MyAd

2013. szeptember 26., csütörtök

2.1.2. Volumen

Az edzésvolumen az edzés mennyiségét jelöli, az egy edzésen elvégzett sorozatok számára vonatkozik. Magas volumennel edzel például, ha mondjuk bicepszre 15 sorozatot csinálsz egy edzésen, vagy 25 sorozatot csinálsz hátra, és alacsonnyal, ha csak 5-öt és 10-et. (Természetesen a 15 sorozat mondjuk úgy jön össze, hogy 5 gyakorlat 3-3 sorozatokkal, vagy akármi, szóval nem egy gyakorlaton belül.)

A fejlődés kulcsa


Régen, még a testépítés hőskorában a magas volumen volt népszerű. Arnoldéknál nem volt ritka a 2-3 órás edzés, minden izomcsoportra sok gyakorlattal és sok sorozattal, ráadásul ő maga hetente hat napot edzett, naponta pedig kétszer, reggel és este.

Viszont mára már ez a módszer meghaladott lett, azóta rájöttek a sportolók, hogy ekkora mennyiségű edzéssel inkább hátráltatják magukat, mintsem elérnék a maximális fejlődést. Ma már a legtöbben közepes volumennel edzenek, de a naturál testépítésben a legtöbbünknek még ez is sok lehet, és az optimális fejlődéshez az alacsony volumen és a magas intenzitás a kulcs.

Magas volumennel azért nem célszerű edzeni, mert az izmaink nem attól fognak nőni, hogy sok edzésmunkát végzünk el rájuk egy edzésen, hanem attól, ha túlterheljük őket. Ez adja meg a növekedéshez szükséges stimulációt, ami után regenerációra, pihenésre van szükség a fejlődéshez, amiben a túl sok edzés csak hátráltat.

Micsoda szerencse!


Jó hír ez azoknak, akik nem akarnak órákat tölteni az edzőteremben, egy rövid, intenzív edzés ugyanis – edzéstervtől függően – 1-1,5 óra alatt lezavarható, sőt le is kell zavarni ennyi idő alatt. Az edzésvolumen növelésének ritka esetekben lehet helye, esetleg átmeneti jelleggel, ha mondjuk megrekednénk a fejlődésben, vagy valamelyik testrészünk esetében, ha az le van maradva.

Forrás: http://nicktumminello.com/
Bár én ebben az esetben is inkább az edzéstechnikát és az intenzitást próbálnám tökéletesíteni, mert a túl sok edzéssel még ronthatunk is a helyzeten. Itt is nagyon fontos a türelem. Túlzott mennyiségű edzésmunkával nem fogunk hamarabb célba érni, el kell találnunk az arányokat.