MyAd

2013. november 21., csütörtök

2.1.5. Agy-izom kapcsolat / Izomérzet

Az agy-izom kapcsolat, vagy más néven izomérzet az egyik legfontosabb dolog a naturál és nem naturál testépítésben is, teljes testet átfogó kialakításához évek szükségesek. Úgy lehetne definiálni, hogy annak a képessége, hogy egy gyakorlat során a célizmot dolgoztassuk meg a lehető legizoláltabban. Persze az izoláció kérdése izmonként változó, hiszen amíg egy bicepszet meglehetősen könnyű célzottan és izoláltan megdolgozni, addig egy hátat már nem annyira. Sok gyakorlást és magas szintű koncentrációt igényel a dolog.

A látszat néha nem csal


Bár kívülről nyilván nem látszik, hogy ki mit érez, de azért mégis sok esetben meg lehet állapítani ránézésre is a teremben, hogy sokan csak mozgatják a súlyokat A-ból B-be. A mellükhöz húznak egy rudat, vagy kinyomnak egy súlyt, ahelyett hogy az adott izmot húznák össze az ellenállással szemben, majd nyújtanák ki kontrolláltan. De ez a módszer nem célravezető, és gyakran látni az így edző embereken (ha csak nincsen valami mázlis genetikájuk), hogy azok az izmok, amelyek megdolgoztatásánál kiemelten fontos lenne az agy-izom kapcsolat, elmaradottak.

Jellemzően ilyenek a hát, a váll hátsó és középső része, de igazából egyéni adottságoktól függ ez is. Van, akinek a tricepszét nehéz kiéreznie, de akad olyan is, akinek a bicepszét. Ha egy izmot látunk a tükörben, vagy anélkül, akkor egy fokkal könnyebb dolgunk van az izomérzet kialakításánál, de a nehezen láthatóaknál ez még nagyobb koncentrációt igényel. Viszont fontos erre időt szánnunk, hiszen csak így érhetjük el, hogy az adott izom szépen, arányosan fejlődjön, ne maradjon le, és kidolgozott legyen
Az egyes gyakorlatoknál soha nem arra kell koncentrálnunk, hogy kinyomjuk, vagy megemeljük a súlyt, hanem hogy az adott izmot fogjuk munkára. Ezért is fontos különösen a kezdőknél, de sok esetben a haladóknál is, hogy ne a minél nagyobb súlyok használatára törekedjenek, hanem olyan súlyt válasszanak, amivel megfelelően stimulálni tudják az adott izmot, hiszen ez a célunk, amihez a súly csak egy eszköz.

Tippek, tükrök, paprikák


Idő


Forrás: Public Domain Pictures
Az izomérzet kialakításánál a legnagyobb trükk az idő és a koncentráció. Hagyni kell magunknak elég időt, hogy ez kialakuljon. Egy igazán kifejlődött agy-izom kapcsolat évek munkája, folyamatosan törekednünk kell rá, nem szabad türelmetlennek lennünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy szart sem ér, amit csinálunk, amíg nem tökéletes ez a dolog, addig is kap valamennyi stimulációt az adott izom.

Szóval nem kell ezen kattogni, meg nem kell belehülyülni sem, szépen csinálni kell, és ahogyan mi is egyre fejlődünk, úgy fog az izomérzetünk is ezzel párhuzamosan egyre magasabb szintre lépni, hiszen azért egy fejlettebb izmot eleve könnyebb kiérezni, mint egy edzetlent.

Koncentráció


A másik fontos dolog a koncentráció. Minden egyes gyakorlatnál, minden egyes ismétlésnél arra kell koncentrálnunk lelki szemeinkkel, hogy az adott izom összehúzódik és megnyúlik. Ez biztos kicsit úgy hangzik, mint egy romantikus lányregény, az meg főleg, ha azt mondom, hogy nyugodtan csukd be a szemed mondjuk egy mellhez húzásnál, és gondolj a széles hátizmodra.


De ha nagyon nehezen érzed az adott izmot, akkor nyugodtan csináld ezt. Nem kell azzal foglalkozni, hogy esetleg hülyének néz valaki, a lényeg, hogy te tudod, hogy mit miért csinálsz, és aki nem egy fasz, az is tudni fogja, hiszen ő is volt kezdő. De egyébként is, aki azzal foglalkozik, hogy te mit csinálsz, ahelyett, hogy saját edzésével törődne, az nyugodtan bekaphatja.

Szabályos végrehajtás


Van még egy két apróbb trükk, ami segíthet az agy-izom kapcsolat kialakításánál. Az egyik ilyen a szabályos kivitelezésre való törekvés. Mindenki más és más, nincsen egy kőbe véset kivitelezési mód egyik gyakorlatnál sem, de az mondjuk egészen biztos, hogyha a lehúzásokat nem egyenes háttal csinálod homorítva, akkor nem a hátad, hanem inkább a karod fog dolgozni.

Törekedjünk mindig arra, hogy helyesen végezzük a gyakorlatokat, az elején próbáljuk pont úgy csinálni, ahogyan egy leírásban olvastuk, vagy esetleg a teremedző megmutatta (már ha nem tök hülye az illető, mert van olyan is sajnos). Idővel aztán majd szépen kialakul az, hogy mi milyen apró változtatásokkal (fogásmód, fogásszélesség, könyöktartás stb.) fogjuk tudni még jobban megcélozni a megedzendő izmot.

Gyújtó szikra, lángoló izmok


Forrás: http://muscle.iuhu.org/
A másik trükk, ha valamit nem sikerül érezned, hogy válassz egy meglehetősen kis súlyt, és totál szabályosan, a csúcsösszehúzódást 2-3 másodpercig kitartva, a negatívot akár 5-6 másodpercre is elnyújtva csinálj meg 50 vagy 100 ismétlést. Ezzel az extrém magas ismétléssel el fogod érni azt, hogy az izom égni kezdjen, ha pedig ég, akkor biztosan érzed.

Ezt nyugodtan csináld meg pár edzésen, amíg nem vagy biztos a dolgodban, hidd el, sokat fog segíteni. Itt sem kell azzal foglalkozni, hogy más mit gondol, vagy azzal, hogy esetleg ő is arra a gépre akar jönni, és szúrós szemmel néz, hogy miért csinálsz ilyen hosszú sorozatot. Szard le, ezzel nem sérted meg az íratlan edzőtermi etikettet, mert nem pofázol a gépen, nem a törölköződet tárolod rajta, hanem rendeltetésszerűen használod. Ennyire mindenki lehet rugalmas, hogy addig akkor megcsinál egy másik gyakorlatot.

Az izomelsőbbség elve itt is érvényes


Az meg még egy apró plusz, hogy amelyik izommal problémád van, azt vedd az edzés elejére, amikor még nem vagy fáradt, és jobb a koncentrációd. Ha mondjuk a melleddel van ilyen problémád, akkor semmiképpen se csináld meg előtte a tricepszet, vagy a vállat, mert akkor jó eséllyel a nyomásoknál még inkább azokat az izmokat fogod érezni a mell helyett.

Két barátunk


A legfontosabb dolog itt is a türelem és a kitartás. Soha ne sürgesd a dolgokat, minden menni fog a maga ütemében. Azt pedig tartsd észben, hogy sokkal többet fog érni egy kisebb súllyal végzett magas ismétléses sorozat, aminél biztosan a célizmot fogod dolgoztatni, mint egy nagy súllyal elvégzett, aminél minden dolgozik majd, csak nem az, aminek kell.