MyAd

2013. augusztus 7., szerda

1.7. Táplálkozás

Helyes táplálkozás... Már megint?


Bár azért manapság már jóval kisebb a homály a fejekben, és sokkal több helyről hallani a helyes táplálkozás fontosságáról nem csak a naturál testépítés, de a mindennapi élet terén is, de azért fontosnak tartom, hogy legyen pár szó erről is az oldal alapfogalmai között.

A matek


Forrás: Definitive Spa Blog
Sportunkban szokás azt mondani, hogy az eredményességhez 30 %-ban járul hozzá az edzés, és 70 %-ban a táplálkozás. Én ezt azért nem szeretem, mert mondjuk kicsit úgy hangzik, mintha a céljaink háromnegyedét meg lehetne valósítani csak a helyes étrenddel. Pedig hiába zabálunk tisztán, ha csak a fotelben döglünk, akkor semmi sem fog történni. Tehát ebből a szempontból mind a megfelelő étrend, mind az edzés egyformán fontos, viszont a fent említett okosság jól szemlélteti, hogy nem elég odatenni magunkat a teremben, a konyhában is ugyanígy kell cselekednünk, ha eredményeket akarunk.

Fogyóban a szerencse?


Az elején persze még a régi, rendszertelen, az átlagember által használt alapanyagokból álló étrendünk mellett is lesz némi eredménye annak, ha elkezdünk mozogni, viszont ha nem alakítjuk étkezési szokásainkat a sporthoz és céljainkhoz, akkor sajnos nagyon hamar el fogunk érni egy szintet, ahol abbamarad majd a fejlődésünk, és stagnálni kezdünk. Ez a szint pedig egészen biztosan nem az lesz, amit célként kitűztünk magunknak.

De hát most tömegelek!


Forrás: ExtremeBodyFit
Ha izmosodni szeretnél, akkor az átlagember étrendjével nem fogsz tudni bevinni ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, ami pedig az izmok építőköve, és amiből a szükséges mennyiséget csak minőségi élelmiszerekből tudod fedezni. Valamint a szénhidrát forrásaid is inkább csak a zsírépítéshez fognak üzemanyagként szolgálni.


De ha a fehérjebevitelt még meg is oldod valahogy, viszont túl sok szemetet zabálsz össze, akkor azon kívül, hogy nem lesz olyan hatékony a rendszer (hiszen a szemét kajákban található telített zsírok akadályozzák a sejteket abban, hogy felvegyék a fehérjéket és a szénhidrátokat), az izom mellett jelentős mennyiségű zsírt is magadra fogsz szedni, ami pedig eléggé elrontja és puhává teszi az összképet.

Mire pedig a rengeteg zsírt lediétázod, rengeteg izmot is fogsz veszíteni. Ezért kell az izmokat tiszta étrenddel építeni, hogy a tömegeléskor elkerülhetetlen zsírosodást minimálisra szorítsuk, és az utána következő szálkásítás végeredménye mindenképpen előrelépés legyen a kezdeti állapothoz képest, ne pedig csak annyit érjünk el, hogy felhízunk és visszafogyunk.

Elég csak egy kicsit többet mozogni, nem?


Forrás: http://southendmarathon.com/
Ha pedig zsírt szeretnél leadni, akkor az átlagember étrendjével még szarabb helyzetben vagy, ha az lehetséges, mert ami széles körökben táplálkozás címszó alatt folyik a fejlett társadalmakban, az szinte semmi másra nem alkalmas, mint a testzsír felhalmozására.

A rengeteg feldolgozott élelmiszer, az egyszerű szénhidrátok (cukor, fehér liszt) és a telítetlen zsírok, amelyek étrendünket túlnyomó többségében alkotják, mind csak ahhoz segítenek hozzá, hogy bezsírosodj. Ez még akkor is igaz, ha vékony testalkatú vagy, mert úgy is lehetsz hájas és löttyedt. Aztán arról se feledkezzünk el, hogy nem csak a kinézetünknek, de az egészségünknek sem tesz jót ez a fajta táplálkozás, nem véletlen, hogy népbetegség az elhízás és a kettes típusú diabétesz, amik kéz a kézben járnak, és mindketten a sok szemét kajának köszönhetik kialakulásukat.

Valamit valamiért


Tehát ha jól akarunk kinézni, és egészségesek akarunk lenni, akkor bizony meg kell tanulnunk normálisan táplálkozni. Ez nem azt jelenti, hogy ne ehetnénk meg néha egy hawai pizzát, ha éppen az a kedvenc kajánk, de a hangsúly itt a néhán van, és azon, hogy az étrendünknek általánosságban minőségi és minél kevésbé feldolgozott tápanyagokból kell állnia, a szemét kaja pedig csak a kivétel lehet néhanapján, ami erősíti a szabályt.

De hát én annyira szeretem a...


Forrás: http://www.fanpop.com/
Persze, tudom én, hogy mindenki szereti a hasát, és mindenki szeret zabálni, de el kell dönteni, hogy mi a fontosabb: az a pillanatnyi kis öröm, amit akkor érzel, amikor benyomsz egy tábla csokit, vagy az általános jó közérzet, önbizalom, egészség és energikusság, amit megfelelő önkontrollal elérhetsz és folyamatosan fenntarthatsz. Ha nem vagy képes lemondani bizonyos dolgokról, ha egy olyan gyenge ember vagy, akinél erősebb egy rohadt édesség, egy üdítő, vagy egy hamburger, akkor meg kell barátkoznod azzal, hogy sohasem fogsz jól kinézni. Sohasem fogsz tudni megszabadulni a rajtad lévő felesleges zsírtól, nem leszel izmos, feszes, egészséges, szép és kívánatos.

Mire számíthatsz?


Forrás: Wikipedia
Ezzel egyébként koránt sem azt akarom mondani, hogy ha nem tudod betartani a kaját, akkor le se menj a terembe, mert mozogni jó és fontos. Az viszont biztos, hogy ne legyenek nagy reményeid a kinézeted alakulását illetően (és kicsik is csak korlátozott számban), ha nem tudsz következetesen követni egy jól megtervezett étrendet.

A jó hír viszont az, hogyha a kezdeti nehézségeken túlteszed magad és erős maradsz, akkor az eredmények biztosan nem maradnak el, ahogy pedig szépen lassan alakulgatsz, úgy fog egyre erősebb motivációt jelenteni a változás. Egyre több örömödet fogod lelni a naturál testépítésben, és emiatt sokkal kevésbé lesznek hívogatóak majd azok az ételek, amikről régen úgy képzelted, hogy nem tudsz nélkülük élni. Minden kezdet nehéz, és van, amikor később sem könnyű, de benned is megvan az erő ahhoz, hogy bármit elérj, amit csak elképzelsz, a többi pedig fejben dől el.