MyAd

2014. szeptember 13., szombat

Body és Budapest - A nagy teremszemle

Mindenek előtt szögezzünk le egy tényt a cikkel kapcsolatban. Csakis az én szubjektív véleményem fogalmazódik meg benne, viszont a pontozás objektív, és néha még nekem is meglepő átlagok születnek. Nem jártam mindegyik terembe hónapokig, leginkább az első benyomásról írok.

1. Schönherz Zoltán konditerem


Portások, Body-Kör és a bérletosztás


Buda egyik legnagyobb épületének, a BME Schönherz Zoltán kollégiumának alagsorában lévő edzőterem. Bodó Imi ajánlotta anno, mivel táp vásárlás közben megkértem, hogy mondjon már egy olcsó, de korrekten felszerelt, viszont semmiképp sem wellness termet, mert épp most költöztem a 9. kerületbe, és még nem találtam megfelelő helyet. Szerencsére nem csak a kiegészítőkhöz értett, hanem képben volt a környéken lévő termekről is. Így jutottam el ide.

Forrás: body.sch.bme.hu
Imi nem hazudott, külsősként valami 20 rongy volt négy-öt hónapra. Számold ki! Itt Budapesten ez elég baráti ár. Az egyetem hallgatóinak, lányoknak, kolisoknak szinte ingyen volt.

Mivel a tér adott és a növelésére nincs lehetőség, ezért igaz, hogy van minden, amire szükséged lehet, de ettől túlzsúfolt a terem. Full extrás Atlas géppark és súlyok, amíg a szem ellát. "Semmi" haszontalan. Mondjuk fekpadból volt vagy 5, de ez sem volt elég hétfőnként. Egykezesek majdnem végtelen tengere 1 kilótól egészen 40 kilóig. A kardióparkra sem lehetett panasz. Ülőbicó, sima bicó, futópadok, lépcsőző, tévé, minden.

De a gyúrósok élete nem csak játék és mese... Hallottál már a gonoszról? A csúf és igen irritáló Bádi-Körről, portaszolgálatról és bérletosztásról? Mert ha nem, akkor örülj! Ha igen, akkor "menekülj"! Nem akarom túlragozni és nagyon lehúzni őket. A Bádi-Kör hasznos volt, mert rendet tartott. Helyükön voltak a súlyok, karban voltak tartva a gépek, mindenkinél törcsi, váltócipő és a bérletekből szerezett lóvét tényleg a teremre költötték. A portaszolgálat miatt 0-24 nyitva, télen, nyáron, ünnepeket nem ismerve. De egy-két kisebbségi érzésű, faszfej kör tag és input-output manager, alias portás, a saját csökevényes életének frusztrációját szerette másokon levezetni és ez sajnos az egész terem hangulatára rányomta a bélyegét. 
A bérletosztás is hasznos volt, hisz kaptál bérletet. De hogy ótvar szarul volt megszervezve és szó szerint órákat kellett sorban állni, az biztos. Nem most volt, de ha tippelnem kéne, ez azóta sem változott. 

Utáltam elmenni edzeni, mert arra valami megelevenedett Bermuda háromszög volt, ahol állandóan lerobbantak a villamosok. Utáltam bejutni, ha egyáltalán bejutottam és nem volt épp takarítás, vagy tűzvédelmi ellenőrzés, vagy buli, stb. Ezeken főleg akkor nem tudtam mosolyogni, amikor még használtam edzés előttit és aztán mehettem haza felpörögve, mint a Dzsézön Sztetem.

A másik szintén zavaró dolog, hogy annyian voltunk, mint az kínaiak, ahhoz képest nem nagy, viszont zsúfolt térben.

Lényeg, hogyha engem kérdezel, azt mondom, ne járj ide. Egy 4-5 hónapos etapot ki lehet bekkelni ezzel a teremmel, de huzamosabb időre nagyon nem ajánlom.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 7
Hangulat: 3
Közönség: 6
Öltöző: 5
Recepció, protein bár: 0
Zene: 8
Nyitva tartás: 8
Ár/érték: 6

Összkép: 5,4

2. Power House Gym 


A kutatás kezdete


Angyalföld bádis körökben híres edzőterme. Aki nem hallott az amerikai PHG hálózatról, az valószínűleg egy barlangban él, elzárva a külvilágtól és a modern technikától. Jó neked haver! Ha egy termet ki lehet csúfolni a softcore kifejezéssel, akkor ez az. Csak egy edzést toltam le itt, de bőven elég volt.

Tömegközlekedéssel közelítettem a célpont felé. Hát mit ne mondjak, kell gyalogolni, de a bemelegítés első fázisának éppen megteszi.

Forrás: sporthelyek.hu
Megérkeztem. Felérve a lépcsőn, egyből a pultos kiscsajhoz mentem a napi jegyemért és pár információért. Nagyon kedves volt, próbálkozott válaszolni az egyszerű kérdéseimre, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Tájékozatlan és felkészületlen volt. Végül is a kedvesség is egy kompetencia. Mondhatjátok, hogy szőrszálhasogató vagyok, csak akkor tévedtek, mert számít. A nóném teremben nem, de itt elvileg a név kötelezne, hogy ne adjuk alább egy bizonyos szintnél. Na, végül kiadta a belépő kártyámat (mert hát egy alkalomra ki kell fizetnem 500 Ft-ot a bérletkártyáért és pluszba a napi jegy árát), aztán elmentem öltözni. Így indított a PHG, majd folytatta.

Az öltözőről most nem kezdem el a negatívumokat sorolni, pedig vannak. Gyerünk edzeni!

Állítólag 500 nm alapterületen fekszik a terem. Lehet, hogy egy kicsit több lóvé kellett volna, hogy ezt a szép nagy teret meg is töltsék, mert elég foghíjasnak látszott az Atlas géppark. Ami amúgy még tetszene is, mert legalább jól elférünk, nincs az a tipikus zsúfoltság érzés, ha nem ez lenne a neve és nem lenne ilyen - mint kiderült- méltatlanul híres.

Szkippeljük a hátedzésemet. A csigák legalább karban voltak tartva és egykezesekből sem volt hiány. Aki még szokott fekve nyomni, annak üdvös lehet, hogy fekpadból volt vagy négy.

Ebben is, mint minden edzőteremben megy a muzsík efem, vagy a korníta 0-24 mix, vagy valami egyéb fostalicska tuc-tuc zene. Soron kívül, ÜZENET az összes terem tulajnak! A normális emberek 90%-a UTÁL ilyen fos zenére edzeni! Nem elég, hogy el kell viselni az irritáló, hozzá nem értő, de azért tudálékos, koxos tajparasztokat, még ez az agyromboló diszkó is - természetesen full kakaón - szól. Legalább halkítsátok le baszd meg, hogy a fülessel orvosolható legyen a probléma!

Összegezve a szolgáltatás minősége egy kalap szar. Vagyis el lehet itt is edzegetni, mint mindenhol, de ugye mi most a legjobbat keressük minden szempontból. Ez pedig ár/érték arányban sehogy sem az. Pesti viszonylatokban annyira nem húzós a 8 k havi bérlet, de erős kompromisszumokat kéne kötnünk, amit nem teszünk. Ne járj ide!

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 5
Hangulat: 4
Közönség: 6
Öltöző: 4
Recepció, protein bár: 3
Zene: 3
Nyitva tartás: 5
Ár/érték: 5

Összkép: 4,4

3. Fitness 2000


Ez már valami


Természetesen még mindig nem az igazi. Úgy emlékszem, ötször jártam itt összesen, de nem azért, mert szupi jó volt és szerettem visszajárni, hanem mert Brian ide járt, aztán toltunk pár közös edzést. Amúgy sem maradhatott volna ki az egyik leghíresebb magyar terem, aminek a tulajdonosa kábé egy legenda, a magyar testépítő versenyző berkekben. Pintér Ferenc egy tonna kiváló testépítő útját egyengette és a keze alól jöttek ki olyan meghatározó srácok, mint az eddigi egyetlen eredményes magyar profi, Tóth Dani, vagy a csudálatos genetikájú Molnár Peti.

