MyAd

2013. október 5., szombat

2.1.3. Progresszivitás

Forrás: stephanie rice gallery
A progresszivitás alatt az edzésben főleg a progresszív terhelést értjük, azaz a fokozatosan növekvő terhelést. Erre van szükségünk, ha növekedni akarunk, a testünk ugyanis úgy működik, hogy alkalmazkodik a körülményekhez.

Ha súlyzókkal stimuláljuk az izomzatunkat, a szervezet izmosodással fog reagálni, hogy legközelebb ugyanazzal a feladattal könnyebben megbirkózzon egy nagyobb, erősebb izomköteggel. Ebből viszont az is következik, hogy ha nem növeljük a terhelést, akkor nem is fogunk tovább izmosodni annál, ami az adott terheléssel való megbirkózáshoz szükséges.

Hogyan?


A progresszív terhelés sokféle módon megvalósítható:
  • növelhetjük a súlyt
  • növelhetjük az ismétlésszámot
  • csökkenthetjük a pihenőidőt
  • belassíthatjuk a negatív szakaszt, hogy tovább tartsuk feszülés alatt az adott izmot
A súly növelése csak egy módszer, ráadásul nem is mindig a legcélravezetőbb. Csak akkor érdemes nagyobb súlyt használni, ha az nem megy a szabályosság és az izomérzet rovására. Ezt mindig tartsuk szem előtt.

Hogyan ne?


Nem megfelelő módja fokozatosan növekvő terhelés megvalósításának, ha több munkasorozatot, vagy az eddigieken felül újabb gyakorlatokat iktatunk be az edzésünkbe. Ezzel ugyanis nem az edzés nehézségét (az intenzitást), hanem a mennyiségét (a volument) növeljük.

Forrás: Truly Huge
Magas volumennel viszont nem célszerű edzeni, mert az izmaink nem attól fognak nőni, hogy sok edzésmunkát végzünk el rájuk egy edzésen, hanem attól, ha túlterheljük őket. Sőt, a túlzott mennyiségű edzés sokkal inkább hátráltatni fog minket a fejlődésben, mintsem hogy előremozdítaná azt.

Zárójelben


Progresszivitásként tartom számon azt is, amikor megrekedve egy szinten változtatunk az edzéstervünkön:
  • kicserélünk gyakorlatokat
  • átvariáljuk a felosztást kiemeltebb helyre rakva egy lemaradt testrészt
  • kipróbálunk egy új módszert (például magas ismétléses edzésről alacsonyra, vagy alacsony ismétlésesről magasra váltunk)
Ilyenkor az izmok nem tisztán megnövekedett terhelést, de mindenképpen új és számukra szokatlan terhelést kapnak, amihez nincsenek hozzászokva, de kénytelenek hozzá alkalmazkodni. Ezáltal fejlődést érhetünk el.