MyAd

2014. szeptember 27., szombat

3.1.2. Szénhidrát

A szénhidrát a testünk egyik üzemanyaga (a másik a zsír). Ha gyorsan van szükségünk energiára, akkor mindig a szénhidrátokat használjuk energiaforrásként. A szénhidrátok között megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat.

Egyszerű


Az egyszerű szénhidrátok a monoszacharidok (glükóz, fruktóz stb.) és a diszacharidok (szacharóz, laktóz stb.), amik tulajdonképpen a cukrok. Cukorra semmi szüksége nincsen a testünknek ebben a formában és ilyen forrásból, mert az egyszerű szénhidrátok gyorsan a véráramba jutva hirtelen emelik meg a vércukor szintet, ami erőteljes inzulinreakciót okoz. Az erőteljes inzulinreakciók hatására alakul ki a sejtekben az inzulinrezisztencia, ami cukorbetegséghez vezet.
Ezen kívül a túlzottan gyorsan és hirtelen felszívódó nagyobb mennyiségű szénhidráttal nem tud a testünk mit kezdeni, nem tudja elhasználni, vagy glikogénként elraktározni, ezért elraktározza zsírként, amire az erőteljes inzulinreakció is rásegít. A cukrok fogyasztása után pedig gyakori az éhségérzet újbóli felbukkanása az ingadozó vércukorszint miatt.

Az egyetlen időpont, amikor cukorra van szükségünk (mégpedig glükózra), az az edzés utáni, amikor az izmaink glikogén raktárai le vannak ürülve, és fel tudják venni a gyorsan felszívódó szénhidrátot, sőt szükségük van rá. Ekkor az inzulinreakcióból is profitálunk, hiszen hatására a fehérjét is jobban felveszik izmok.

Nagyszerű


Az összetett szénhidrátok a poliszacharidok (keményítő, rostok stb.). A nap többi részében összetett szénhidrátokat tartalmazó táplálékokra van szükségünk, amelyek egyenletesen látják el tápanyagokkal a testünket. Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekben a keményítők – bonyolultabb molekulaszerkezetük révén - valamivel lassabban emésztődnek és szívódnak fel, mint a cukrok
.
Forrás: Wikipedia
A bennük található rostok pedig – bár meg sem emésztődnek – segítik a bélműködésünket és tovább lassítják a tápanyagok felszívódását. Az így bevitt szénhidrátok is végül glükózként kerülnek a véráramba, viszont pontosan a felszívódás lassúsága, és a glükóz véráramba jutásának késleltetettsége az, ami miatt a testünk jobban tudja hasznosítani őket, és ami miatt nem okoznak erőteljes inzulinreakciót.

Barátunk a GI


A szénhidrátok besorolásnál segítségünkre lehet a glikémiás index táblázat, ami azt mutatja meg, hogy egy étel mennyire emeli meg a vércukor szintet. Azonban mégsem hagyatkozhatunk csak erre, mert például a fruktóz GI-je alacsony, annak ellenére, hogy cukorról beszélünk. Ennek az az oka, hogy bár gyorsan felszívódva hamar a véráramba jut, de a vércukor szint mégsem emelkedik meg, mert a fruktóz a glükózétól eltérő anyagcsere útvonalon közlekedik.
A fehér rizs GI-je pedig viszonylag magas, hiába összetett szénhidrát, mert az összetett szénhidrátok között is van különbség a lebontás és felszívódás sebességét illetően (amit leginkább a rosttartalom befolyásol). Ennek ellenére a rizs jó szénhidrátforrásunk, mert a felszívódást nagyban befolyásolja az is, hogy mivel fogyasztjuk. A rizst pedig hússal fogyasztjuk, ami jelentősen lassítja a felszívódását, nem beszélve még a hozzá elfogyasztott zöldségekről, amiknek a rost tartalma szintén rásegít még a dologra. (De nem, ha csokoládét zabálsz zöldséggel, az attól még nem lesz jó, mert azért a cukor, meg a keményítő nem ugyanaz.)

Ezek viszont inkább a kivételek közé tartoznak, alapjában véve a GI táblázat hasznos olvasmány.

Miből?


Forrás: Instagram Fitness
Egyszerű szénhidrátforrások (edzés utánra):
Elsődleges komplex szénhidrátforrások:
  • (barna)rizs
  • zabpehely
  • hajdinapehely
  • lencse
  • bab
  • sárgaborsó
  • burgonya (de nem sült krumpli formájában!)
Másodlagos komplex szénhidrátforrások:
  • teljes kiőrlésű tészta
  • teljes kiőrlésű kenyér
Egyszerű szénhidrátforrásokat – ahogyan jelöltem is – kizárólag edzés után fogyasszunk, amikor az izmainknak gyorsan van szüksége tápanyagra, és tudnak mit kezdeni a gyorsan a véráramba kerülő glükózzal. A komplex szénhidrátforrások közül az elsődlegeseket fogyasszuk, a másodlagosakat csak ritkán, kiegészítésnek, vagy a változatosság kedvéért. Ugyanis bár utóbbiaknak sem magas a GI-je, azért mégiscsak feldolgozott élelmiszerek, amiket mindenképpen érdemes a minimálisra szorítani a táplálkozásunkban, hiszen abban bízhat meg a legjobban az ember, amit magának készít el.