MyAd

2014. április 30., szerda

1.13. Adottságok és genetika

Erről sem árt beszélni pár szót, már csak azért sem, mert itt is van azért kavarodás a fejekben. A nagyon lelkesek odáig szoktak merészkedni gondolatban, hogy a genetika nem számít, csak a kemény munka, mert azzal minden legyőzhető. Persze ennél sokkal gyakoribb az, amikor emberek a genetikára próbálják hárítani sikertelenségüket, mert nem tudnak lefogyni, vagy nem tudnak megizmosodni, de még véletlenül sem abban keresik a hibát, hogy lusták, nincsen akaraterejük, vagy, hogy nincsenek kellő ismereteik a táplálkozásról és az edzésről.

Arany középút


A választ jól érezhetően valahol a kettő között kell keresnünk. A genetika sajnos számít, de hogyne számítana. Minden sportágnak megvannak a genetikai „követelményei”, azok a testi adottságok, amelyek igazán sikeressé tehetnek benne, vagy amelyek hiánya miatt örökre bukásra leszel kárhoztatva, hiába minden szorgalom és kitartás. A testépítés sem kivétel ez alól, a testépítés nagyjainál mindig a csúcsgenetika párosul a kitartó edzéssel, a helyes táplálkozással és évek munkájával, és persze mindig ott vannak benne azok, akiknek vannak szép eredményei, de a dobogó fokaira sohasem léphetnek. Ők azok, akiknél valamilyen rossz genetikájú testrész, vagy strukturális felépítés leküzdhetetlen hátrányt okoz.
Vannak dolgok, amiken sehogy sem lehet változtatni, de a fenti példa is arra világít rá, hogy ezek igazán csak akkor okozhatnak nekünk hátrányt, ha bajnoki ambícióink vannak. Az átlagember szintjén, a mi amatőr szintünkön ennek sokkal kevésbé van jelentősége. Még egészen rossz genetikával is hatalmas változásokat tudsz elérni, és az átlagnál sokkal jobban fogsz tudni kinézni. Persze akinek jó a genetikája, annak ez nyilván könnyebben és hamarabb sikerül, de egyébként pont az a jellemző, hogy akiknek könnyen jönnek a dolgok, könnyen jön a jó kinézet, azok nem is becsülik meg annyira, és olyan igazán jól sosem fognak kinézni, mert megelégszenek azzal, amit még nagyon könnyen el tudnak érni.
Ezenfelül pedig az ilyen egyének nehezebben is tudnak túllépni a holtpontjaikon, mert nekik nem kell egészen a kezdetektől minden kis pozitív változásért megküzdeniük, és később ez nehezükre esik, amikor ők is elérnek egy olyan szintre, ahol már kéne. Persze nem kell általánosítani, csak arra akartam rávilágítani, hogy van akinek fejben kell többet küzdenie, és van, akinek testben.

No excuses


A lényeg pedig az, hogy hobbisportolói szinten nem lehet kifogás a genetika semmire. Rossz genetikával is meg fogsz tudni tanulni jól úszni, teniszezni, kosarazni és fogsz tudni jól kinézni. Magadhoz képest meglepően jól. Persze lesznek testrészeid, amik majd nehezen izmosodnak a rossz genetika miatt, vagy lehet, hogy nehezen hízol majd, vagy könnyen zsírosodsz, de ha betartod a naturál testépítés játékszabályait, akkor ezeken a dolgokon is fogsz tudni sokat változtatni.

Forrás: keptelenseg.hu
Egyszerűen alkalmazkodnod kell az adottságaidhoz, ha nehezen hízol, nagyon sokat kell enned (minőségi tápanyagokat), ha könnyen hízol, kordában kell tartanod a szénhidrátot, de az is lehet, hogy jobban meg kell barátkoznod a telítetlen zsírokkal a szénhidrátok további rovására. Ha gyenge testrészed a melled, vagy a lábad, akkor annak a testrészednek kitüntetett figyelmet kell szentelned, az edzéstervedet az izomelsőbbség elve alapján kell összeállítanod, intenzitásfokozó technikákat kell bevetned, még jobban oda kell figyelned az edzéstechnikára stb. De meg fogod tudni oldani a dolgot, és le fogod tudni győzni a genetikát egy – egészen magas – szintig, csak szükséged van a megfelelő ismeretekre, kitartásra és odafigyelésre.

Mezo, endo, ekto?


Amikor egy testépítéssel foglalkozó oldal a genetikáról ír, általában el szokták sütni a három klasszikus testtípust: mezomorf, endomorf, ektomorf. A mezomorfok azok, akik alapból valamennyire atletikusak, arányosak és könnyen izmosodnak. Az endomorfok magasabb testzsír százalékkal rendelkező, vastagabb csontozatú egyének, nehezebben szálkásodnak, „puha kinézetük” van. Az ektomorfok vékony csontú, nagyon szálkás alkatúak, nehezen híznak, jellemzően hosszú lábuk, karjuk van.

Forrás: Sport Merkezi
Viszont én ennek a csoportosításnak nem látom túlzottan sok értelmét, mert - azon felül, hogy a legtöbb ember egyszerre több kategória jellegzetességeit viseli magán vegyesen - nem kell kategorizálnod magad ahhoz, hogy tudd, mit akarsz. Ha rengeteg felesleg van rajtad, akkor mindenképpen szálkásítanod kell először, majd pedig ha már elértél egy szintre, el kell kezdeni szépen izmot építeni. Ha nagyon vékony vagy, akkor el kell kezdeni egy tömegnövelő étrendet, és edzeni kell. (Edzeni mindig kell!) Ha csak egy kevés felesleg van rajtad, akkor érdemes egy közepesebb kalóriatartalmú, testkompozíció változtató étrendre hajazó, lájtosabb tömegnövelő étrendet elkezdeni, kicsit megizmosodni, aztán ha már érdemes, leszálkásítani.

De igazából mindenki tisztában van a céljaival, az eszközöket pedig megtalálod itt az oldalon, a leírtakból rá fogsz tudni jönni, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy jól nézzél ki, és egészséges is legyél. Szóval ne elemezgesd magad túlzottan, hogy melyik kategóriába, vagy kategóriákba tartozol, és ne keress a genetikában kifogást. Drámai változásokat fogsz tudni elérni a kinézetedet illetően, csak meg kell tanulnod helyesen táplálkozni és edzeni.