Tudom, tudom, mi naturálisak vagyunk és nem is nagyon foglalkozunk versenyszerű testépítéssel, de valami pozitívat is kellett mondanom, ha már a teremről annyira sok jót nem tudok elmondani.

Kezdjük a kiszolgálással. A pulthoz sietvén legott, ötből ötször a világ egyik legunszimpatikusabb nőstényével hozott össze a sors. A Schönherz portáján találkoztam utoljára ilyen kedves hölggyel. Tőle kellett napijegyet és szekrénykulcsot szereznem, valamilyen személyes iratom és 1 rongy körüli összeg fejében. Egy élmény volt. Nem baj, legalább az ő fejét képzeltem a talpam alá, amikor lábtolóztam. 

Három szintjét ismerhettem meg a Fitnessnek. Az első, amit célba kellett vennem, az öltöző. Ekkora öltözőt még nem látott a világ. Annyi szekrény van, ahányan összesen nem járnak a terembe. Szekrények végtelen labirintusa, ameddig csak a szem ellát. Teljesen feleslegesen. Jah, és én csak a férfit láttam. A zuhanyzóra nem lehet panasz. Általában. Igaz, nem modern, nem szép és néha nincs meleg víz (hiszen nincs is kellemesebb, mint hetekig hideg zuhanyokat venni télen - Brian), de legalább itt található az egyik legnagyobb víznyomás és nem cigánykodnak a manapság divatos időzített kapcsolóval sem. Én zöld vagyok, meg próbálom megőrizni a természetet az utókornak, de egy kiadós edzés után a jó zuhanyzásnál, már csak a jó turmix, meg utána otthon a jó szex lehet jobb.

Található még valahol az épületen belül szolárium, szauna, masszázs, kozmetika, pedikűr-manikűr, trx, kettlebell, aerobik (gondolom) és egyéb szépségápoláshoz tartozó szolgáltatások, mint minden nagyobb teremben, de mivel ezeknek minőségében túl nagy különbséget nem vélek felfedezni, továbbá hidegen hagynak, így szándékosan mindenhol kihagyom őket a cikkből.

Forrás: fitness2000.hu
Második szint: kardió és női(?) részleg. A bemelegítés első fázisa, hogy egy kicsit megmozgatjuk a vérkeringést. Ülő-, sima szobabringából, elliptikus trénerből és futópadból választhatunk, nem is kevésből. Nem akarom degradálni a nőket, ezért van a zárójeles kérdőjel, de vannak még itt férfiak által igen ritkán használt gépek, úgy mint: pinatárogató, seggfeszesítő, stb.

Forrás: fitness2000.hu
Harmadik szint: edzőterem és a protein bár. A gépek mennyiségére igazán nem lehet panaszunk, de a minőségükre már annál inkább. Azt gondolom, hogy nem fordítanak elég időt, pénzt és energiát a karbantartásukra. Egykezes súlyokból természetesen nincsen hiány, egy ekkora teremtől ciki is lenne, de az állapotuk igencsak gyér. Vagy szar. Ahogy tetszik. Padokkal bőven el vagyunk látva, hisz hétfő a nemzetközi mellnap és hát mely másik gyakorlattal kezdenénk, ha nem a fekvenyomással, kérdem én. Még a legendás egyenes lehúzó rúd is megtalálható a repertoárban, ami oly egyszerű és tökéletes eszköz a széles hátak megmunkálására, mégis alig találkozni vele.

Attól tartok mégsem mondhatom azt, hogy a bérletárak teljesen összhangban vannak a terem minőségével. Lehet, azért mondom ezt, mert vidéken az árak barátságosabbak, de hát mindenki a saját pénztárcája alapján ítél. Talán a víz számla teszi ki a bérlet felét, mert azzal nem fukarkodnak. Azonban belső forrásokból tudom, hogy az összes piszlicsáré ünnepen zárva tartanak, ami egy óriási negatívum. Nem tudom ajánlani a termet, mert ennyi pénzért láttam már jobbat.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 6
Hangulat: 5
Közönség: 6
Öltöző: 6
Recepció, protein bár: 5
Zene: 4
Nyitva tartás: 4
Ár/érték: 6

Összkép: 5,3

4. Body Builder Gym


Másvilág


Előre bocsátom, hogy nincs problémám a sárga oldallal, sem Bunnyval. Már csak azért sem, mert mint ti is sokan, én is onnan okosodtam a kezdetekkor. Egy "példaképről" szóló mozifilm miatt vettem célba a termet és ha már ott voltam, hülye lettem volna nem összekötni a kellemeset a hasznossal. A jegyvásárlást, az edzéssel. Úgyis kurva messze van mindentől, a tetves Marina-parton. Azt hiszem világossá vált számotokra, hogy nem szívlelem a helyet. Ha kell, ha nem, fúj a szél. Télen ezért rohadt hideg van, nyáron meg azt hinné az ember, hogy kellemes, de háhá, nem, mert jó meleg, fullasztó az a légtömeg, ami "kedvesen" csiklandozza orcádat, a hatalmas üres placcokon meg faszán felforr az agyad, amíg elérsz a célig, mert sehol egy árnyék. A terem elhelyezkedése tehát nagyon rossz. Ha gyalogosan akarsz ide járni, akkor számíts rá, hogy a metrótól a lehető legmesszibb sarkába kell elgyalogolnod a partnak.

Forrás: bodybuildergym.hu
Ennyi erővel a másik irányba is sétálhatsz, ahol találsz egy Gym City Officet. Van diákbérlet, ami azért egy komoly fegyvertényező és egy nagyobb edzőteremtől már-már elvárás. Igaz, hogy csöppet drágább a teljes havi, de hát a géppark ég és föld.

Ha már itt tartunk: 11 400 Ft egy kis légypiszok teremért? Komoly? Ráadásul ott a senki(k) földjén. Talán a feléért.

Persze mondhatjuk, hogy a jó a társaság, mert a szabályok mindenkire vonatkoznak, nincsenek papucsos faszarcok, ordító csimpánzok, fehér bölények. Igaz, hogy ki nem szarja le őket? Ha ezen pörögsz, hogy milyen a társaság, akkor barátom neked kurvára nem való ez a sport, de még az élet sem. Felül kell emelkedni a birkák létezésén. Sokat segít egy jó füles.

Forrás: bodybuildergym.hu
További pozitívum, hogy a súlyok 98%-ban a helyükön találhatóak. A pultosok magasan első osztályúak, kedvesek, segítőkészek. Maga a terem is patentül, logikusan össze van rakva, és ha valaki tudja értékelni az ilyesmit, akkor az én vagyok. Az ünnepeket helyesen leszarják. De van itt azért egy „kisebb” kátyú a csodálatosság felé vezető autópályán. Méghozzá az, hogy hétvégén, és a piros betűs napokon délután kettőig van nyitva a terem. Na már most az átlag melós pont hétvégén ér rá leginkább edzeni, de akkor szegény párát jól bekorlátozzák. „Vagy felkelsz, bazmeg, hétvégén is korán, vagy ne is eddzél!” Vagy nem jársz ide. Ez a leglogikusabb opció.

Ha ezt az „apróságot” nem vesszük figyelembe, akkor sem hunyhatunk szemet az ár és az elhelyezkedés felett. Ennyiért és ott kérem szépen? A-a. Még pesti viszonylatokban is a-a.

Csak párszor edzettem itt, de kb. minden gépet, súlyzót, padot kipróbáltam. Nem volt nehéz dolgom, mert nem sok van. Sorolhatnám, hogy mik vannak, de elég, ha annyit mondok, hogy ami van, azt jól karban tartják. Tehát működnek.

