MyAd

2013. július 27., szombat

1.2. Alakformálás - Zsírégetés és izomépítés

A testépítés mibenléte


Zsírégetés és izomépítés. Azt hiszem ez az a két tevékenység, amivel definiálni tudnám némiképp leegyszerűsítve, hogy mégis milyen tevékenységeket takar a naturál testépítés. Ez az a két eszköz, amelynek segítségével elérhetjük hőn áhított célunkat, azt, hogy jól mutassunk ruhában és anélkül egyaránt.

Miért van szükségünk izmokra?


Forrás: The Red and Black Architect
Az izmaink adják a testünk formáját, férfiaknál a deltás V alakot, nőknél pedig azt, amire azt hiszem, azt mondják, hogy kólás üveg forma. Na, nem a hengeres, két literes, 50% ajándékkal, hanem az a középen karcsú, alul felül domború. A nőkre itt most kicsit külön ki is kell térnem, mert általában ők azok, akik valamiért betegesen rettegnek attól, hogy akár a legkisebb jelét is mutassák némi izmosságnak, mert valamiért az az elbaszott kép él a fejükben, hogy az nem nőies. A férfiaknál ez a probléma nem igazán jellemző, a legtöbb srác szeretne izmos lenni, szóval ha nem haragszotok srácok, most egy kicsit diszkriminállak titeket pár sor erejéig.

"De én csak vékony akarok lenni!"


Forrás: Dívány
Szóval csajok, figyeljetek kicsit! De ti is srácok, akik esetleg a barátnőtök fejében szeretnétek eloszlatni a homályt, amelyet média és a divatmagazinok sok éves áldatlan hatása idézett elő. Az izom nőies. Na persze az izom férfias is, hiszen az izom emberi, az emberek meg férfiak és nők (általában), szóval a különbség inkább a méretekben rejlik. De egy nőnek is szüksége van izmokra, hiszen attól lesz formás combja, kerek feneke, és bizony attól lesz szép, finom vonású és elegáns válla, nem pedig attól, ha a ruha pántja lecsúszik a kiálló csontokról, amiken nincsen semmi hús.

Ha mondjuk te egy nagydarab, hájas csaj vagy, és valamiféle eretnek, egészségtelen, koplalós, önkínzós módszerrel valahogyan lefogysz, anélkül, hogy némi súlyzós edzéssel valamiféle minimális izomzatot építenél, az – azon kívül, hogy a dolog nem lesz valami tartós – csak azt fogja eredményezni, hogy egy kisebb darab hájas csaj leszel. Lehet, hogy ránézésre nem kurva szarul, csak olyan középszarul fogsz kinézni, ruhában meg még talán csinosnak is mondanak majd, de az biztos, hogy amikor majd egy férfi hozzád ér, szomorúan fogja tapasztalni, ahogyan az ujjai elsüllyednek a löttyedt seggedben, vagy ahogyan a combjaid szétfolynak az övéin, amikor az ölébe ülsz. És higgy nekem, férfiként tudom jól, hogy ez nem valami vágykeltő.

Izmok nélkül egyszerűen nem lehetsz feszes, és nem lehetsz jó alakú, azok a modell csajok, akiket esetleg láthatsz vonulni a kifutón (azon túl, hogy valószínűleg nem szeretnél olyan botsáska lenni), attól függetlenül, hogy vékonyak, mind hájasak. Nincsen rajtuk semmi más, csak csont háj és bőr, azt meg gondolom mondanom sem kell, hogy az egészségestől meg kurva messze állnak.
Egy másik fontos dolog még ezen kívül, hogyha rendelkezel izomzattal, akkor zsírt égetned is sokkal könnyebb lesz, hiszen amíg a zsír csak „holt teher”, amely nem használ energiát, addig az izomzat zabálja a kalóriákat és felveszi a tápanyagokat, ami kedvez a zsírégetésnek. Azt meg inkább csak érdekességnek írom, hogy az izomnak kisebb a térfogata, mint a zsírnak, ezért ugyanakkora testsúllyal sokkal karcsúbbnak fogsz mutatni izmosan, mint zsírosan, de igazából rá fogsz jönni, hogy a mérleggel kurvára nem kell törődni (legalábbis ilyen szempontból!), mert a tükör úgyis megmondja a frankót, kibaszott mindegy, hogy hány kiló vagy, mennyi a BMI-d, meg ilyen faszságok.

"De én nem akarok olyan izmos lenni!"


