MyAd

2017. február 10., péntek

Izolálj, ha kell!

Megfigyelted már, hogy a kajakosoknak milyen erős a háta a többi izmához képest? A bringásoknak a combja? A szkanderosoknak a karja, a teniszezőknek meg a domináns oldala a másikhoz képest? Ráadásul annak ellenére, hogy nyilvánvalóan mindegyik sportban igyekeznek a test többi részének is valamilyen terhelést biztosítani ez edzéseken (jellemzően súlyzók révén), mert a nagyfokú aránytalanság és az izomegyensúly felborulása idővel sérülésekben bosszulhatja meg magát.

De ezekből a példákból is tisztán látszik, hogy a test azt az izmot fejleszti a legjobban, amit a legnagyobb terhelés ér, és nincs csodálatos önszabályzó rendszere (legalábbis nem olyan mértékben, ahogyan azt sokan hiszik), ami például nem engedi a karodat nőni, ha nem növeled a fekvenyomásban az erőd. És persze fordítva sem törvényszerű a dolog, tehát ha fejlődik a fekvenyomásod, az nem feltétlenül fogja különösebb mértékben fejleszteni a karodat.

Divat


Hogy ezt miért mondom? Mert manapság divat lett visszatérni az „alapgyakorlatokhoz” (az idézőjel azért, mert nem szeretem ezt az elnevezést), és azok mindenekfelettiségét hangsúlyozni, az izolációt meg valami díszbuziskodásnak bélyegezni. Holott az arányos fizikum felépítésének épp úgy eszközei az izolációs gyakorlatok, mint nehéz, nagysúlyos, összetett mozdulatok. Már akinek.
Nyilvánvalóan ezt azok értik meg a legkevésbé, akiknek olyanok az adottságai, hogy a fekvenyomás-guggolás-felhúzás szentháromság tengelyén mozogva is megfelelően fejlődik mindenük, mert a struktúrájuknak köszönhetően minden izmuk kábé egyenlő részben veszi ki a részét a munkából. Az ilyen ember nem fogja tudni megérteni, hogy egy váll domináns embernek mi szüksége van a tárogató mozdulatokra, vagy hogy egy pókkarú srácnak minek kellenek külön kargyakorlatok. Ezt csak az érti, aki benne van a szituban, és bárhogy pakolja fel a rúdon a tárcsákat azokban a bizonyos összetett gyakorlatokban, csak nem jön úgy minden, mint ahogy a nagy e-bookban meg van írva.

Ami neked működik


Nincs semmi baj azzal, ha valakinek jól működik az egyszerűség, és izolációs gyakorlatok nélkül is arányos fizikumot tud építeni, neki tényleg felesleges bármi mással foglalkoznia. De ezeknek az embereknek azt kell megértenie, hogy nem mindenki képes erre a struktúrájából kifolyólag. Elég csak arra gondolni, hogy a hosszú combcsontúak mennyivel jobban előredőlnek guggolásnál, és ezáltal mennyire máshogy oszlik el a terhelés a testükön, mint azoknak, akiknek rövidek a lábai. De még számos példát lehetne hozni.
Neked meg azt kell megértened, hogy nem kell ezekre az emberekre hallgatnod mindenben, mert ahogyan egy kokszos testépítő teljesen más edzéssel (is) lehet sikeres, mint egy naturál, úgy az emberi test egyénenként változó felépítéséből adódóan is vannak lényeges eltérések abban a tekintetben, hogy kinek milyen edzésrendszer működik.