Mégis, ha rám hallgatsz, a másik irányba sétálsz, bedugod a fülest és edzel egy kurva jót.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 5
Hangulat: 6
Közönség: 9
Öltöző: 7
Recepció, protein bár: 10
Zene: 6
Nyitva tartás: 5
Ár/érték: 6

Összkép: 6,6

5. Flex Gym


Mekka tán?


Minden valamire való sportolónak, aki végez súlyzós edzést, egyszer el kell látogatnia ide. Ez van. Aztán vagy megtetszik, mert kurva jó, vagy nem. Igaz, sajnos súlyzós edzeni nem tudsz, mert a honlapon a szolgáltatások közt nem található ilyen, de a "fattyak", mint minden valamire való nagyobb edzőteremben, itt is megtalálhatóak. Veszély elhárítva. Huh...

Forrás: konditerembudapest.hu
Na de most komolyan. Ezektől a csacsiságoktól eltekintve, tényleg nem szarral gurigázik a Flex. Gondolhatnád, hogy egy egész szint van csak a lábedzésnek szentelve. És tényleg.

Nyugodtan el lehet felejteni a guggolást, mint olyat, ami testépítő szempontból igen csekély relevanciával bír. Térjünk már ki erre egy kicsit, mert a hárdkórok most vágtak eret hosszanti irányban, hangsúlyossá téve ezzel megrökönyödésüket. Állítom, hogy 10 emberből 8-nak nem jó a genetikája a guggoláshoz. Amúgy is egy annyira összetett, az idegrendszert maximálisan túlterhelő (amennyiben nem punciskodsz), minden izmot igénybe vevő gyakorlat, hogy izom építés szempontjából szinte teljesen haszontalan. Kézen fogva járnak a másik baromsággal, a kitöréssel. Mi vagyok én kötéltáncos bazzeg, hogy ilyen koordinációm legyen? Ezek nélkül is építek olyan lábat, amit amúgy csak focival lehetne. Höh. Erről láss egy hosszabb értekezést <ide> kattintva.

Forrás: sportolj.hu
Visszatérve. Három szintet látogattam meg, a fogalmam sincs mennyiből. Az első egy jól felszerelt, minden izom edzésére szánt részleg, a protein bár, ami egyben a recepció is és egy testépítő barát étterem (inkább étkezde), amit sajnos nem próbáltam ki. Nem hiszem, hogy nagyon meglepődtök, ha azt mondom, minden faszán karban van tartva és ahhoz képest, hogy manapság nagy divat a Hoist - mert tényleg nagyon jók -, ezeknek a gépeknek sem kell szégyenkezniük. A mennyiségre pedig szintén nem lehet panaszunk. A második szinten van az öltöző.

Először faszságnak tartottam, de aztán rájöttem, hogy amit kell, azt lent is meg tudod edzeni bőven, a harmadikról meg már csak le kell gurulni a lépcsőn lábazás után, az öltözőhöz.

Mea culpa, de nem használtam kardió gépet, úgyhogy erről nem is tudok nyilatkozni, csak a honlap alapján elhinni, hogy van. Biztos az öltőzők szintjén, vagy tudom is én. Lényeg, hogy van minden és még annál is több.

Nem akartam elhinni, hogy itt nem (csak) tuc-tuc zene szól, hanem olykor-olykor egy kis rap, talán rock is van a palettán. Üdvös dolgok ezek. Hozzájárulnak a pozitív hangulathoz.

Továbbá az is, hogy ez nem Pest barátaim, ez már Buda. Szeretjük mindkettőt, úgy ahogy vannak, de valahogy ez a magányosan álló toronyház, olyan szívmelengető látvány itt. Méltóságteljesen, büszkén várja a sportolni kívánó egyedeket. Bármilyen nemű is legyél, bármilyen szinten is űzd ezt a sportot, a Flex Gym minden tekintetben jó választás és kielégíti minden igényedet.

A 13 k körüli bérletár (Donwörri! Diákokra is gondoltak. Kicsit.) pedig átlagosnak mondható egy ilyen szintű budapesti edzőteremhez képest. Ajánlom.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 9
Hangulat: 9
Közönség: 7
Öltöző: 7
Recepció, protein bár: 7
Zene: 9
Nyitva tartás: 6
Ár/érték: 8

Összkép: 7,8

6. Gym City Builder


Roid falva


Kezdjük ott, hogy ez engem nem zavar és téged se zavarjon. Nem beszélgetni mész, nem ismerkedni, haverkodni, hanem edzeni. Mint már mondtam: füles be, külvilág ki. Régen úgy voltam vele, hogy számít a társaság, számít, hogy milyen emberekkel kell egy légtérben lennem edzés alatt. Megnyugtatlak, ezt is ki lehet nőni.

Forrás: builder.gymcity.hu
A pultosok kérdése (portások, rendfenntartó egységek [Schönherz]) már egy másik tészta. Velük muszáj beszélni, általában sajnos. Nem mindegy, hogy mosolygós, kedves, tájékozott személyzettel állunk szemben, vagy tudatlan bunkókkal. Itt is, mint általában, ahol pacsira megy a meló, vegyes a kép. Volt aranyos lány: "Jó edzést!", "Jó pihit!", "Egészségedre!", és volt kukabúvár, akiben optimista ember lévén szintén megláttam a pozitívumot: nem kellett vele beszélni. Paraszt recepcióssal nem volt dolgom, ami kellemes melegséggel töltötte el szívem kapillárisait.

Irány az öltöző. Semmi extra. Amíg öltöztem és ki kellett vennem a fülest, akarva, akaratlanul, meghallgattam mindenki kúráját.

Voltam már itt korábban látogatóban, de nem edzettem. Teljesen máshogy nézed a termet, amikor az edzésre kerül a sor. Hatalmas tér, belmagasság, a fény csak úgy árad be. Csurig gépekkel, padokkal, kardió gépekkel és minden földi jóval, amire szükséged lehet a tested építéséhez.

A szoruló csigák, a lötyögő padok, a széteső egykezesek itt nem opciók. Nem jár a taps és a sikoly. Ez elvárás ettől a szinttől. Nagyon jól van összeválogatva a géppark. Nem hagyatkoztak kifejezetten egy gyártó termékeire, hanem mindenből próbálták a legjobbakat kiválogatni, több kevesebb sikerrel. Ezt mindenki döntse el maga. Elég nehéz itt összehozni egy szar edzést.

Forrás: builder.gymcity.hu
Az ilyen színvonalú termeknél nem sorolgatnám, hogy milyen gépek, rudak, padok, egykezesek vannak. Minden van. Minden szögben, minden oldalról, minden pályán mozogva.

A szar zene természetszerűleg itt is kötelező. De ha még dubstep, drum n' base, hardstyle, vagy bármilyen elfogadható tuc-tuc lenne, akkor oké, de ez a tipikus diszkó szenny, ráadásul makszon... Én fülessel edzek, de amikor 12 k-s Sennheiser fülesem sem bírja kiiktatni ezt a zajt, csak akkor, ha közben a saját zenémtől süketülök meg, az gáz. Érted te, barom, aki a zenéért vagy felelős a Cityben? Ismerkedjél a zenei stílusokkal, meg a hangerő szabályzóval!

További negatívum az időzített kapcsolós zuhanyzó. Szép dolog a természetet védeni, de az, hogy nem lehet a hőmérsékletet szabályozni és egy nyomásra kb. 10 mp-ig jön víz, az prosztó dolog, nem zöld. Gondolom meg lehetne ezt is mozgás érzékelővel oldani, mint manapság a lámpákat. Csak egy tipp.

A 13 ezer Ft körüli bérletár ehhez a szinthez mérten átlagosnak mondható, így ha közel laksz és felnőttél a feladathoz, hogy ne foglalkozz a csürhével, nagyon tudom ajánlani a Cityt.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 9
Hangulat: 8
Közönség: 6
Öltöző: 7
Recepció, protein bár: 7
Zene: 4
Nyitva tartás: 6
Ár/érték: 8

Összkép: 6,9

7. Gilda Max (Hermina Tower)


Sznob köcsögök, vagy foo király?


