Kritikai
attitűdöm ellenére néha hajlamos vagyok a naiv optimizmusra. Hajlamos vagyok azt
hinni, hogy egyes már elterjedésükkor is nevetséges
és átlátszó áltudományos módszerek már régen kimentek a divatból. És amikor
ebben a tudatban megnyugodva hátradőlök a hányatott sorsú Telma főnöki
székemben (soha ne vegyetek ilyet, egy kalap szar), hogy végigpörgessem a nekem
írt üzeneteket és ask.fm kérdéseket, szembesülök a szörnyű valósággal. „Mi a
véleményed a vércsoport diétáról?” „A vércsoport diéta szerinted ér valamit?”
„Miért követi számos hazai fitneszmodell a vércsoport diétát, ha annyira
rossz?” Öt perc sírás az asztal alatt, aztán a tettek mezejére lépés. (Ne
értsetek félre, nem a kérdezőkre vagyok kiakadva, hanem azokra, akik a
baromságokat terjesztik.)
Mi is az a vércsoport diéta?
Maga a
vércsoport diéta Dr. Peter D'Adamo „Eat
Right 4 Your Type” című könyve révén került be a köztudatba még a 90-es években.
Bár lehet, hogy az a megfogalmazás sem lenne teljesen alaptalan, hogy kipattant
a fejéből, ugyanis semmilyen tudományos
bizonyíték nincs, amire alapozhatott volna. Mindenesetre azt nem tudom,
hogy vajon valaki propagálta-e már előtte ezt az elméletet, de mindegy is, a
lényeg, hogy ő robbantotta ki a világon ezt az őrületet, ami a mai napig nem
akar lecsengeni.
A dolog
lényege röviden annyi, hogy az embereket a vércsoportjuk szerint négy csoportba
oszthatjuk: A, B, AB, 0. Ez a négyféle (vér)csoport
más és más táplálkozási mintát kell kövessen, bizonyos ételektől tartózkodnia,
bizonyosokat pedig fogyasztania kell, ha egészséges és fitt akar lenni.
Példának okáért, aki 0-s vércsoportú, az az úgy nevezett „vadász”, tehát neki főleg
húsokat, halat kell ennie, és vissza kell fognia például a gabonafélék és
hüvelyesek fogyasztását. Míg mondjuk az A-s vércsoportúak az úgynevezett
„agrárok vagy földművelők”, és nekik inkább a növényi étrendre kell alapozniuk,
míg a vörös húst mindenekfelett kerülniük kell.
De most ez tényleg akkora hülyeség?
Hát, ha a
megnevezéseknél, mint vadász és földművelő, nem kezdtél el gyanakodni, akkor
segítek. Igen, nem is hinnéd, mekkora. Már
maga a feltételezés is nevetséges, hogy a céljaidon és az egészségi állapotodon
kívül bármi is befolyásolja a táplálkozásodat, legyen az egy létező dolog,
mint a vércsoport, vagy egy kitalált, mint az anyagcseretípus (khm…). A
hüvelyesek vagy a paradicsom (utóbbi a B-s vércsoportúaknak nem ajánlott az
elmélet szerint) minden egészséges embernek egy értékes tápanyagforrás, míg a
tejtermékeket laktózérzékenyként akkor is kerülnöd kell, ha B-s vércsoportú
vagy, és kimondottan ajánlott lenne számodra.
Az elmélet
már a józanész mezsgyéin haladva is több sebből vérzik, ugyanis ki feltételezné azt, hogy az ereidben
csörgedező vérnek bármi köze is van az anyagcserédhez vagy az emésztésedhez?
Gondolod, hogy a 0-s vér nem szállít el valamilyen tápanyagot a rendeltetési
helyére, amit a B-s igen? És ha ez még így is lenne, akkor sem az elfogyasztott étel befolyásolná a dolgot, ugyanis minden
fehérje aminosavakra, minden szénhidrát monoszacharidokra, a leggyakrabban
glükózra bomlik, és úgy kerül a véráramba. Gondolod, hogy a véred tudja, hogy
egy bizonyos aminosav most vörös húsból van vagy hüvelyesből, hogy a glükóz zabpehelyből
van vagy lencséből?
