MyAd

2014. július 19., szombat

3.1.5. Vitaminok

A vitaminokról mindenki hallott valamit. Legfőképpen a legfontosabbat, hogy kell, azt' kész. De nem árt kicsit a dolgok mögé nézni. A vitaminok az élőlények számára kritikusan fontos szerves vegyületek, a szervezet számára elengedhetetlen biokémiai reakciókban vesznek részt. A vitaminhiányos állapot kellemetlen tünetekhez (fáradékonyság, rossz közérzet, étvágytalanság, fertőzésre való hajlam) később teljes vitaminhiányhoz vezet és a vitaminhiány típusától függően súlyos megbetegedéseket okoz.

Forrás: Food Matters
Ezért fontos, hogy a vitaminszükségletünket ne hanyagoljuk el, nem véletlenül a multivitamin készítmény áll a táplálékkiegészítő lista élén. Hiszen ha nem foglalkozunk az alapvető egészségünkkel, nincs értelme se ennek az életformának, se a sportnak magának. A leírásomból meg fogjátok látni, hogy a test és a szervezet legfontosabb funkcióihoz, működéséhez milyen nagymértékben járulnak hozzá. Úgyhogy most tartok egy rövid áttekintést az egyes vitaminokról, tulajdonságaikról, sportspecifikus használatukról. Egészségetekre! 

A-vitamin


Az A-vitamin 6 összetevőből (retinol, retinal, alfa-karotin, béta.karotin, gamma-karotin, béta-kriptoxantin) álló vegyület. Alapvetően fontos a retina (és azon belül is a rodopszin) felépítésében, a szövetek egészséges működéséhez, továbbá a csontnövekedésben is erőteljes szerepe van. Zsírban oldódik.
A napi szükséglet 1,5-2 mg között van, és ezt a mennyiséget - mint a legtöbb vitaminnál - táplálékkiegészítő formájában* érdemes a szervezetbe juttatni, szilárd táplálékkal ennek csekély részét lehet fedezni.

Train tipp: Érdemes D-vitaminnal együtt alkalmazni, mert segíti a felszívódását.

B-komplex vitaminok


Amint a cím is mutatja, nem egy vitaminról beszélünk, hanem B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12-ről, ide tartozik még az Inozit, a kolin és a Para-amino-benzoesav is. 

Ezek a vitaminok a természetben és az ételekben nem önállóan, hanem együtt találhatóak meg.

Szerepet játszanak a makrotápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) anyagcseréjében, az idegrendszer működésében, a szövetek épségének fenntartásában, valamint antioxidáns (szabad gyökök hatástalanítása – leginkább a B12) tulajdonságuk miatt jelentősek. Továbbá segítik a test oxigénellátását és a vérkeringést, ami aktív sportolóknál elengedhetetlen. Vízben oldódnak.

A napi mennyiség altípusonként eltérő lehet. Általánosan 1,5-2 mg között ajánlott, kivéve a B3, belőle 15-20 mg, B5-ből 5-6 mg, B9-ből 400-500 μg, B12-ből pedig 2,5 μg.

Train tipp: Együtt, komplexként érdemes használni a természetes vitaminegyensúly fenntartása érdekében.

C-vitamin


Mindenki ismeri az aszkorbinsavat. Nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik, az immunrendszert támogatja, segíti a fehérvérsejt termelődést. Vízben oldódik.

A napi adag eléggé egyénfüggő, de általánosan 1-3 gramm az elfogadott. Személy szerint 3-5 gramm közötti adagot javasolnék, semmi bajotok nem lesz tőle.

Train tipp: Edzés előtt és után 1-1 gramm C-vitamin jó a savasodás ellen és segíti a regenerációt.

D-vitamin


A neve több (D2, D3) zsírban oldódó vitamint jelent. Elsődleges szerepe, hogy a kalciumot a bélből felvéve a csontokba építi be. Támogatja az idegrendszert, az izomműködést és a szívműködést, továbbá a vérkeringést is serkenti. Segíti a természetes tesztoszteronképződést is.
Ajánlott mennyisége 2000 NE naponta. (1 NE= 0,024999999 mcg D-vitamin) 

Train tipp: Alacsony tesztoszteronszint esetén kúraszerűen érdemes kipróbálni 1-2 hónapig 10000 NE napi mennyiségben.

E-vitamin (tokoferol)


Zsírban oldódik. Jelentős antioxidáns hatása miatt fontos. Jót tesz ezáltal a szívnek és az agynak is

Napi mennyiség: 50-100 mg

Train tipp: Érdemes szelénnel és C-vitaminnal együtt használni, mert segítik a felszívódását.

K-vitamin


Alapvetően 2 fajtája van, a K1 és K2. Szabályozza a véralvadást, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, a csontok egészséges működéséhez is hozzájárul. Szerepet játszik a sziv- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Zsírban oldódik ez is, ám a szervezet nem raktározza el.

Napi adag: 250-300 μg

Train tipp: Kell, azt' kész.

Bónusz: Koenzim Q10


Valójában nagyon kevesen ismerik ezt a molekulát, és általánosan nincs igazán a köztudatban, pedig valójában nagyon fontos. Ez az egyik legerősebb antioxidáns. Jótékony hatású a szívre, idegrendszerre. Szabályozza az ATP (Adenozin-trifoszfát) termelődését, ezáltal növeli az állóképességet. Segíti az agyi vérellátást.

Napi adag: 100-150 mg

Brain tipp: Stresszhelyzetben, vizsgahelyzet idején nagyon jól jön, mivel segíti az agyműködést.

Végszó


Szóval ennyit az egyes vitaminokról. Sajnálom, hogy egy ilyen száraz cikkel mutatkoztam be, de már régen meg akartam írni. Következő cikk az ásványi anyagokról fog szólni. Vigasztal a tény, hogy még rengeteg ötletem van, úgyhogy stay tuned!

Megjegyzések:

* Komplex vitamincsomag vásárlásakor érdemes megnézni a pontos összetételt, és ez alapján kiválasztani a számotokra megfelelőt.

VicTory