Idézet a honlapról:

"Szolgáltatásaink:

EDZŐTEREM, TRX, SPIN RACING, SPINNING, KANGOO, HOT IRON, HOT IRON CROSS JÓGA, PILÁTES, STEP, STEP+ERŐSÍTŐ"


Látjátok, mi van az első helyen? Már ez is sejtet valamit, hogy a sok szemét mellett azért a fő profil a testépítés, súlyzós edzés.

De most egy teljesen másik szempontból kezdem kielemezni a termet, amivel egyben szeretném tiszteletemet és megbecsülésemet kifejezni a Takarítónéni, avagy a "Fantom" munkája iránt. Egész nap ott húzza az igát, mindig tartja a fullos rendet, törölget, porszívózik, felmos, stb., de sosincs útban. Nem akarja letörölni a padot, miközben rajta fekszel, nem küld el a picsába, hogy ő éppen ott akar felmosni/porszívózni, ahol állsz. Egyszerűen csak némán szállva a térben segíti a munkánkat azzal, hogy egy élhető környezetet teremt számunkra. Rispekt.

Forrás: sporthelyek.hu
Vissza a teremhez. Belépve egyből a dolgok közepébe csöppenünk. Az első szinten - amúgy a szintekkel, meg a lépcsőkkel minden teremben a fasz kivan - van a csilli-villi condi rész, meg a recepció a protein bárral. Amikor azt írom csilli-villi condi, akkor azt értsétek úgy, hogy Hoist gépek, nagy kardiópark, meg menő egykezesek. Ez a tipikus megmutatjuk "kiafaszagyerek" mentalitás, sznobizmus, amikor belépsz, lássad a jót. Aztán amikor átöltözöl a -1-en és lemész a Hermina gyomrába, a -2-ra, akkor szembesülsz vele, hogy hopp, itt is van egy terem, csak kicsit retróbb gépekkel. 

Szóval egy teremben, két terem van. Ez igen negatívan hat a lelki békémre, hiszen ez által logikátlan a terem felépítése. Nem a funkcionalitást nézzük, hanem a külcsínt. Ha már olyan termet nyitunk, amiben szintek vannak, akkor azokat a legcélszerűbb a gépek funkciója szerint elrendezni. Nem? Lásd: Flex Gym, "láb" szint. Igaz, ott is van pár hát, meg bicepsz gép, de még mindig nem tú in ván. Fura. Aztán mivel csak egy csigalépcsőt találtam, mint összekötést a szintek közt, ezért lehet, hogy ott nem volt kedvük az emberkéknek ide-oda hurcolni a nem éppen könnyű gépeket. Ha így van, akkor akár bocsánatos bűn is lehet ez a logikátlanság. Nem fejtegetem tovább. Lényegtelen.

Ami lényeges, hogy ezektől függetlenül pozitív a terem hangulata. A közönség is valahogy a normálisabb fajtából van, sehol egy kúra, sehol egy üvöltő barom rajtam kívül. Lehet azért, mert a Cityből jöttem át közvetlen? Lehet, hogyha a Cityt túléled és átmész egy másik terembe, akkor immunissá válsz a barik bégetésére és létezésére? Hmm.

Forrás: gilda-max.hu
Nem fogjátok elhinni, de Magyarország egyik legnagyobb edzőterem hálózatának, ebben a termében is minden megtalálható, amire szükséged van a fejlődéshez, és még karban is tartják. Most biztos nem hiszel a szemednek. Kiemelnék azért egy Hoist gépet, ami még a jónál is jobb. Vízszintes lábtoló. Első edzésem a Dzsildában egy lábazás volt. A végén vettem észre, hogy olyan mélyen fáj a kvadricepszem, mint eddig életemben kétszer. Először Bunny vízszintes lábtolóján, másodszor a City vízszintes lábtolóján. Lehet, van valami a vízszintben? Milyen elgondolkodtató kérdéseket teszek fel.

Amúgy azt hiszitek ezért a pozitív marketingért pénzt kapok? Hát nem, de még akármi is lehet.

Pár szót szólnék még az öltözőről, leginkább a zuhanyzóról, mert nálam ez már csak ilyen kényes téma. Igen, időzített, nyomkodós fosról van itt is szó barátaim, ráadásul random hideg meleg vízzel és nyomással, ami sosem túl nagy. Nem kell mondanom, hogy ez mennyire rangon aluli. Még egy vicces dolog itt az öltözőben, hogy megy valami agymanipuláló zene, szinte sistergés, de halkan, egy kis recsegős hangszóróból. Nekem egyből a Lost sorozatból, a többiek, meg a bunkerek ugranak be róla. Vicces. És ezzel a vidámsággal a lelkedben indulhat a móka.

Összefoglalva, hogy miért ajánlom a termet: Minden szükséges gép megtalálható, amivel meg tudod adni a testednek a kellő stimulációt, van baráti áras büfé (protein bár), van 20% diákkedvezmény az összes bérlet árából, de a teljes árú bérletek is az ilyen szintű termekhez képest átlagosak. Kellemes a közönség és a recepció is viszonylag nem annyira paraszt, néha köszönnek. Foo király. Ajánlom.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 8
Hangulat: 7
Közönség: 8
Öltöző: 5
Recepció, protein bár: 7
Zene: 6
Nyitva tartás: 10
Ár/érték: 7

Összkép: 7,3

8. Gilda Max (Flórián)


Átlag


Mit ad Isten? Egyik nap zárva volt a Hermina délig. Ugye a Gildák 0-24 üzemelnek, ez az egyik oka, amiért olyan népszerűek. Úgyhogy meglepetés volt a javából, amikor üres volt a terem, de előbb gondoltam zombi apokalipszisre, mint hogy mehetek máshová edzeni. Ilyenkor nagyon idegesítő tud lenni, hogy bepakolsz, kajálsz, összekészíted az edzés utáni itókát, elindulsz, hangolódsz fejben, odaérsz és elküldenek haza. Szerencséjükre nem küldtek el haza, hanem felajánlották, hogy bármelyik Gildát kiválaszthatom és elmehetek oda edzeni, ingyen és bérmentve. Nem tudták, hogy így nekem is, és saját maguknak is szívességet tettek, hisz most írhatok egy másik termükről is, így objektívebben bemutatva a Gilda hálózatot. A jóindulat néha kifizetődik.

Forrás: gilda-max.hu
A Flórián-téren, a Flórián üzletház harmadik emeletén kapott helyett a terem. Szerencsére van lift, de szerencsétlenségemre én ezt csak lefelé tudtam meg. Tény, hogy nem szeretek lépcsőt mászni, főleg nem izomlázas combbal.

De sikerült felkúsznom. Irány a pult! Hétköznap délelőtt meglepően sokan voltunk, de csak egy pultos lány tartotta a frontot, aki nem mellesleg értett a munkájához. Ez az egy pultos, a Herminához képest igen csekély szám, hiszen ott kevesebb vendég van és több, 2-3 pultos egyszerre. A Gilda, meg a logika… De várj még!

Az öltözőről nincs mit regélni. Kulturált. Tágas, jól el lehet férni. Nagy szekrények, tiszta mosdó, wc, zuhanyzók (időzítettek). Átlagos, elvárt szint.

Menjünk edzeni, mert ott legalább találunk egy kis érdekességet. Na, nem azt, hogy közepes méretű a terem és nem azt, hogy legalább nincsenek szintek. A Cybex gépparkot találhatjuk ott hölgyeim és uraim. A Cybex masinák túlnyomó részt jól átgondoltak és jó stimulációt ígérnek, de -mint minden kötött pályán mozgó gép- ezek sem garantálják mindenki számára a megfelelő izomérzetet, az ízületek kímélését, és segédizmok teljes kikapcsolását.