Forrás: Moody Housewife |
Mindamellett
már az is beszédes, hogy a legtöbb
oldalon, ahol a vércsoport diétáról olvastam, a tápanyagforrásokat hizlaló,
azaz „rossz”, és fogyást elősegítő, azaz „jó” csoportokra osztották… Mintha
a hízás csak rossz lehetne ugye, mert hát dagadt leszel, még véletlenül sem
izmos, és a fogyás meg akkor is jó, ha anorexia közeli BMI-vel rendelkezel.
Erősen hajaz ez a hozzáállás a Nők Lapja szintű fogyókúrák és diétás tippek
színvonalára, ahol fogyni mindig jó, mert a kedves olvasó mindig dagadt, hiszen
a zsírégető tanácsokat követő oldalon mindig találni egy jó kis sütemény
receptet, ami olyan fincsike, úgyhogy kár volna kihagyni. Na de hogy ne csak az
elemi logika mentén érveljek (bár azt sem kell alábecsülni), nézzünk meg sokkal kézzelfoghatóbb bizonyítékokat
arra vonatkozóan, hogy mekkora légből kapott faszság is a vércsoport diéta.
Mit mond a tudomány?
Nagy
szerencsénkre jó és reprezentatív tudományos kutatások állnak rendelkezésünkre
a témában, amik egyértelműen cáfolják az
elmélet bármiféle létjogosultságát. 2013-ban a The American Journal of
Clinical Nutrition1 1415(!) a témával foglalkozó cikket vizsgált át,
és arra a megállapításra jutott, hogy semmilyen
tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre, ami a vércsoport diéta
egészségügyi vagy bármilyen egyéb előnyeit igazolná. Most a kekeckedő
vércsoportdiéta hívő (vagy ami még rosszabb, az abból hasznot húzó guru)
mondhatná, hogy hát oké, nincs bizonyíték mellette, de ellen sem. Pedig van.
2014-ben egy
torontói kutatócsoport2 1455 alany részvételével egy nagyon széleskörű kutatást végzett.
Rögzítették az alanyok táplálkozását, és egy pontozási metódussal osztályozták
őket mind a négyféle vércsoportnak előírt diéta vonatkozásában függetlenül a
vércsoportjuktól. Így természetesen különféle csoportok alakultak ki: voltak,
akik csak megközelítőleg táplálkoztak valamely vércsoportnak előírt étrend
szerint, voltak olyanok is, akik mondjuk az A-s vércsoportnak előírt étrendet
követték 0-s vércsoportúként, és természetesen voltak olyanok is, akik a
vércsoport diéta szerint a saját vércsoportjuknak megfelelő étrendet követték.
Ez a rendszer elsőre kicsit furcsának és bonyolultnak tűnhet, de nagy előnye,
hogy tényleg minden lehetséges
kombinációt megvizsgált pro és kontra.
Forrás: Wonder How To |
A
tesztidőszak véget érte után összevetették az alanyok étkezési szokásait a
vércsoportjukkal és olyan mutatókkal, mint például vérnyomás, koleszterin
szint, testtömegindex (BMI) és derékméret. A kutatók arra jutottak, hogy semmivel sem lettek jobbak azoknak az
eredményei, akik a vércsoportjuknak megfelelően táplálkoztak, mint azoknak,
akik nem. Ami viszont még külön érdekes, hogy a különféle (tehát
A-soknak, AB-seknek stb. szánt) étrendek különféle pozitív hatásokkal bírtak
függetlenül attól, hogy milyen vércsoporttal rendelkező illető fogyasztotta
őket. Az A vércsoport diéta szerint étkezőknek például jobb volt a testtömeg
indexe és a vérnyomása, a 0-s étrendet fogyasztóknak pedig alacsonyabb volt a triglicerid
szintje. Szerencsétlen, a B-s vércsoportúaknak szánt étrendet követő alanyoknak
viszont semmilyen különösebb pozitív hatásban nem volt részük.
