig zsírégetésre! De ezt már eléggé kifejtettem az aerobnál, szóval most nem másznék bele túlzottan, ha nem gond.

Tiltott gyümölcs


Forrás: Édesvíz
Kardiózni csak szálkásítás folyamán tilos, mert azzal garantált az izomvesztés.

A szálkásításon kívül viszont kifejezetten ajánlott legalább heti 1-2 alkalommal beiktatni az edzéstervünkbe, viszont szigorúan csak azokon a napokon, amikor nem végzünk súlyzós edzést!

Egyedül a nagyon vékony, egyszálbélű, bármit összezabáló, mégis kockahasú, nagyon nehezen hízó srácoknál lehet ideiglenesen kiiktatni annak a célnak az érdekében, hogy sikerüljön némi masszát magunkra pakolni, de hosszabb távon ők sem hanyagolhatják teljesen ezt a dolgot az egészségük megőrzése érdekében. Ne feledjük, nem csak jól akarunk kinézni, egészségesek is akarunk lenni, hiszen mit ér egy izmos fizikum, ami mögött nincs meg a teljesítmény, amit sugall? Szart sem.

Hogyan kardiózzunk?


A kardió edzés időtartama olyan 20-30 perc körül van, az intenzitása pedig magasabb, mint az aerobé, 140 fölé megyünk a pulzussal bőven, a légzésünkre kell koncentrálnunk, összefüggően beszélni nem tudunk, az izmaink (pl. a combok) is bedurranhatnak közben. A mozgásformák ugyanazok, mint a már előbb részletezett aerobnál: futás, biciklizés, taposógép, de ide jó lehet az úszás is. A lényeg a magasabb intenzitás.
Semmiképpen se hanyagoljátok ezt az edzés formát, a súlyzós edzéseket is jobban fogjátok bírni, ha a keringési rendszeretek rendben van.

Zárójelben


Forrás: Beautiful to the Core
Amint már említettem, a kardió edzés nem alkalmas zsírégetésre, de! Ha valaki semmiképpen sem szeretne súlyzós edzést végezni, és mellette aerobbal baszakodni, akkor egy megfelelő étrend és a kardió is hozhat némi eredményt, viszont közel sem olyat, mint a megfelelő étkezés, valamint a súlyzós és aerob edzés kombinációja. Aki például nagyon túlsúlyos, és totál edzetlen, tehát nincsen rajta semmi izom, még így is eszközölhet némi változást a kinézetében, de azért koránt sem olyan drámait, mint az én általam vázolt módszerekkel, és az egész nem is lesz annyira hatékony, plusz megtartani is nehezebb lesz az eredményeket. De nyilván ha még az étrendet is baszik valaki betartani, akkor a kardió önmagában garantáltan eredménytelen lesz, tudatos táplálkozás nélkül ez sem működik. Viszont ne feledjük, önmagában a kardióval sohasem fogunk tudni egy bizonyos szinten túllépni, és sohasem fogunk igazán jól kinézni.