MyAd

2017. július 15., szombat

Honnan tudhatod biztosan, hogy valaki kokszol? - FFMI, A PERDÖNTŐ BIZONYÍTÉK

Avatott szemek számára sok-sok jele van annak, ha valaki kokszol. Nagyon gyors átalakulás, nagy izomtömeg mellett nagyon durva szálkásság, hatalmas, kerek vállak és nagy trapézizmok (ezekben az izmokban van a legtöbb androgén receptor, ezért ezek reagálnak a legjobban a kokszra). Ezek az erős gyanúra okot adó jelek. Aztán vannak még olyanok, mint a nagyon nagy aránytalanságok az izomcsoportok között, zömében a felsőtest javára, a pattanásos bőr és a bőrrepedések, de ezek már kevésbé biztos jelek, hiszen ezek még naturálok között is gyakran előfordulhatnak. Nekem is vannak repedéseim, és ismerek olyat is, akinek elég ragyás a háta, pedig egyikünk sem cuccolt soha. És az aránytalanságok is előfordulhatnak viszonylag jelentős mértékben naturálok esetén is, ha a rossz adottságok rossz edzéssel párosulnak. De azért ha ilyet látsz egy nagyon izmos emberen, akkor nem árt gyanakodni.


Emellett pedig vannak olyanok is, amik csak a sporthoz magas szinten értő, komoly szaktudással rendelkező embernek szúrnak szemet. Ha ugyanis ismered ennek a sportnak a csínját-bínját, és azt látod, hogy valaki egy teljesen elbaszott (például nullszénhidrátos) diétával szinte izomveszteség nélkül leszálkásított, vagy egy totál fos, állandó jelleggel végzett „ami a csövön kifér” edzés mellett is folyamatosan fejlődik túledzés nélkül, akkor tudni fogod, hogy ez az arc biztos, hogy tele van, mert ez máshogy nem lehetséges. Vagy esetleg emberfeletti genetikája van, de erre azért nincs sok esély, mert ilyen 10 ezerből 1 embernek van, és az sem biztos, hogy az ilyen illető éppenséggel gyúr. Lehet, hogy csak pihenteti a TV előtt a kiváló adottságait, amíg más a szar genetikájával a teremben szenved.

Az FFMI általában


Szóval sok mindenről ki lehet szúrni, ha valaki tele van, viszont van egy komoly, perdöntő bizonyíték, ami nem más, mint a címben említett FFMI, azaz a zsírmentes testtömeg index. Ez egy hasonló dolog, mint a BMI, azaz a sima testtömeg index, csak annál sokkal pontosabb képet az ember testfelépítéséről, mert nem csak a magassághoz viszonyított testsúlyra ad egy mutatószámot, hanem a pontozásnál figyelembe veszi az izomtömeget is. Ez azért lényeges, mert két ugyanolyan magasságú és ugyanolyan súlyú, tehát ugyanolyan BMI-vel rendelkező ember a valóságban teljesen eltérő testfelépítéssel rendelkezhet, és míg az egyik lehet teljesen egészséges és izmos, addig a másik lehet egészségtelen és zsíros. Ezt hivatott korrigálni az FFMI, ami tehát magyarán a magassághoz és testsúlyhoz viszonyított izomtömeg alapján ad ki egy értéket.
Ez az érték számunkra pedig azért fontos, mert ez alapján teljes bizonyossággal meg lehet mondani, hogy valaki szteroid használó-e vagy sem. Az FFMI ugyanis egy nagyon jól kitalált és kipróbált mutató, aminek az értékeit, illetve a belőle levonandó következtetéseket többek között egy 5635 alanyt vizsgáló kutatás1 alapján állapították meg, ami 18-tól 98 éves korig terjedő intervallumban végezte a vizsgálatot, tehát bátran kijelenthetjük, hogy meglehetősen reprezentatív volt. Noha ez átlagembereket (nem sportolókat) vizsgált, mégis tökéletesen kirajzolódik belőle, hogy férfiak között 18,9 az átlag érték, nők között pedig 15,4.

