MyAd

2017. február 16., csütörtök

Kitől fogadj el tanácsot? - A LÁTSZAT CSAL

A testépítés tipikusan látványsport, ez nyilvánvaló. Arról szól, hogy ki az izmosabb, ki a szálkásabb, kinek jobbak az arányai, magyarán: ki néz ki jobban. Mindenki, aki elkezdi, kivétel nélkül a külsején akar változtatni. Vagy azért, hogy a csajoknak imponáljon (bár akinek ez a célja, az inkább gyúrjon arra, hogy legyen pénze egy BMW-re), vagy azért, hogy ne baszogassák többet a suliban a nagyobb srácok, vagy csak azért, hogy ő is raj csávó legyen a diszkóban, mert neki is ráfeszül a pajszerre a póló. De hogy a hölgyeket se hagyjuk ki, náluk is hasonló a motiváció; laposabb has, kerekebb segg, feszesebb combok, ezek a fő céljaik, amiért lemerészkednek a terembe.

Ebből a hozzáállásból aztán egyenesen következhetne, hogy az ért a legjobban a testépítéshez, aki a legjobban néz ki. De a feltételes mód nem véletlen, ugyanis ez a dolog azért mégsem így működik valamiért. Távolról sem. A testépítésben ugyanis fokozottan igaz, ami azért más sportokra is megáll; közbeszól a genetika és a koksz. („Jajj, már megint az a kurva koksz! Nem unod még?” Én igen, de sajnos a testépítők nem. Azért olvass tovább, meglátod, jó lesz.)

Genetika


A genetika minden sportban kimagaslóan fontos tényező. Azt mondod, hogy nem? Csak a kemény munka számít? Mondd ezt a 160 centis srácnak, aki kosárlabdázó akar lenni, meg a kétméteres, endomorf fickónak, aki szertornász. Na ugye. A testépítésben sincs ez másképp. Biztosan sokan tapasztaltak már olyat, hogy elkezdtek egy haverjukkal együtt edzeni, koppra ugyanazt csinálták, mindenből ugyanúgy ugyanannyit, de a haver mégis sokkal jobban kezdett fejlődni, és lehagyta alanyunkat. De az sem ritka ugyanennél a felállásnál, hogy míg az egyik srácnak a karja indul komoly fejlődésnek, addig a másiknak a combja, pedig mindkettőjüknek ugyanannyi terhelést kap minden testrésze.
Amit ilyenkor látsz, az a genetika áldásos vagy sajnálatos (nézőpont kérdése) hatása. És ha meg tudod érteni azt, hogy még így kicsiben sem feltétlenül a belefektetett munka és szorgalom okozza a különbségeket, hanem az a fránya anyatermészet, akkor talán az sem túl elképzelhetetlen, hogy ugyanez van nagyban is. Sokan a legcombosabb csávó lábedzését akarják lemásolni, és az ágyúgolyó vállú srác válledzését, holott lehet, hogy fele annyi energiát nem tesznek bele, mint egy olyan srác, akinek bár nem ilyen látványosak ezek az izomcsoportjai, de egy sokkal szarabb alapról épített fel egy elfogadható dolgot. Magához képest komoly változást ért el! És ez az, ami baromira nem mindegy.

Forrás: Sigma Crossfit
Nem mindegy, hogy amíg egy jó adottságú illető szinte bármilyen edzéssel el tud érni egy impozáns fizikumot, addig egy rossz adottságúnak vért kell izzadnia az elfogadhatóhoz is. Utóbbi az, akinek ki kell fürkésznie mindet trükköt, technikát és módszert, hogy fejlődni tudjon, míg a másiknak elég annyi, hogy lemegy a terembe, megfog két súlyzót, és csak nyomja, mindenféle különösebb terv vagy edzésprogram nélkül. Szerinted melyik fog tudni jobban segíteni neked, legyen akár jó, akár rossz a genetikád? Mert aki tudja a titkot ahhoz, hogy hogyan építsen a szarból várat, az tudja azt is, hogy hogyan kell a jóból nagyon jót csinálni. Hiszen a módszer ugyanaz, csak a jó alapra jobban lehet építkezni.