Az egyik szemem sírt, a másik meg nevetett kipróbálás közben. Például megtaláltam az egyik legjobb lehúzó gépet (számomra) és egy egyenes lehúzó rudat, amivel eddig csak két teremben találkoztam.

Persze megvolt a másik véglet is, amikor kételkedtem a tervezők emberi mivoltában, és elgondolkoztam, hogy miért akarják kinyírni az embereket, de ha őket nem is, az ízületeiket biztosan. Ezért nem hülyeség, hogy nem csak egy gyártó gépeiből válogatunk, ha már annyira lóvésak vagyunk, hogy megtehetjük.

Én csak egy kisember vagyok, nem értem a Gilda üzletpolitikáját, szervezését, rendszerét, logikáját, de abban biztos vagyok, hogy egy nem túl okos ember irányította ebben a két teremben a gépek elhelyezését. Egy hát gép itt, egy láb gép ott, egy keresztcsiga itt, egy keresztcsiga amott, véletlenszerűen, ahogy esett, úgy puffant. Úgy látszik az egy izomhoz tartozó gépek elhelyezése egy térrészbe túlságosan bonyolult feladatnak bizonyult, vagy lehet, hogy csak szerettek volna kitörni a szürke hétköznapokból és azt mondták, hogy „Na, most direkt össze-vissza, bután fogom berendezni ezt a termet is”.

Forrás: gilda-max.hu
Viszont a kardió részlegre nem lehet panaszunk, mert minden fontosabb eszköz megtalálható és egy helyen. A másik, amire nem lehet, amit le se kéne írnom, mert magától értetődik, a karbantartás. Nem szorulnak a csigák, nem esnek szét az egykezesek, nincsenek elromolva gépek hetekig, hónapokig.

A logikátlanságon kívül majdnem minden szép és jó, de azért a vendégseregben találunk rést a pajzson, de nem úgy, mint a többi teremben. Kikerekedett szemekkel figyeltem, hogyan engedhetik meg maguknak azt, hogy egy mezítláb edző, ordítozó véglény itt eddzen büntetlenül. A szabályok mindenkire vonatkoznak. Valamelyik teremedzőnek, vagy egyéb illetékes személynek szépen fel kellett volna kérnie az úriembert a mihamarabbi távozásra, vagy kulturált viselkedésre. De ez nem történt meg. Mindenki döntse el maga, hogy ez mekkora mínusz. Nálam jelentős mértékű.

Ezen két szembetűnő negatívum után, a harmadik, a hab a tortán: a zene. Kell ragozzam? Legalja.

Summázzuk a dolgokat: Nekem ez a terem semmilyen új élményt nem nyújtott, a Cybex gépek kipróbálásán túl. Őszintén megvallva egy darab pozitív érzést nem váltott ki belőlem, ugyanakkor negatívat sem. Szürke volt az egész. Elmentem, edzettem, eljöttem. Nehéz is volt róla érdekeset, érdekesen írni. Nem baj, azért elfogadtam a kihívást és remélem sikerült teljesíteni.

Végtére is ajánlom, de fenntartásokkal, a leírt negatívumok miatt.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 8
Hangulat: 6
Közönség: 5
Öltöző: 6
Recepció, protein bár: 7
Zene: 3
Nyitva tartás: 10
Ár/érték: 6

Összkép: 6,4

9. Cutler Gold


Tényleg Magyarország legjobb terme, vagy azért nem minden arany, ami Gold?


Ha már mindenki agyba-főbe hypeolta és hypeolja mai napig a termet, akkor azt hiszem az a legkevesebb tőlem, hogy felcsavarom maxira a kritikus ént és így mondok véleményt Magyarország legjobbnak kikiáltott terméről.

Forrás: cutlergold.hu
Kezdjük a szemlélődést jó messziről. A Lurdy Házban kapott helyet a terem. Személy szerint nekem az egyik kedvenc bevásárlóközpontom, főleg mert sokáig laktam itt és sok szép emlék köt a környékhez.

A körúti főbejárat után, az első kereszteződésnél balra és végig egyenesen.

Ezt csak azért írom le, mert amikor mi mentünk, még nem volt az információs felületen feltüntetve a terem és mivel nem sűrűn fog költözni, ez kb. örök érvényű „térkép” marad az utókor számára.

Amikor végre megtaláltuk és beléptünk, egy óriási tér fogadott minket. Egyből a City jelent meg lelki szemeim előtt és azon morfondíroztam, hogy ez van-e akkora. Sajna nem vittem centit, de szerintem nincs. A Cutler L alakú terület, a City meg téglalap, lehet ezért volt becsapós. De végre sehol egy szint! Még talán lépcső sincs sehol, maximum küszöb. Jó dolgok ezek.

A recepcióhoz érve két kiscsaj fogadott minket. Nem tudom miért, de a viszonylagos kedvességük ellenére sem voltak szimpatikusak. Felkérhették volna a Bunnyt, hogy tartson egy recepciós válogatást, mert az ő két pultosa, akivel én beszéltem, kibaszott magasan kvalifikált. Mindegy, nem adok én tanácsokat, hisz ez Magyarország legjobb terme. Nem?

Az öltözőkről nem tudok különösebb ódákat zengeni, mert elég fancy, meg modern, meg minden, de nekem túl sötét az egész, olyan komor hangulatot áraszt. Bizonyára volt egy enteriőr, aki behazudta, hogy ez mennyire királyul néz már ki, de szerintem nem. Ízlések és pofonok. Ez nem fog beleszólni a pontozásba. Nyugi Béla! Még akármi is lehet.

4 darab zuhanyzót találtunk összesen. Esküszöm kerestük, hogy hová dughatták a többit, de nem lett meg. Lehet a többi ilyen VIP dolog a 9 és ¾-ik vágányon. Viszont pozitívum, hogy sehol egy időzített kapcsoló. Állítható a víznyomás és a hőmérséklet. De nehogy már ezért piros pont járjon.
A felszerelés. Pozitív világszemléletem ellenére sem hiszem, hogy van mindenki számára, személyre szabottan, tökéletesen összeállított géppark egy nyilvános edzőteremben, úgyhogy ez nem is elvárás. Amit viszont el lehetett várni, hogy a legjobb márkák legjobb gépeit próbálják felvonultatni úgy, hogy mindenki megtalálja az elvárásait és ne legyen túlzsúfolt a terem. Azt hiszem, ez kétség kívül sikerült. Négyen próbáltuk ki a termet, majdnem mindenen átmentünk, mindent kipróbáltunk. Mindenkinek meg voltak a maga kedvencei, és a lényeg, hogy a négy különböző genetika, mind megtalálta a számára legjobban használható gépet. Továbbá kiderült számomra, hogy a mindenhol nyomatott Hoiston túl létezik még bőven más gyártó is, melyek gépei még a Hoistot is odaverik. Lásd: Panatta lábtoló. Szerintem a sima lábtolók Ferrarija. Viszont már rég óta ki akartam próbálni egy függőleges lábtolót, de az ottani valahogy nem volt jó nekem. 15 cm-es mozgástartományt tudtam volna produkálni anélkül, hogy kiszakad a gerincem a seggemen keresztül.

Lényeg, hogy nincs mese, el kell ismerni, a géppark a Flexet is odaveri, meg a Cityt is, meg mindent is.

A közönség viszont már a vicces kategóriát képviseli.  Mintha az összes roid raget átmentették volna a nagyobb termekből. Mivel én igen magasról szarok rájuk ezért azon kívül, hogy deja-vu érzésem támadt (City) és megmosolyogtatott, nem nagyon érdekelt tovább a dolog.

