MyAd

2017. április 19., szerda

A kokszolás abszurditása a hobbi testépítésben

Annyira elterjedt már a hobbi testépítésben a dopping, hogy néha már fel sem tűnik, hogy mennyire abszurd is ez az egész helyzet. Emberek kockáztatják az egészségüket, és préselnek ki magukból egyre nagyobb teljesítményt (jelen esetben ezalatt csak annyit értek, hogy egyre nagyobb izomzatot, a konkrét teljesítményt, pontosabban munkát a dolog mögött most ne feszegessük) illegális szerek használatával, hogy... De tényleg, miért is?

Az milyen lenne?


Olyan ez, mintha a margitszigeti kocogó, aki kimegy hetente háromszor, tolná magát valami szarral, amit valami kétes helyről szerzett, hogy gyorsabban fussa a szigetkört. És ennyi. Nem menne el semmilyen versenyre, meg semmi komolyabb ambíciója nem lenne az egésszel, csak maximum a Facebook-ra, meg az Instagram-ra posztolgatná a képernyőfelvételeket a Runtastic-ból, hogy éppen mekkora távot tett meg, meg néha futna egy kicsit a diszkó körül hétvégente, hogy az emberek ámuljanak, hogy hú, mit tud ez a fiú! Hát nem vicc?
Vagy még az is egy jó hasonlat, hogyha elképzeljük, hogy a heti háromszor grundfocizó arcok EPO-znak, meg efedrineznek, meg stb. hogy a következő héten lenyomják a Feriéket a szomszéd utcából, und das ist alles. Csak ezért a nagy büdös lófaszért, aminek voltaképpen semmi jelentősége az életben. Röhejesen hangzik, nem?

És ez pedig ilyen


Pedig éppilyen röhejes az is, amikor emberek azért áldoznak pénzt, és leginkább kockáztatnak egészséget, hogy izmosabbak legyenek annál, mint amennyire természetesen tudnak. És ezzel nem érnek el értékelhető sporteredményt, nem keresnek pénzt, nem lesznek ismertek, elismertek, semmi, maximum megveregetik egymás vállát a többi kokszossal a teremben, hogy: „Jól nézel ki, Lacikám, megy a kúra rendesen, mi?” Ez pedig még annak a kockázatát sem éri meg, hogy kihulljon az ember haja, ragyás legyen a bőre, szőrös legyen a háta, vagy a felborult hormonháztartás miatt akár csak átmenetileg ne legyen libidója, nemhogy a komolyabb szövődményekét.


És ha már itt tartunk, őszintén szólva annak sincs sokkal több értelme, amikor valaki egy akármilyen huszadrangú verseny Men's Physique, de akár valamelyik komolyabb kategóriájában való elindulás okán bassza tele magát úgy istenesen, hogy aztán nyerjen egy ócska kupát, meg öt kiló fehérjét. Az előbbi példánknál maradva, te el tudod képzelni, hogy az említett grundfoci csapat elindul mondjuk a városi bajnokságon, aminek a helyi általános iskola biztosít helyet, és ezért mindegyikük elkezdi tolni magába a doppingot, mint a hülye? Nem túl életszerű, ugye? Akkor előbbi meg miért bevett gyakorlat?

Mint mindent: Ésszel!


Gyúr az ember, persze, jól akar kinézni, kaját grammozgat, terembe jár, bassza az idejét ezzel a sporttal, de ez még rendben is van, mert hát el kell töltenie az embernek a szabadidejét valamilyen aktív pihenéssel, ami szórakoztató, örömet okoz, és még hasznosnak is mondható, mert karban tartja a testet. Tudom én jól, mert én is ezt csinálom. De akinek van egy csöppnyi agya, az itt meghúzza a határt, és nem lép rá az illegális teljesítményfokozók használatának lejtőjére, mert tudja, hogy ezért ennyit érdemes beáldozni, és nem többet, hiszen semmit, ismétlem semmit sem fog profitálni belőle az égadta világon.
Ha nem tudod megtalálni ebben a sportban az örömöt anélkül, hogy bekokszolnál, akkor inkább hagyd abba, de komolyan, és próbálj ki valami mást. Bármit, amit a tevékenyégért magáért tudsz csinálni, és boldoggá tesz. Amivel nem kompenzálsz, és a külvilág felé próbálsz mutatni valamit, hanem ami közben megfeledkezel mindenről és mindenkiről. Meg kell értened ugyanis, hogy a hobbid van érted, nem te a hobbidért. Ezt sohase feledd el!