Forrás: Fitness Weetjes
Jah, és majd elfelejtettem a csajok legnagyobb és legirreálisabb félelmét, ami valahogy úgy néz ki a fejükben (kis túlzással persze), hogy megemelnek kétszer egy kézisúlyzót, és rögtön profi testépítőket megszégyenítő, szarrá gyúrt, romszáraz, brutális, eres izomzatuk lesz.

Csak ilyenkor el kéne azért gondolkodni azon, hogyha ilyen egyszerű rohadtul kigyúrni magad, akkor miért van tele a terem cingár srácokkal, akik rengeteg erőlködnek és izzadnak azért, hogy végre egy kis növekedést érjenek el, és felpakoljanak némi izmot? Miért nincs mindenki iszonyatosan kibaszva, aki lejár a terembe? Miért adják fel sokan három hónap után az egészet különösebb eredmények nélkül, mert elfogy az akaratuk?

Hát azért, mert felépíteni egy impozáns izomzatot nem két hét, de nem is két hónap, hanem évek munkája, rengeteg edzés, megfelelő táplálkozás, kitartás és türelem kell hozzá. Azt hinni, hogy pár edzéstől és egy kis plusz fehérjétől olyan szintű hirtelen izmosodást fogtok tapasztalni, amitől elveszik a nőiességétek, eléggé hiányos ismeretekre vall, de oké, végül is azért olvasol most is engem, hogy ezeket az ismereteket pótold. Szóval elmondom neked, nem fenyeget a veszély, hogy túl izmos leszel, sokkal inkább fenyeget az, hogy semennyire sem leszel izmos, ha nem figyelsz oda megfelelően a kajára és az edzésre.

Kezdők szerencséje


Forrás: BroMyGod
Az megtörténhet, hogy a kezdeti új terheléstől és megfelelő tápanyagbeviteltől az elején felszalad rád némi izom, ami miatt akár még többet is mutathat a mérleg nyelve, de ahogy már írtam, a mérleg nem releváns ilyen tekintetben. Ez a kezdeti izmosodás egyfelől (sajnos) úgyis hamar abbamarad, amint a tested hozzászokik az új körülményekhez (mozgás, fehérjebevitel), másfelől pedig ezzel együtt úgyis le fog menni rólad annyi zsír (ami a kezdetekben szintén gyorsabban csökken, mint később), hogy sokkal jobb lesz az összhatás, feszesebb leszel és tónusosabb.

A későbbiekben pedig be fog állni az egész egy normális ütemre, illetve úgyis te fogod szabályozni leginkább a bevitt tápanyag mennyiségével, hogy most építeni akarod-e az izomzatod, vagy csökkenteni a testzsírod, ez a kettő együtt a kezdetektől eltekintve nem igazán működik, főleg nem véletlenül. Ha pedig esetleg abbahagyod az egészet, mert megijedsz, hogy még véletlenül ki fogsz nézni valahogy, akkor úgyis szépen eltűnik az a kis izom, de abban is biztos lehetsz, hogy Zsír bácsi is visszatér majd. Szóval a lényeg, hogy még véletlenül sem leszel túl izmos, valószínűleg még akkor sem, ha akarod, mert a testednek amúgy is vannak természetes határai, a női test pedig eleve nem úgy van kitalálva, hogy irdatlan izomtömeget hordozzon.
Ha rendesen edzel, és odafigyelsz a táplálkozásra, akkor pont annyira leszel izmos, amennyire az egy nőnél még kifejezetten kívánatos és gusztusos, és ami hozzátartozik a jó megjelenéshez.

Le a zsírral!


Forrás: Muscle & Strength
Viszont mondhatni mit sem ér a felépített izomzat, ha masszív zsírréteg takarja. Itt érdemes megemlíteni ugyanis azt – a gyúrós/fitneszes körökben unalomig ismételt – közhelyet, hogy a zsír alatt mindenkinek kockás a hasa, és ez nagyjából igaz is. A zsír alatt mindenki rendelkezik valamiféle izomzattal (amit az értelmetlen, koplalós fogyókúrákkal kiválóan el lehet tüntetni, úgy, hogy a zsír meg megmarad), ami genetikától és edzettségi szinttől függően változó, és ami – ahogyan már az előbb említettem – megadja a testünknek azt a formát, ami az emberi szemnek kellemes, de ehhez az kell, hogy lepucoljuk róla a zsírt.

Tehát összefoglalva, ha jól akarunk kinézni, nemtől függetlenül, izmot kell építenünk és zsírt kell égetnünk.

Ebben fog nektek segíteni ez az oldal, hogy megtanuljátok, hogy mit kell tennetek ennek érdekében. Viszont ez a két dolog jellemzően nem megy egyszerre, ahogyan már említettem, illetve vannak kivételek bizonyos szinteken, de erről részletesebben majd később.