Hiába minden. Lehetnénk a világ, vagy az univerzum legjobb termében, a zene akkor is fos maradna. Nem hiszem el, hogy nincs egy 2-3 órás zenei lemez, ami úgy van összeválogatva, hogy rock, rap, tuc-tuc, pop vegyesen, egymás után, és akkor kompromisszumosan mindenki igényeit kielégítenék, mindez egy közepes hangerőn. Tényleg olyan bonyolult? Már szinte azt kell gondolnom, hogy én vagyok a hülye, mert foglalkozom ezzel egyáltalán. De mégsem, mert hozzátartozik a terem hangulatához, arculatához és hogy milyen ott edzeni. Ez olyan, mint mondjuk a kilátás, a színek, a gépek elhelyezése, a logikusság a terem felépítésében, hogy az azonos izmot megedző gépek azonos helyen vannak. (Gilda, tanulj!) Szóval mindenre kurva nagy gondot fordítanak, kivéve a zenére. Az ördög a részletekben rejlik, bro.

Forrás: cutlergold.hu
Végső szempontunk, a nyitva tartás. Nincs nagyon ezen mit pörögni. Mindig nyitva van. 0-24. Persze az ünnepnapokról még nem szólt a fáma, de ha nem akarnak maguknak egy mocsok nagy mínuszt az ellenőrzőbe, akkor el fognak tekinteni az olyan piszlicsáré dolgoktól, mint az ünnepek.

Mint írtam: nem minden arany, ami Gold. De talán ezt magyarként nagyon jól át tudjuk érezni. Annyi biztos, hogy Magyarország egyik legjobb termét húzták fel a Lurdyban és ezt én sem tudom megcáfolni, bármennyire feltekertem a kritikus ént. Ajánlom.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 10
Hangulat: 6
Közönség: 6
Öltöző: 7
Recepció, protein bár: 7
Zene: 4
Nyitva tartás: 10
Ár/érték: 8

Összkép: 7,3

10. KissLife Gym


Meglepetés


Miért nem maradhatott Gym of the Best, vagy akkor csak simán Life? Szörnyű ez a név.

Szögezzünk le két tényt a Kiss Jenővel kapcsolatban. Nem kedvelem az álszerénysége és a hülye motivációs képei és mondatai miatt, mindazonáltal maximálisan elismerem a sportolói karrierjét és eredményeit. Szeretném azt hinni, hogy a negatívumok csak a biotökfej marketing bullshitjeinek köszönhetőek, de az igazság odaát van, én meg ideát.

Forrás: facebook.com/KissJenoHU
Egy forró, napsütéses délutánon mentünk kipróbálni a termet. Megelevenedett földi pokolnak tudnám leírni azt, ami akkor a szabadban uralkodott. Belépve, szerencsére egyből megcsapott a légkondi által kibocsátott hideg levegő, és ezáltal, vagy emellett a pozitív hangulat.

Az első bázis természetesen itt is a pult volt. Ha nagyon emberi erőforrás ellenes lennék, azt mondanám, hogy amit egy pultos el tud végezni, azt egy gép is. Egy automata szolgálna a tápkieg bárként, egy másik adná ki és ellenőrizné a bérleteket, jegyeket, a biztonsági funkciókról pedig kamerák gondoskodnának. De én nem vagyok ilyen és pont ezért írom le, hogy csíptem a pultos leányzót és örülök, hogy nem egy egyszerű gép volt az ő helyén, mert akkor VicTory barátom bizonyosan evőeszköz nélkül maradt volna, így esve áldozatul a katabolizmus rémének.

Forrás: facebook.com/KissLifeGym
Na de tovább! Ahogy kifizettem a jegyet, kaptam egy futurisztikus karóra szerű eszközt, benne valami chippel, amit hozzá kellett érinteni adott felülethez és már nyitotta is a beléptető kaput, majd az öltözőben a szekrényt. Igen, itt nem kulcsos rendszer működik, hanem ez a modern érintős dolog. Nem tartom ám nagy világmegváltásnak ezt az egész „cseréljük le a kulcsot is érintős cuccra” dolgot, mert gombokat nyomkodni (hülyetelefonon), meg kulcsot elfordítani ma már túl proletár és így lassan odáig „fejlődik” az ember, hogy a saját szarát is tapizni fogja, nem csak az okostelefont. De, hogy ne tűnjek technika ellenesnek, nekem ez is üde színfolt volt a többi teremhez képest. Továbbá maga az öltöző hangulata is majdnem eltalálta az én ízlésvilágomat. Visszafogott, de nem kőkorszaki. Ha a Cutlernek ezért nem jár mínusz, akkor a Lifenak sem jár plusz. Azért viszont jár, hogy itt sem időzítős zuhanyzó van, viszont legalább elégséges mennyiségű, szám szerint öt, plusz kettő.

Nézzük meg az edzőteret, hiszen ez a legfontosabb tényező.

Ami egyből kisüti a szemedet, az a padlószőnyeg, a gépek kárpitja, meg a fura, élénkzöld színek és ezek kompozíciója. Lehet, ez nem sok embert köt le, de nekem nagyon bejött és még tovább emelte a szememben a színvonalat. Ami eddig hibátlanul tör felfelé, ha valaki nem vette volna észre.

Bemelegítés első szakaszának végeztével, konstatáltuk, hogy túl suták vagyunk pár egyszerű(nek tűnő) kardió gép beállításához, de azért valamit mozogtunk. Csak ezután tértünk rá a fincsi részre, a súlyzós gépparkra.

Forrás: facebook.com/KissLifeGym
Annyira sajnos nem összeszedett, nem hiszem, hogy mindenki megtalálja azt, amit keres. Leginkább LifeFitness gépekre alapozott a Jenő, ami szerintem öreg hiba. Nálam szinte egy LF gép sem üti meg a mércét. Azért nem kell annyira aggódnunk, találhatók itt más gyártók termékei is, melyek boldogan szétszaggatják az izomrostjainkat, és csak egy „kis” fizikai munkát kérnek cserébe. Ez már itt egy hangyányit hanyatló szakasza annak a bizonyos színvonalnak.

De aztán ismét szépít a Life! Még le sem hoztuk a cikket, máris kezd utat törni magának a gagyi zene elleni hadjáratom. Mert itt jó a zene. Minden népszerűbb stílust felvonultatnak egymás után, közepes hangerőn. Ennyire egyszerű.

A nyitva tartásról nem sok csodát tudok regélni, mert átlagos. Egyszer kinyit, egyszer bezár.

Viszont a bérletárak már összetettebb téma. Szerencsére nem kicsit gondoltak a nyuggerekre, a diákokra, meg a délelőtt edzőkre. Gondoltak még a 11. kerületben dolgozó és élő emberekre is. Ez mind szép, jó és szükséges, ugyanis a korlátlan havi 17 ezerbe kerül, ami szörnyen húzós, még annak ellenére is, hogy nagyon jól összerakott, hangulatos teremről beszélünk.

Mindent összevetve igencsak eltalálta a Jenő ezt a termet. Ha kötünk egy minimális kompromisszumot gépek terén, akkor nagyon ajánlom, hátha titeket is elkap az a jó Kiss hangulat, ami minket.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 9
Hangulat: 9
Közönség: 8
Öltöző: 9
Recepció, protein bár: 10
Zene: 9
Nyitva tartás: 5
Ár/érték: 8

Összkép: 8,4

11. Fitness Factory


Ne járj ide!


Nem is tudom, hogy jártam-e már ennél borzalmasabb teremben, a cikk írása alatt. Mégis tudom. Nem. Szörnyű, minden ízében.

Leginkább a 2000 Ft-os napijegy ár a megbotránkoztató, mert sehol máshol nem kerül ennyibe, pedig az összes terem, amiről írtam, többet nyújt, mint ez. Felhólyagosodott linóleum padló, elhajlott rudak, karbantartatlan gépek, padok, undorító zuhanyzók, etcetera. Elit termek árait elkérve. Az a vicc, hogyha fele ennyibe kerülne sem ajánlanám.

