MyAd

2013. július 29., hétfő

1.4. Súlyzós edzés

Az meg mi a fene?


Forrás: http://www.simplyshredded.com/
A súlyzós edzés a naturál testépítés legalapvetőbb és kihagyhatatlan mozgás formája. Kategóriáját tekintve anaerob mozgásnak, azon belül is anaerob állóképesség fejlesztő mozgásnak tekintjük. Nem mászok most bele túlzottan a tudományos rovat fílingbe, ha nem veszitek zokon, mert a mi szempontunkból ez nem olyan lényeges, de azért egy alap szinten illik tisztában lenni a fogalmakkal, ezért leegyszerűsített formában most elétek tárom a dolog lényegét.

A színfalak mögött


Forrás: http://schools.nyc.gov/
Az anaerob mozgás az a folyamat, melynek során a test számára a mozgáshoz szükséges energia előállításához nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, és így nem képes az oxigén segítségével a rendelkezésre álló energiatartalékok (szénhidrát és zsírsavak) lebontásával ATP-molekulákat létrehozni, melyek az izmok összehúzódásáért felelősek, ezért a tartalék ATP-molekulák, majd a szénhidrátok anaerob lebontásával kénytelen fedezni ezt a szükségletet.


Ennek melléktermékeként (az oxigénhiány következtében) savasodás lép fel az izomban, emiatt és az ATP-molekulák elhasználódása miatt pedig ez a típusú mozgás csak rövid ideig tartható fenn (izombukásig vagy kifulladásig), viszont a pihenők közbeiktatásakor a szervezetünk újra feltölti az ATP raktárakat, elkezdi lebontani a tejsavat, és a mozgás megismételhető lesz, de természetesen fáradásunk következtében a terhelés időtartama és intenzitása csökkenni fog. A folyamatos súlyzós edzés viszont fejleszteni fogja ilyen irányú állóképességünket.

Miért jó ez nekem?


Forrás: http://bodybuilding.blogger.hu/
Nah, de túl a rövidke tudományos maszlagon, azért gondolom sejtitek, hogy a súlyzós edzés leegyszerűsítve az a folyamat, amikor szépen megfogod a súlyt, vagy a gép karját, és az ellenállás ellenében összehúzod az adott izmot, majd pedig elernyeszted, és ezt megismétled még egy párszor. Tulajdonképpen súlyok segítségével stimulálod az izmaid. (Ez nagyon fontos, a súly csak eszköz és nem cél!) Végzéséhez valamiféle ellenállásra, vagy súlyra van szükséged, és a mi szempontunkból több igen jó tulajdonsággal bír ez a mozgásforma:

  • Erősíti az izmainkat, és megnöveli a méretüket, így tulajdonképpen ennek segítségével tudjuk megváltoztatni az alakunkat, hiszen azt az izmok adják, és nem a zsír, vagy a hájleszorítós biszbasz ruha.
  • Egy intenzív edzés jelentős mennyiségű kalóriát éget el, a kalóriadeficit pedig szükséges velejárója a szálkásító diétának.
  •  Pörgeti az anyagcserét, az anyagcsere pedig minél gyorsabb, annál jobb, mert gyors anyagcserével lehet a legjobban zsírt égetni és száraz izomzatot építeni is.
  • Arra ösztönzi az izmainkat, hogy azok vegyék fel a bevitt tápanyagokat, így azok felhasználása a lehető legoptimálisabb lesz, és nem fognak zsírként raktározódni. Többek között ezért is elengedhetetlen része a súlyzós edzés a zsírégetésnek, és ezért nem leszünk soha hatékonyak, ha csak aerob mozgásokkal és kalóriamegvonással próbálunk célt érni.
  • Javítja az inzulinérzékenységet, hatására a sejtek jobban reagálnak az inzulinra és jobban képesek felvenni a glükózt.

Nincs kifogás!


Súlyzós edzés nélkül nincsen naturál testépítés és nincsen eredmény, úgyhogy jobban teszed, ha megbarátkozol a tárcsákkal, gépekkel és vasakkal. Kifogást meg se próbálj keresni! Ha nem vagy képes erre, akkor javaslom a kis x-et a jobb felső sarokban, és a megbarátkozást a gondolattal, hogy soha nem fogsz jól kinézni.