Koksz


Erről nagyon sok cikkem szól, és nem akarom itt és most túlragozni a témát, de azért nem véletlen, hogy egy naturál testépítéssel foglalkozó oldalon újra és újra előjön ez a dolog. Miért? Gondolj bele egy egyszerű példán keresztül. Jön Laikus Pisti, akinek a középső neve Jóhiszemű, és elkezdi túrni a netet, mert ki akarja pattintani magát nyárra, hogy végre feszíthessen a strandon, mint pók a lucernásban. Megtalálja mondjuk az én cikkeim, elolvassa őket, jók, logikusak, alátámasztottak, a tudományos forrásokra hivatkozás sem marad el, ha szükséges. Megnézi az Instagram-om, jó oké, gyúr a gyerek, volt már szálkás, tömegesebb, van tapasztalat a háta mögött. Aztán tovább nézelődik, és rábukkan mondjuk Lazar Angelovra (de ide behelyettesítheted bármelyik tetszőleges ismert fitneszarcot). A szeme kikerekedik, és felkiált. Bazdmeg, én is így akarok kinézni!
És már le is van szarva a tudomány, a tényleges naturál tapasztalat, mondván mit ugat az a fasz, hát Lazar úgy néz ki, mint egy félisten, ez a Brian gyerek meg úgy, mint egy átlagos, sportos srác. Akkor meg kinek okos? És hát oké, a Mr. Olympia-n az arcok tuti a koksztól olyanok, amilyenek, de Lazar nem akkora állat, hanem pont esztétikus, fasza minden, hát ő tuti nem kokszol, mert akkor ő is akkora szörny lenne. És kész, már issza is a szteroidos sporttársunk minden szavát az edzésről, táplálkozásról, pihenésről, ami több szempontból sem oké. Egyrészt aki megtolja magát koksszal, annak olyan szintű edzésmunkát képes a teste tolerálni, ami egy naturálnak maga az öngyilkosság (a fizikum tekintetében). Másrészt aki kokszol, annak minden működik. Extra magas ismétlés, extra alacsony ismétlés, szuperszett, rövid pihenő, hosszú pihenő, heti három edzés, heti tizennégy edzés, a progressziója pedig folyamatos és megállíthatatlan. De hidd el, te nem vagy ilyen szerencsés helyzetben, és neked igenis tervezetten kell kisajtolnod minden apró előrelépést a testedből.


Ezért baromi fontos sokszor és gyakran kiemelni, hogy bizony nem csak az kokszol, aki 120 kilósan 4%-os testzsírral áll a színpadon, hanem az is, aki 90 kilósan 8%-os testzsírral pózol a képeken. És hogyha úgy akarsz kinézni, mint ő, akkor pontosan azt kell csinálnod, amit ő. De ez nem csak abból áll, amiket jó tanácsként megoszt az oldalán, hanem abból is, amiket akkor szúr magába vagy szed be, amikor nem forog a kamera, és nem villog a vaku. Ha neked utóbbi dolgok kimaradnak, mert a naturál testépítők táborát gyarapítod, akkor több mint valószínű, hogy számodra nem lesz megfelelő az a módszer, amit ő követ. Meg kell értened, hogy nem azt kell utánoznod, aki kokszol, legyen akár physique, akár grand prix kategóriás, és nem tőle kell tanácsot kérned, mert jó eséllyel fogalma sem lesz arról, hogy mi kell egy naturálnak a fejlődéshez, és hogy milyen problémákkal, gátakkal, bökkenőkkel találkozik egy szermentes sporttárs a jó fizikum felé vezető útja során.