Forrás: facebook.com/fitnessfactoryclub
Sok terem nevében ott van a fitnesz, nehogy azt hidd, hogy a kocsmába mész, de itt tényleg csak az a szint van. Jobban teszi a gondolkodó, naturál testépítő ember, ha tovább megy valamelyik irányba és inkább egy Gym Citybe, vagy Gildába vesz magának bérletet. Közel vannak, és azokat joggal nevezhetjük edzőteremnek. Ezt inkább azon nők mekkájának, akik direkt megnehezítik a saját életüket és pl. a zumbát, meg a „nemdiétát” választják az alakjuk formálásának eszközeivé.

Na de most, hogy tudod, hogy messziről kerüld el a termet, még csak ki se próbáld, ha nem akarsz pénzt és időt kidobni, elmondom a rövidített történetet.

A Material Center ötödik emeletén találjuk a termet. A honlapon javasolnám megnézni az útmutatót, mielőtt ide jössz, de mégsem, mert nem jössz, hála nekem.

Szóval valahogyan feljutottam a teremhez. Két pultos csaj várt nem túl kitörő örömmel. Kifizettem nekik a horror jegyet, aztán elmentem öltözni. Tipikus keskeny, magas öltözőszekrények, amikbe nem lehet normálisan pakolni és elférni. Maga a tér elégségesen tágas volt és tiszta. A szekrényen kívül csak a zuhanyzó volt lehangoló. Semmi mennyezet, vagy annak álcája, víz-, és egyéb csövek, vezetékek mindenütt. Nem vagyok finnyás kislány, csak mondom, hogy 14 k a havi bérlet és akkor ez így nekem paradox. Ez az egész, még a BB Gym-hez képest is messze túl van árazva, de amíg az egy összeszedett terem, csak kicsi és rossz helyen van, ez egy káosz.

Forrás: sportolj.hu
Na de menjünk egy „jót” edzeni! Egyharmad teret a kardió gépek foglalnak el, egyharmad teret a súlyzós gépek, a padok, az egykezesek, stb. és igen hölgyeim és uraim, itt még a fattyakhoz is találunk eszközöket, ugyanis azok foglalják el a maradék részt. Lásd: kettlebell, meg valami mászóka a teraszon. Micsoda mázli.

Nem zavartattam magam, csak az engem érdeklő dolgokra fókuszáltam, ezért első blikkre még tetszett is az egész. LifeFitness és Hammer Strenght gépek, meg viszonylag szép kilátás, ami egyben az egyetlen pozitívuma is a teremnek. De ez is csak olyan szempontból, hogy magasan vagyunk, nem olyanból, hogy szép a táj. Láthatod madártávlatból a Hungária körutat, szóval el tudod képzelni, hogy mekkora „élmény a köbön” várna rád. Az is igaz, hogy nem bámészkodni jöttünk a gyárba, hanem izomrostokat rombolni.

Ez nem sikerült. Hiába nem most kezdtem ezt a sportot, hiába használtam már millió féle gépet, egyszerűen nem tudtam magamból kihozni a maximumnak még egy elégséges hányadát sem. Brühü. Brühü. Nem mondom, hogy ez a gépek hibája, de azért ha lemész egy Kutlárba, ott nemigen tudsz rosszat edzeni, és nem azért, mert motivációs szemét borítja a falat, vagy mert Arnold elmondja az élet szabályait, hanem mert olyan a géppark, hogy nem kérdez vissza. Itt meg könyörög az életéért a vízszintes lábtoló, hogy: „Kenőanyagot az erőátviteli részeimre, kérem szépen!”


Egy szó, mint száz, az összes terem többet nyújt minden téren, mint ez. Annyira minősíthetetlen, a hierarchia legalja, hogy kár több szót fecsérelnem rá, úgy gondolom.

Irgalmatlanul nem ajánlom sehogy se, semmikor se, semmilyen körülmények között.


Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 4
Hangulat: 4
Közönség: 6
Öltöző: 4
Recepció, protein bár: 6
Zene: 4
Nyitva tartás: 5
Ár/érték: 3

Összkép: 4,5

12. Chili Fitness 2


Titkos favorit


Utolsó előtti versenyzőnkhöz érkeztünk. Annyira nincs és nem is volt hírverés körülötte, hogy óriási és kellemes meglepetést okozott a kulturált környezettel, a tetszetős, de nem túl csicsás dizájnnal, és a kb. annyira kifogástalan gépparkkal, amit csak a Cutler tud nyújtani. De ez már „jóval” előtte nyújtotta, szépen csendben. Nem állították be a Naprendszer legjobb edzőtermének, nem volt óriási marketing kampány, mégis igaz, ami igaz. Odabaszós nagyon. Gépek szintjén legalábbis, a többit meg majd alant kifejtem.

Forrás: facebook.com/Chilifittnes2.hu
Kezdjük az elején. Hol van? 150-200 méterre a Lifetól. Hogy miért oda nyitotta a Jenő a termét, azt szerintem ne is kezdjük el boncolgatni. A Chili felszerelés szintjén jobb és a hangulat sem annyival rosszabb - ami amúgy is egyedi nézőpont kérdése -, hogy ne inkább a jobb gépeket válassza az ember.  

Mint általában, ez a terem is egy irodaházban található, méghozzá az első emeleten. Nem tűnik túlzottan nagynak, de jól használták ki a teret, és logikusan rendezték be. Hiába van egymástól két centire a legtöbb gépezet, még sincs klausztrofóbiája az embernek. A magyarázat abban rejlik, hogy a folyosók mentén helyezték el őket, így nem kell átbukdácsolni mindenen, egyszerűen csak belecsücssensz az eszközbe és zúzol

De mielőtt zúzol, átöltözöl, vagy legalább átveszed az edzőcipőd, mert nem vagy paraszt. És akkor hirtelen el is érkeztünk az Achilles-sarokhoz, az átvedlőhöz. Az egész olyan semmilyen, olyan puritán, olyan képbe nem illő, elit teremhez nem méltó. Kár érte.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem öltözködni megy az ember, hanem edzeni. Azt pedig itt nagyon lehet. Érződik a szakértelem. Nem csak azért, mert Hoist, vagy mert a nevenincs szerkezetek is kiválóak, hanem azért, mert az embernek nem kell gondolkodnia, járkálnia körbe-körbe, keresnie mi hol van. 10-20 nm-t kell csak látnia az egész teremből, végigmenni az adottizmot stimuláló gépeken és készen van.

Sajnos itt is két szintű a dolog, de ez senkinek ne vegye el a kedvét a lábazástól, mert tudni illik, aki nem lábazik, az nem lesz háború sosem.

Forrás: facebook.com/Chilifittnes2.hu
Az egyes szinten a mindenféle súlyzós dolgok vannak, a kettes szinten pedig a kardió szekció kapott helyet, így ez nem befolyásolhatja negatívan az ember lelki üdvösségét.

Megmondom a frankót, a zenére nem is emlékszem, így valószínűsíthető, hogy vagy valami okádék, fülsértő zaj volt, vagy néma csönd. Sanszos, hogy az első.

De az a fura, hogy ebben az edzőteremben semmi nem érdekelt az edzésen kívül. Se a zene, se a felhasználók, se a pultosok, se az öltöző. Semmi. És ez sejtet valamit.

Végezetül csak annyit, hogy azért aki komolyan rá van állva erre a sportra, netalán versenyzik is, az tudja hol kell edzeni. Főleg, hogy itt az árak a földön járnak a többi teremhez képest. Persze itt is 10 rugó felett kell gondolkozni, de ez a legolcsóbb eddig az elitek közül.