Megértetted most már?
Ahogy
láthatod, mind a józan paraszti ész, mind a tudomány azon az állásponton áll,
hogy a vércsoportnak semmi köze a
táplálkozáshoz. Ha egészséges alapanyagokkal táplálod a tested, akkor a
vércsoportodtól függetlenül egészséges leszel, ha pedig szemetet eszel, akkor
megbetegszel. Hiába követi sok
fitneszmodell ezt a marhaságot, és hiába szerepel például az anyagcseretípus
szerinti étkezés hazai nagyasszonyának kérdőívében a vércsoport, mint
meghatározó tényező, ez is csak a szakértelem hiányának és a gátlástalan
pénzéhségnek a manifesztációja. (Kinél egyik, kinél másik, kinél
mindkettő.) Ennyi erővel a hajszín alapján is meglehetne határozni az emberek
tápanyag igényeit, és még az is lehet, hogy arra is több tudományos
bizonyítékot lehetne találni némi csúsztatással, mint a vércsoport diétára.
Utóbbira ugyanis nincs egy se.
Forrás: Lifehack |
Ezt mi sem
bizonyítja jobban, mint hogy amikor Dr. Peter D'Adamo-t, a módszer atyját még
annak idején szembesítették azzal, hogy a
rendszere tulajdonképpen csak a képzelet szüleménye, és semmi sem támasztja alá
semmilyen egészségre gyakorolt pozitív hatását, azt mondta, hogy azért
nincsen egyetlen vonatkozó kutatás sem a témában, mert alacsony iránta az
érdeklődés, és nincs rá pénz. 7 millió eladott könyv vajon alacsony érdeklődést
jelez? Minekutána pedig továbbra is számon kérték rajta a dolgot, 1996-ban azt
nyilatkozta, hogy éppen most jár a nyolcadik évében egy tíz éves kutatásnak,
ami a vércsoport diéta bizonyos ráktípusokra gyakorolt hatásait vizsgálja. Nos,
azóta eltelt húsz év, és a kutatás a mai napig nem látott napvilágot, ellenben
például azokkal, amiket most mutattam nektek, és amik mind azt bizonyítják,
hogy a vércsoport diéta nem más, mint
egy újabb ügyes lehúzása a naiv embereknek.
Végezetül még had jegyezzek meg annyit, hogy a neten a különféle fórumokon olvasható beszámolók, amik a diétát elkezdőktől származnak, és az étrend eredményességéről számolnak be, csupán arról tanúskodnak, hogy ha valaki a totálisan rossz étkezési szokásait lecseréli egy valamivel egészségesebb rendszerre (mert bár a vércsoport diéta egy humbug, de alapvetően egészséges, feldolgozatlan élelmiszerekkel operál), akkor a teste meghálálja azt. Vércsoporttól függetlenül. Ehhez azonban nem kell sem a könyvet megvenni, sem pedig súlyos pénzeket kifizetni egy sarlatánnak egy áltudományos alapokon nyugvó étrendért, amivel sok jó és egészséges ételt indokolatlanul kizárunk az étkezésünkből. Meg kell keresni egy hozzáértőt, aki képben van a legújabb, bizonyítottan eredményes módszerekkel, amik nincsenek túlbonyolítva és túlmisztifikálva, és pusztán csak pontosan a szükségleteinkhez igazítja a táplálkozásunkat. Utóbbit ugyanis kizárólag a céljaink határozzák meg és az aktuális egészségi állapotunk, nem mindenféle légből kapott módszerek, tűnjenek bármilyen komolynak is.
Források:
1. http://ajcn.nutrition.org/content/98/1/99.long
2. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084749