Szóval


A lényeg, hogy ha meg akarod találni a módszert, ami tutira működik, és amivel a legjobb ütemben tudod felpakolni magadra az izmot, akkor arra az emberre kell hallgass, aki magához képest a legnagyobb változást érte el naturálban. És ez lehet egy alapból vékony, szar genetikájú srác is, aki a szarból egy elfogadható fizikumot épített, és rengetegszer lépte át ehhez a saját korlátait. Ő az, aki tudja, mit miért csinál, és amit ő csinál, az tuti működik mindenkinek, annak is, akinek szarok az adottságai, és annak is, akinek jók, annak is, aki a naturál, és annak is, aki cuccol. Ellenben amit a kokszos és a genetikai csoda csinál, az csak nekik és a hozzájuk hasonlóknak működik, de nekik is lenne jobb alternatíva, csak nem szorulnak rá olyan látványosan, mint akinek minden gramm izom komoly erőfeszítésbe kerül.

Forrás: Men's Health
A látványos fizikum sokszor megtévesztő lehet egy sportban, ahol minden a külső, de meg kell értened, hogy a kinézetedet erősen meghatározzák az adottságaid, és az, hogy használsz-e valamilyen illegális teljesítményfokozót. Ellenben azt, hogy kihozod-e magadból a maximumot, csakis a hozzáértésed, na és persze a szorgalmad határozza meg. És lehet, hogy a te maximumod baromira nem lesz valami látványos egy kiváló genetikájú naturál vagy egy két lábon járó patika fizikumához képest, de ez nem a tudásodat vagy az elszántságodat minősíti, hanem az egyéb tényezők függvénye.

Úgyhogy próbálj átlátni a külsőségeken egy olyan világban, ahol már egy működő üzleti modell, hogy egy kicsit bekokszolsz, azt mondod, hogy naturál vagy, aztán mindenféle edzésmódszert és táplálékkiegészítőt adsz el a naiv embereknek, azt sugallva vagy akár nyíltan állítva, hogy te ezektől lettél olyan izmos. Sajnos sokszor még az sem mérvadó, ha megnézed egy edző edzettjeit, mert nagyon gyakran a látványos fejlődést egy kis kémia anyaggal indikálják, aztán eladják a dolgot, mintha a szakértelem manifesztálódása lenne.

Nem egyszerű


Hogy őszinte legyek, nehéz dolgod van abban a tekintetben, hogy hol szerezz hiteles és releváns információt, amikor a web 2-nek hála boldog-boldogtalan futtathatja magát az interneten. Ugyanakkor ennek köszönhető az is, hogy rengeteg jó és hasznos információt találhatsz, és nem csak azoknak az okosságait kell olvasnod, akik üzemeltetni tudnak egy komplett weboldalt, vagy ki tudnak adni egy újságot. Mert a pénz és a szaktudás nem jár mindig kéz a kézben. Azt javaslom, ha naturál vagy, csakis valódi naturálokra hallgass, és próbáld kiszűrni azokat, akik nem azok, csak annak hazudják magukat. Egy idő után lesz szemed erre is, hidd el.

A naturálokon belül pedig azokat keresd, akiken látod, hogy rossz adottságokból építkeztek, és még így is összehoztak valamit, ne pedig azokat, akiknek csúcsgenetikája van, és inkább ez viszi őket előre, mintsem a komoly, tudományos alapokon nyugvó tudás. Keresd meg a hiteles forrásokat, próbáld ki a módszereiket, és ragaszkodj azokhoz, amelyek neked működnek. De sohase felejts el kritikus lenni senkivel szemben, mert attól, hogy valakinek valamelyik elképzelése helytálló, az nem jelenti azt, hogy a többi is az, illetve hogy nincs annál jobb módszer, amivel jobban fejlődhetnél. Legyél éber, kritikus és szkeptikus, amikor az utadon jársz, és sohase hagyd, hogy megvezessenek!