Akit tehát nem hat meg semmilyen egyéb tényező a gépparkon túl, az Budapesten vagy a Chilit, vagy a Cutler Goldot válassza. Ajánlom.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 10
Hangulat: 8
Közönség: 7
Öltöző: 4
Recepció, protein bár: 7
Zene: 4
Nyitva tartás: 5
Ár/érték: 8

Összkép: 6,6

13. Vida Fitness Center


Fitness 2001, avagy, amikor működik a marketinggépezet, én pedig belesétálok a csapdába


Nem jelent problémát, ha egy terem nem a mai legmodernebb gépeket vonultatja fel, de ha retro eszközöket nyújtanak is a közönségnek, azt tegyék nagyfokú szakértelemmel, és odafigyeléssel, már ha érdekük működő vállalkozást csinálni, miközben a sportolás oltárán is áldoznak. Erre a legjobb példa a Flex Gym. Nincs 20 ezer millió Ft-os Hoist lábtoló, mégis, véleményem szerint, az egyik legjobb budapesti edzőterem.

Forrás: vidafitness.hu
Szemben a Vidával, ami egy lerobbant, rémes rom, és csak azért került fel erre a térképre, mert ha már voltam ott, akkor vagyok olyan rendes és írok róla egy kritikai fogalmazványt, és megkímélem hűséges, helybéli olvasóinkat a választás dilemmájától, miszerint látogassanak el ide valaha is, avagy ne.

A honlapot böngészve oltári nagy kamukat találhatunk. Szemezgessünk hát belőlük.

A nóném épület harmadik emeletén van a „komplexum”. Ez még színigaz állítás, megcáfolhatatlan. Szemben a folyosón van a lift -amit nem javasolok használni, mert életem leghosszabb percét töltöttem itt lefelé menet, vészjósló zajok kíséretében- és a mosdók. Elég ultra gáz felépítése van a teremnek, ugyanis mint írtam, itt a folyosón vannak az illemhelyiségek, egyik irányból nyílik a „kardió és láb” részleg, másikból pedig a „minden más” részleg. Öltözők, „főrecepció” és a terem maradék, nagyobb része.

Nem tudom hány pultos van, de akivel én találkoztam, az valami tajparaszt, köszönni nem tudó, tirpák volt. Az a tipikus legrosszabb fajta. Nem is tudom felfogni. Csak engem neveltek úgy, és csak nekem evidens, hogyha köszönnek, akkor visszaköszönök? Nagyon sokszor találkozom ezzel a jelenséggel, és a legmélyebb sötétséget feltételezteti velem az illetőről. Itt is mutatkozik párhuzam a Fitness 2000-el, mert a csóka nyugodtan kezet foghatott volna az ottani pultos nénivel.

Ha a Cutlerben nemtetszésemet fejeztem ki az öltöző és a dizájn miatt, akkor itt egyszerűen csak a putri szóval jellemezhetném a helyiséget. Rozsdás fémszekrények, 3-ból 1 működő zuhanyzó, nulla zuhanyrózsa, csak a cső. Hárdkórba nyomják.

Ugye a harmadik emeleti infó, az teljesen igaz volt. Tovább vizslatva a honlapot, viszont a következő állításokat találhatjuk még, a teljesség igénye nélkül: „igazi testépítő hangulat”, „professzionális géppark”, „szakszerű, válogatott felszerelés”, „Buda legnagyobd bodybuilding edzőterme” (nem elírás).
Forrás: vidafitness.hu
Azt hiszem, nyugodtan előre lelőhetem a poént, hogy mindegyik sántít. Nincs itt semmilyen testépítő hangulat, kivéve, ha ez annyit tesz, hogy elmegy a kedve az embernek az edzéstől. Professzionális, blabla felszerelésről szó nincsen, csak széteső gépeket, padokat, szoruló csigákat, szétfoszló szivacsokat, kárpitokat találtam. A Scott-padon konkrétan van a könyökeidnek két mélyedés, két vájat, természetesen nem direkt. Nem is tudom hány évtized kellhetett, hogy ennyire kikopjon a szivacs.

Egyetlen Teknódzsim vállból nyomó gépet azért kiemelnék. Ez a fajta megtalálható a Schönherzben is, de ott a párját is beszerezték, a széles hát lehúzó gépet. Hogy egy géppark teljes legyen, ennek a két gépnek szerepelnie kell a repertoárban. Ez egy üzenet volt.

Végül pedig tényleg ez lenne Buda legnagyobb edzőterme? Akár még az is lehet (nem), de egyben az egyik legrosszabb is. Legalábbis a cikkben szereplők közül viszi a prímet.

Ha közel laksz a Vidához, akkor egyben közel laksz a Chilihez, a Lifehoz, amik megütik azt a bizonyos mércét. Az árakról pedig csak annyit, hogy hiába olcsóbb egy szar terem, általában nincs egyenes arányosság aközött, hogy mennyi kompromisszumot kell kötnünk, és mennyibe kerül havonta.

Nem ajánlom.

Felszerelés (gépek, padok, súlyok, rudak, súlyzók): 4
Hangulat: 4
Közönség: 5
Öltöző: 3
Recepció, protein bár: 4
Zene: 4
Nyitva tartás: 5
Ár/érték: 4

Összkép: 4,1

+1. ATTE Angyalföldi Testépítő és Természetbarát Egyesület


A testépítés kezdete


Majdnem kifelejtettem a cikkből ezt a termet, de kár lett volna érte. A nulladik, vagy a +1, ahogy tetszik.

Az idők kezdete előtt, mikor még pelyhedzett a szőr a bicepszem helyén, és vidékről feljártam Pestre, csakhogy a legendás Bitter István edzőtermében edzhessek, akiről akkor még fingom nem volt, hogy kicsoda, csak bátyám apja azt mondta, hogy ez a frankó hely, ha komolyan gondolom... Na, szóval itt kezdődött el az egész kaland. Jó drága, dohos, oldszkúlretró, meg hardkór. Izomszag mindenütt. Igazi prosztók jártak ide is, de valahogy a tűrhetőbb fajtából. Meg volt egy sajátos hangulata az egésznek. Akkor még nem tudtam, de a testépítés hőskorát éreztem a levegőben. Ajánlani sajnos nem tudom, mert a gépek/csigák, meg úgy minden, nem igazán voltak karban tartva. Lehet, hogy azóta telibaszták a legújabb és legjobb Hoist gépekkel, de lássuk be, ennek igen csekély a valószínűsége. Az sem biztos, hogy még üzemel.

De ha igen, érdekességképp látogassatok el ide egyszer, utána pedig egy Chilibe, vagy Cutlerbe, hogy érezzétek mennyit fejlődött a testépítés 30-40 év alatt, és miért kéne végre végleg kikerülni a guggolás, fekvenyomás, nagy súlyos, alacsony ismétlésszámú, bazi hosszú edzések, „nem vagyok buzi”, stb. bűvköréből.

Végszó és konklúzió


Biztos több ezren kérdeztétek az orcátokat az ég felé fordítva, egy magasabb hatalomtól, minden este, sírva, hogy hová tűnhettem, miért nem tárom elétek a világ legfinomabb sütijeinek receptjeit. Hát ezért. Ezen dolgoztam, de tervben van a CHeat With Brain folytatása (is).


Mint az elején említettem, ez szubjektív iromány, objektív pontozással. Valaki otthon szeret edzeni, valaki omladozó vakolatú teremben, rozsdás vasak között, valaki a csúcs modernt preferálja. Egyéni. Én az utóbbi kategóriába tartozom, ennek szellemében kerestem Budapest legjobb termét.

A pontok beszélnek végül: a KissLife Gym Budapest legjobb edzőterme az összképet nézve, de mindenki megtalálja a számára legfontosabb szempontot, mert külön-külön azért azok elég beszédesek.

Ajánlott termek:

- KissLife Gym
- Flex Gym
Gilda Hermina
Cutler Gold
- Gym City Office (az elemzéséért klikk ide!)
- Gym City Builder
Chili Fitness 2
Gilda Flórián

Nem ajánlott termek:

- Body Builder Gym
- Schönherz Zoltán konditerem
Fitness 2000
- Fitness Factory
Power House Gym
- Vida Fitness Center

Cell