MyAd

2014. március 18., kedd

2.1.8. Sorozatok és ismétlések

Szerintem sokan tisztában vagytok a szavak jelentésével, nem is egy nagy ördöngösség, de azért nem árt erről is beszélni kicsit. Az edzések gyakorlatokból állnak, a gyakorlatok sorozatokból, a sorozatok pedig ismétlésekből. Ha bicepszre csinálsz mondjuk 4*8 francia rudas bicepszet Scott-padon, akkor a 4 sorozatot végzel, sorozatonként pedig 8 ismétlést. Tudom, hogy ez nagyon dedó, de nagyon kezdőként még ezzel kapcsolatban is lehet némi fogalomzavar az emberben, és így legalább minden félreértést kiküszöbölünk.

Na de


Ami kicsit már érdekesebb, az a sorozatok és az ismétlések számának meghatározása. Amit a fenti példában írtam, azaz a 4*8, az egy igen klasszikus módszer, de koránt sem a legkiforrottabb, csak a kezdőknek ad némi iránymutatást, aztán később majd úgyis kialakul, hogy melyik izomcsoportod hány sorozatra és milyen ismétlésszám tartományra reagál jól.
Eleinte amúgy sem minden az intenzitásról szól, ezért kivitelezhető, hogy végre tudsz hajtani mind a 4 sorozatban 8 ismétlést. Ha bukásig mennél mondjuk a második sorozatban, akkor ugyanis esélytelen lenne a rákövetkező kettőben szintén 8 ismétlést csinálni ugyanazzal a súllyal, főleg ha nem pihensz a végtelenségig két sorozat között, ami nem ajánlott.

A kevesebb több


Forrás: The Rippedathlete
A sorozatok számára azt tudom mondani, hogy a lehető legkevesebbet kell végrehajtani, amivel rendesen ki tudod készíteni az adott izmot. Középhaladóként már kicsit nagyobb intenzitásra leszel képes, jobban fogsz tudni koncentrálni, az pedig elengedhetetlen egy intenzív edzéshez, hogy fejben is ott legyél, ezért nem pofázni kell lejárni egyébként a terembe. A nagyobb koncentrációval pedig képes leszel többet kihozni egy sorozatból, a legnehezebb utolsó ismétlések ugyanis agyban dőlnek el, és ha már van némi gyakorlatod, képes leszel a fájdalomhatár átlépése után is további munkára bírni az izmokat amellett, hogy nem esel ki a (végrehajtási) formából.

A bukáson túli ismétlések elvégzésében pedig segítségedre lehet az edzőpartnered, annak hiányában pedig alkalmazhatsz részismétléseket, vagy egyéb intenzitásfokozó technikákat is, ez pedig azt fogja végső soron eredményezni, hogy kevesebb sorozattal is meg fogod tudni adni az izmaidnak a növekedéshez szükséges stimulációt, a további sorozatok pedig már a regeneráció rovására mennek.

Eddig viszont el kell jutni, végig kell járni a kezdő és középhaladó szinteket, meg kell tanulni a gyakorlatok kivitelezését, el kell sajátítani a végrehajtás helyes módját (lassú negatív, csúcsösszehúzódásra ráfeszítés stb.), ki kell alakítani az izomérzetet és valamennyire meg kell ismernünk a testünket. Csak ezek után érdemes nekiállni egy személyre szabottabb edzést összeállítani, amíg viszont eljutunk erre a szintre, addig érdemes a minta edzéstervekben  is feltüntetett sorozat- és ismétlésszámokkal dolgozni.

Mennyi az annyi?