Az FFMI gyúrósoknak


Viszont van egy gyúrósok számára még fontosabb kutatás2 ebben a témában, ami már kimondottan testépítőket vizsgált, méghozzá 74 naturált és 83 kokszost, tehát összesen 157 sportolót. Ez a kutatás megmérte a résztvevők zsírmentes testtömeg indexét, majd a kapott értéket korrigálta egy összeggel, amivel 180 centis magasságra normalizálta az eredményt, ez a normalizált FFMI (angolul adjusted FFMI). Nem sokkal tér el egyébként a sima FFMI-től, de minél távolabb van az illető magassága a 180 centitől, akár lefelé, akár fölfelé, annál jobban, meg hát a tanulmányban is ezt alkalmazzák, tehát ragaszkodjuk mi is ehhez, ezért ahol FFMI-ről beszélek, ott a normalizált FFMI-t értsétek alatta.


A kutatás azt találta, hogy a naturáloknál egy nagyon éles határ húzódott a 25-ös FFMI-nél, efölé egyik naturál értéke sem ment, míg a szteroid használók könnyedén túlszárnyalták a 25-öt, volt, aki még a 30-at is. A naturálok eredményei egyébként nagyon egybevágnak a szteroid korszak előtti erőfejlesztéssel és testformálással foglalkozó emberek – pl.: Eugen Sandow, Bobby Pandour és Ernest Cadine - becsült értékeivel, amiről már a „Mennyire lehetsz izmos naturálban? - Ismerd meg a genetikai határaid!”című videómban is beszéltem, és amik szintén 25-ben maximalizálódnak.
Nem véletlen, hogy a kutatók szerint ez a méréses vizsgálat alkalmas lehet a szteroidhasználók kiszűrésére akár a sportban, akár a gyógyászatban vagy a törvényszéki eljárásokban (magyarán elég komoly dologról beszélünk), ahol a kokszosok jellemzően szeretik letagadni ezeknek a szereknek az alkalmazását (mind ismerjük ezt…), mivel a kutatásból is egyértelműen kitűnik, hogy 25-ös érték felett már borítékolható a szteroidhasználat. Noha alatta sem kizárt sajnos. Ez a 25-ös FFMI egyébként már csak azért is reálisnak tűnhet a naturál határ meghatározásához, mert ha a fent említett videómban taglalt Casey Butt féle kalkulátor rám vonatkoztatott 5% testzsíros eredményét beírom az FFMI kalkulátorba, akkor pont 25 jön ki. Erről a kalkulátorról annyit érdemes tudni, hogy Casey rengeteg top kategóriás naturál testépítők analizálásával készítette (tehát ez tényleg a naturál maximumból indul ki), és a magasságod, a boka és csukló méreted alapján megsaccolja, hogy milyen méretekre tehetsz szert maximum. Ha bővebben érdekel, nézd meg a fenti videóm.

Legyetek szkeptikusak!


Forrás: Pinterest
A lényeg tehát, hogy bár számos árulkodó jel van azt illetően, hogy valaki kokszol, még ha naturálnak is mondja magát, az FFMI minden kétséget kizáró bizonyítékkal szolgál azt illetően, hogy mi is az igazság. És bár nyilván senkihez nem tudsz odamenni végezni egy testzsír mérést, hogy utána beírd az értékeit a kalkulátorba, egy reális saccolást egy jó skála alapján tudsz végezni. És persze a saját FFMI-teket is kiszámolhatjátok érdekességképpen, ha ide kattintva beírjátok az értékeiteket a kalkulátorba: klikk ide! (Az eredményeknél az adjusted FFMI-t nézzétek.) Viszont a testzsírotokat tényleg reálisan lőjétek be, mielőtt azt gondolnátok, hogy naturál félistenek vagytok, vagy hogy a kalkulátor szar, ugyanis az emberek szeretik alacsonyabbnak gondolni a testzsírjukat, mint amennyi valójában, holott egy DEXA méréssel meghatározott 10%-os (egészen pontosan 10,8%-os) testzsír így néz ki: klikk ide!

Végezetül még annyit mondok, hogy ne legyetek naivak! Ebben a gátlástalan világban, ahol 5 forintért még a kecskét is megbasznák az emberek, ahogy mondani szokás, nem kell hinni a sok a kamu naturálnak, érdemes mindig szkeptikusnak lenni. Ha pedig bizonytalanok vagytok, végezzetek egy számítást a kalkulátorral, azt majd segít dönteni a kérdésben. De persze még ez is csak azt mutatja meg, hogy ki az, aki tuti kokszol, és lehetnek olyan emberek, akik egy naturál maximumot is koksszal hoznak ki. Szóval mindig nyitott szemmel járjatok a világban!

Források: