MyAd

2013. december 3., kedd

A testépítés mocskos titka - Sunák, koksz, thaibox

Írhattam volna azt is a címbe, hogy nyílt titok, hiszen amiről most szó lesz, az sokak előtt ismert, legalábbis mindig azt hiszem. De aztán időről időre felbukkannak olyanok, akiknek tudatlansága/naivitása – nevezd, ahogy akarod – felülmúl minden képzeletet. Nem tudom, hogy ezek az emberek csak a testépítéssel újonnan megismerkedő generáció tagjai, akik később aztán majd tisztába kerülnek a dolgokkal, vagy pedig olyanok, akiket valamilyen oknál fogva teljes mértékben elkerül a realitás érzék és a józan ítélőképesség. Mindenesetre meglepően sokan vannak.

Igen, ő is


Viszont mielőtt belecsapnák az egészséges alapanyagokból készült lecsóba, tegyünk egy örök érvényű és nagyon fontos kijelentést. Mindenki kokszol. Akiket a színpadokon látsz, akik testépítő magazinok címlapjáról néznek le rád irigylésre méltó izomzatukkal, az éppen hogy izmos kis fehérneműmodellek a reklámokból, a rövidnacis fiúkák a physique kategóriából, Lacika, a cigánygyerek a harmadikról, aki mostanában egészen ki van pattanva, a hétvégén diszkóba járó, élményeiket a teremben a két fekvenyomás közötti negyed órás pihenőben hangosan ecsetelő egyentaplók, de még a szomszéd Mari néni is; igaz, utóbbinak legalább az orvos írta fel.
Mindenki kivétel nélkül tolja magába a koszos kis zuglaborokban (értsd: fürdőszoba a tizedik emeleti garzonban a lakótelepen) gyártott, szennyezett, gyógyszertári minőségűnek kikiáltott szarokat. Jó esetben az van benne, amit mondanak, persze egy rakat szennyeződéssel, rosszabb esetben meglepődsz a szálkásítós winyó kúrád végén, hogy mégis hogy a gecibe nőttek kis női melleid, amikor azt mondta a Feri, hogy nem kell HCG ezután a fos után. Igaz, közben még meglepően jól is hozott, hiába a diéta, de hát azt hitted, ekkora király vagy. Közben meg csak egy tudatlan, sötét paraszt, aki magába tol minden retket, mert azt hiszi az izmoktól lesz valaki. Milyen kár, hogy izmokat gyógyszerrel bármelyik hülye képes építeni.

Azok, akik nem tolják, azokat legfőképpen arról ismered fel, hogy bár lejárnak a terembe, de nem néznek ki sehogy (ők vannak a legtöbben), vagy le se járnak a terembe, mert inkább sakkoznak. Van persze egy szűk réteg, akik naturálok, mégis látszik rajtuk az edzés, de ők vannak a legkevesebben, mert ez az irány az, ami igényel némi precizitást, kitartást, odafigyelést és intelligenciát. Ez pedig egy ritka kombináció, ami nem adatott meg mindenkinek.

Naturálok klubja


Forrás: Dagonya
Ám mielőtt azt gondolnátok, hogy legszívesebben máglyára vetném az összes roidfüggőt, le kell szögezzem: engem abszolút nem érdekel, ki mivel teszi tönkre magát, amíg magán kívül másnak nem árt vele, sem közvetlenül, sem közvetetten. Amire viszont most rátérek, az pontosan az a kategória, aminek láttán „apu ökölbe szorult keze vagyok”, mert ez a szintű pofátlanság vérlázító, és iszonyú pusztításra képes az ifjú elmékben.

Adott ugyanis a helyzet, miszerint szteroid használó testépítők felettébb magabiztosan szeretik átadni tapasztalataikat és „tudásukat” arról, hogy mégis hogyan kell edzeni és táplálkozni ahhoz, hogy elérjük álmaink fizikumát. Teszik mindezt annak tudatában, hogy fejlődni vágyó naturál sportolók ezrei isszák a szavukat, hiszen mi lehetne meggyőzőbb valakinél, aki ennyire ki vagy gyúrva? És teszik mindezt úgy, hogy jobb esetben hallgatnak a szerhasználatukról, rosszabb esetben naturálnak hazudják magukat.

Persze nem hazudnak, hiszen mindenki naturál. Kali Muscle, Joe Donnelly, Ulisses Jr, Lazar Angelov, Jeff Seid, no meg Zyzz is az volt, amíg bele nem döglött a kokszolásba. Tényleg azt gondoljátok, hogy amikor ők ebből élnek, a testükből, akkor majd naturálban erőlködnek, és nem veszik igénybe a szteroidok segítségét? Körülöttük az egész szakma kokszol, de ők szentek? Akit a magazinokban, meg a plakátokon látsz, az mind kokszol. Csak erről az egész szakma gyönyörűen sunnyogva hallgat, mert hát el kell adni a táplálékkiegészítőket. Meg kell győzni téged, hogy kell neked a Vitargo, a HMB, a kreatin és társai, amiknek a plakátjáról rom száraz izomkolosszusok néznek le rád, azt sugallva, hogy bizony ők is ezzel egészítették ki a csirkerizst, és ez adta azt a pluszt, ami a köztetek lévő 30 kiló színizom különbséget eredményezi.

A hatalom és a pénz


De hát hogyan is szerezne bárki úgy vásárlókat, hogy nyíltan kimondja: „Eddzél csak fiacskám, költs el sok pénzt porokra, egyed a csirkéd, járj le a terembe, gyötörd magad, áldozd erre a szabadidőd, és tíz év múlva talán, ismétlem, talán elérsz egy jónak mondható fizikumot, ami persze a közelében sem lesz egyik reklámarcénak sem.” Persze az értelmesebbje, aki ezzel tisztában van, és mégis ki akarja hozni magából a maximumot, az így is megvenné, viszont a sok álmodozó kezdő talán neki sem állna az egésznek, megint mások meg abbahagynák a francba.



Így hát hivatalosan továbbra is mindenki naturál. Ezen persze csak röhög, aki egy kicsit is belelát a sportba, csakhogy akik még nem jutottak el egy szintre, azok sajnos ezt teljességgel elhiszik. Ez egyfelől azt eredményezi, hogy azt képzelik, egy ilyen fizikum naturálként is elérhető, másfelől pedig hitelt adnak az illető szavának, hiszen ő ezt elérte naturálként.

Környezeti ártalmak


Numero uno


Forrás: Pruf's Favorite
A kettő közül talán előbbi a veszélytelenebb, bár nézőpont kérdése. Mert amíg valaki azt hiszi, hogy számára is elérhető az a külső, addig határtalan lelkesedéssel fog edzeni és kutatni, hogy mégis mi az út, amin járni kell. Ez pedig előrevisz, de csak egy pontig. Addig a bizonyos pontig, amikor is kénytelen rájönni az ember fia, hogy ez bizony neki nem fog összejönni.

Akinek van egy kis esze, az persze rájön, hogy miért, de aki elég naiv, az azt fogja hinni, hogy bizony ő a balfasz. Ez pedig vagy oda vezet, hogy feladja az egészet a francba, vagy pedig - ha annyira rögeszméjévé vált a célja elérése – a szteroidokhoz fog nyúlni, nem törődve már azzal, hogy ki naturál és ki nem. Neki az a test kell, és kész. Ő a hülye? Csak részben. Megérdemli a sorsát? Szintén csak részben. (Bár tekinthetjük ezt is a modern kori Taigetosz egy alternatívájának, a Meki után szabadon.)

Numero due


A másik verzió már első ránézésre is több kockázatot hordoz magában, mert ugyan mi jó sülhet ki abból, ha valaki egy hiteltelen személy szavára ad? Kurvára semmi. Igencsak esélyes, hogy szerencsétlen naiv vastestvérünk elkezdi követni valamelyik a kedvence által javasolt és alkalmazott edzéstervet, amelyeknek 99%-ban az a közös jellemzőjük, hogy a naturálok menthetetlenül túledzettek lesznek tőle. (Bár némelyiktől szerintem még az is, aki kokszol, csak ő legalább fejlődik tőle annyit, hogy talán rá sem jön, hogy lehetne többet is.) A hatás persze majd nem marad el, csak nem éppen a várt lesz. A fejlődés csekély lesz, a túledzettség jellegzetes tüneteinek hála az edzési kedv is alábbhagy, vagy ha még visz is a lelkesedés tovább, az eredmény akkor sem lesz a közelében az elvártaknak.

Mondjuk ez még így önmagában nem akkora tré, hiszen a fejlődés hiánya ellenére a sport egészséges mivolta megmarad. A gond csak ott kezdődik, hogy ez a folyam is jó eséllyel torkollik a tiltott teljesítményfokozó szerek használatának a felszínen kéken csillogó, ám örvénylő mélységeket rejtő tengerébe. (De szép költői kép volt ez, bazdmeg!)

A ráadás


Aztán van még egy olyan aspektusa is a sztorinak, ami a táplálkozást illeti. Általánosságban azért még az a jellemző, hogy ezek a kokszos, magukat naturálként futtató képmutatók legalább táplálkozás terén azt tanítják, aminek értelme van, és ami egészséges is. De már itt is felütötték a fejüket olyan kártékony elemek, mint Joe Donnelly, akik képesek olyan hülyeségekkel tömni szerencsétlen követőik fejét, mint az IIFYM. A mozaikszó jelentése „if it fits your macros”, azaz „ha passzol a makrotápanyag igényeidhez”. A lényege röviden annyi, hogy bármit megehetsz, csak a fehérje, szénhidrát és zsír mennyisége számít, a kaja minősége nem.

A dologról süt, hogy ordenáré faszság (még az időszakos böjtölésnél is nagyobb), remélem, ez nem igényel különösebb okfejtést. (Bár ha sokan lesztek, akik elkezdtek okoskodni, hogy miért nem marhaság, akkor majd kifejtem egy cikkben, hogy miért de.) Elég hozzá annyi, hogy tapasztalatból tudom, hogy abszolút nem igaz ez az elv, mert régen, amikor már elég keményen edzettem, de szartam a kajára, akkor baromira fosul néztem ki. Pedig visszanézve, a makróim alapján, kurva szálkásnak kellett volna lennem, mert nem ettem sok szénhidrátot. Most sokkal többet eszem, csak minőségi kajából, és egészen más a testösszetételem.


De persze ha a makrók stimmelnek, ÉS tele vagy baszva a legjobb kokszokkal, akkor a többi tényleg nem számít, de akkor még a makrók sem igazán. Akkor ehetsz minden szart, mert a koksz szépen épít majd, a pajzsmirigyhormon meg ledarálja rólad a zsírt. Aztán vagy Joe Donnelly leszel, vagy rokkant nyugdíjas. Persze ezt a lelkiismeretileg nulla embert nem zavarja, hogy a sok naturál majd csodálkozik, amikor ezzel a jelmondattal elkezd minden szemetet megenni, és izom helyett csak a zsírt pakolja fel. Ül majd a sok hülye magabiztosan a Mekiben, zabálja a burgert, és azt gondolja feltalálta a spanyolviaszt, a többi testépítő meg milyen hülye a normális kajáival. Aztán azon kívül, hogy szarul is fog kinézni, miközben azt hiszi, ez a max, még az egészségét is baszkurálja a dolog. Zseniális.

Quod licet Iovi, non licet bovi


Forrás: FIT-WAY
Egy szó, mint száz, elképesztő az a gátlástalanság, amivel ebben a sportban találkozhatunk. Ezeknek a gyógyszerfüggőknek van képük leírni a faszságaikat, amikor már olyan régóta kokszolnak, hogy el is felejtették, mióta. Nem is volt idejük kitapasztalni a naturál utat rendesen, mert még idejekorán elkezdtek cuccozni, de azért tanácsokat adnak másoknak, akik közt szép számmal vannak naturálok is.

Bár lehet, hogy már ők is elhiszik egyébként, hogy a zseniális tudásuktól, meg az edzésüktől olyanok, amilyenek. Lehet, hogy fel sem fogják, hogy csak átlag kokszosok. Jó, tény, hogy van olyan is, aki annak ellenére, hogy tolja, szánalmasan szarul néz ki, de az már tényleg a legalja. Minimális odafigyeléssel a kajára (mint makrotápanyag számolás) és koksszal elképesztően lehet kinézni.

Persze egy Mr. Olympia, vagy Tóth Dani szint koksszal is nehéz, nekik jár is a maxi tisztelet. De egy átlagnál durván izmosabb fizikum, ami naturálban annyi odafigyelést és időt igényel, hogy befosás, koksszal gyerekjáték. Nem véletlen, hogy a kisebb kategóriás versenyzőkkel Dunát lehet rekeszteni, viszont Tóth Dani, vagy Kiss Jenő nem sok rohangál közöttünk. Szerintem ezt sokan fel sem fogják, és ezért ajnározzák ezt a sok senkit a semmiért.

Maximum devizából hitelesek


Forrás: Pinterest
Ott kéne kezdődjön, hogy aki kokszol, annak nem kéne a széles tömegekhez szólni, és a saját tapasztalati alapján általános igazságokat megfogalmazni. Nem fogják fel, hogy nem mindenki zabálja úgy a szteroidot, mintha a legtermészetesebb dolog lenne a világon? Vagy csak ennyire pofátlanok és szarnak bele a következményekbe? (Tartok tőle, hogy utóbbiról van szó…) Ez csakis úgy lenne fair, ha nyíltan vállalnák, hogy ők milyen szerekkel élnek, és felhívnák rá a figyelmet, hogy naturálban ne őket kövesd, mert a te regenerációd és teljesítőképességed nincs felturbózva gyógyszerekkel.

Miért is kéne ugyanis bárkinek a sorok között olvasni, és tudni erről a hallgatólagos összeesküvésről? Ha elismert sportolók szavára sem lehet adni, akkor mégis kiben bízhat jóhiszeműen, aki információra éhes és fejlődni akar?

Azért vannak még hiteles emberek, mint például Kathi Béla. Benne van annyi, hogy nem tagadja a letagadhatatlant, nem nézi hülyének az embereket. Megmondja például egy videóban, amikor kocog, hogy ti ne fussatok szálkásításnál, mert nektek lemennek az izmaitok, de neki lehet, mert neki megtartja a koksz. De ez így korrekt, ezért neki is jár a respekt.

Mondtam már, ember: küzdj, de senkiben se bízzál!


Forrás: Rézkarcfitness
De sajnos ilyen emberből nem sok van, ezért nektek kell nyitott szemmel járnotok. A szteroid használó testépítő „guruk” szavait mindig fenntartásokkal kezeljétek, de a legjobb, ha figyelembe se veszitek, és felkutatjátok azokat az információkat, amik tapasztalt naturáloktól származnak. Amikor pedig azt látjátok például a Youtube-on, hogy valaki guggolás címszóval a vízszint felett rogyasztgat, vagy 5 centis mozgástartományban lábtolózik (lásd: Bohos Kornél), mégis marha nagy combja van, akkor tudjátok, hogy azt az izomzatot sem a kőkemény edzésnek, meg a spéci edzéstechnikájának köszönheti, hanem javarészt a szteroidoknak. Ugyanez áll azokra is, akik mondjuk 15, vagy még annál is több sorozattal edzenek bicepszre, és ennek ellenére marha nagy karjuk van. Ne ezektől az emberektől tanuljatok, és ne az ő példájukat kövessétek. Nektek naturálban ezek a dolgok nem fognak működni.

Egyébként sem az tud a legtöbbet a testépítésről, akinek a legnagyobb izmai vannak, hanem az, akinek a legjobban meg kellett szenvednie értük, és aki a legnagyobb fejlődést produkálta a legrosszabb genetikával, szteroidok nélkül. Ez fokozottan igaz a durván elharapódzott kokszolás miatt, de még a naturálok között is van alapja ennek a kijelentésnek. Ugyanis akinek jó genetikája van, és akinek könnyen jönnek az izmok, az nagy valószínűséggel nem fogja beásni magát annyira a dolgok mélyére, mint akinek egy kevéske izom felépítéséhez is vért kell izzadnia. Kivéve persze, ha a jó genetikájú illető nem elégszik meg azzal a szinttel, amit az adottságainak hála egyszerűen elérhet, de általában nem ez a jellemző.

Legyetek tehát magabiztosak, kritikusak, és ne féljetek hangoztatni ezeket az állításokat. Ne törődjetek azokkal, akik azt mondják, hogy csak gyökerek vagytok a dologhoz, meg irigyek vagytok, mert azoknak sikerült „naturálon”, neked meg nem. Ti nem vagytok irigyek, csak racionálisak, ők pedig nem okosak, hanem hülyék. Ha tényleg megtesztek mindent, ami a fejlődéshez kell, kitartóan csináljátok évekig, és úgy sem éritek el az alkatotokhoz megfelelően kiszemelt fizikumot, akkor tudjátok, hogy nem ti vagytok balfaszok, csak nem megfelelően választottatok célt. 

Vannak határok, amiknek az elfogadása nem kishitűség, hanem racionalitás, és álmok, amelyek kergetése nem felszabadít, hanem tönkre tesz. Eddzetek keményen, soha ne adjátok fel és soha ne hagyjátok abba. Amit most elmondtam nektek, az nem egy érv a lustaság mellett, csupán a tisztánlátás része, ami nélkül hosszú, naturál karriert nem lehet befutni ebben a sportban. A testetek szteroidok nélkül is elképesztő dolgokra képes, használjátok tehát és építsétek. Tűzzetek ki reális, de nehéz célokat, és ne felejtsétek el élvezni az odavezető utat.