Az ismétlésszám megtalálása már egy egészen másmilyen játék, és nem lehet általános érvényű igazságokat megállapítani vele kapcsolatban. A vázizomzatunkban fehér és vörös izomrostok találhatóak vegyesen, azonban az arányuk egyénenként és izmonként változó. A fehér izomrostok gyors összehúzódásra képesek, viszont gyorsabban el is fáradnak, jellemzően a nagy intenzitású, egyszeri nagy erőkifejtéssel járó mozgások elvégzésére alkalmasak. A vörös rostok lassabb összehúzódásúak, viszont lassabban is fáradnak el, ezek a hosszantartó munkavégzéssel járó mozgások elvégzésére alkalmasak.
A gyakorlatban ennek az a jelentősége számunkra, hogy ha mondjuk a combodban a vörös rostok dominálnak, akkor a magasabb (15-20, vagy akár 30) ismétlésre fog jobb reagálni az izom, ha pedig a fehér rostok vannak többségben, akkor az alacsonyabb ismétlésszám tartományban leszel eredményesebb. Azok, akiknél a fehér rostok dominálnak gyorsabban fejlődő típusok, akiknél pedig a vörösek vannak többségben, nehezebben fejlődnek. Ha van nehezen fejlődő testrészed a többihez képest, akkor valószínűleg abban is a vörös rostok dominálnak. Ez nyilván némiképpen megnehezítheti a dolgod, de koránt sem jelenti azt, hogy nem fogsz tudni fejlődést elérni, csupán más módszerekkel kell dolgoznod.

Forrás: Mucle Mecca
Ezért fontos tisztában lenni, hogy melyik izmunkban melyik rostok vannak többségben, ennek megállapítására pedig – azon kívül, hogy valószínűleg a nehezen fejlődő izmaink vörös rostosak többségében – úgy vagy képes, hogy kiválasztasz egy izomra egy alapgyakorlatot, és megnézed mennyi a maximális súly, amivel még egy szabályos ismétlést végre tudsz hajtani, ennek aztán veszed a 80 %-át, majd megnézed, hány szabályos ismétlésre vagy képes vele. Ha kevesebbre, mint 10, akkor a fehér rostok dominálnak, ha 10 és 13 között, akkor kábé egyforma arányban vannak jelen, ha pedig 13-nál több, akkor a vörös rostok dominálnak.

De erre a kísérletre nem feltétlenül van szükség, mert haladóként úgyis fel fogod ismerni, hogy melyik izmod fejlődik könnyebben, és melyik reagál jobban a magasabb ismétlésszámra, kezdőként pedig még nem érdemes ilyen külön felmérést végezni, csak csinálni kell az edzés tervet és figyelni a testünk reakcióit, mire a haladó szintre jutunk, rá fogunk jönni, hogy melyik izmot hogyan érdemes edzeni.

Egyéb előnyök


A magas és alacsony ismétlésszámnak pedig nem csak ez a jelentősége. Magas ismétlésszám ajánlott például, ha egy izmot nehezen érzünk, és az izomérzetet szeretnénk fejleszteni benne. Ilyenkor akár 50, vagy 100 ismétlésre is felmehetünk alkalmanként ennek a célnak az érdekében. Ha általánosan egy alacsonyabb ismétlésszámmal edzünk, akkor érdemes magasabb ismétlésszámú időszakokat beiktatni, ha pedig magasabbal, akkor néha alacsonyabb ismétlésszámot alkalmazni, de edzésről edzésre is váltogathatjuk, vagy akár egy edzésen belül is alkalmazhatjuk a magas és alacsony ismétlésszámokat egy izomcsoporton belül is.

Forrás: marocbodybuilding.com
Ez azért célszerű, mert az izmok hozzászoknak az adott ismétlésszámhoz, ha sokáig ugyanazzal edzünk, ez pedig lelassítja a fejlődést még akkor is, ha egyébként jól reagálnak arra az ismétlésszámra, a változtatás azonban egy új, szokatlan terhelést fog jelenteni, az új terheléshez pedig alkalmazkodni fog a testünk, ami végső soron fejlődésben fog megnyilvánulni.

Összegezve


Ezekből a példákból egyértelműen látható, hogy a fitnesz társadalom köztudatában élő izomtömeg növelő 8-10-es ismétlésszám tartomány egyáltalán nem egy kötelezőérvényű dogma. Ennél én már csak azért is magasabb (12-20 közötti) ismétlésszám tartományt javaslok, mert az csak kisebb súlyok használatát teszi lehetővé, amivel megelőzhetjük a sérüléseket és az ízületi kopást, a növekedéshez szükséges stimulációt viszont ugyanúgy megkapjuk tőle. Ezért ha már elértünk egy középhaladó szintre, bátran kísérletezzünk a különböző ismétlésszámokkal, hogy megtaláljuk azt, amivel a leghatékonyabbak lehetünk, azaz a lehető legnagyobb fejlődést érhetjük el.