MyAd

2017. január 17., kedd

Mi a fasznak veszel fehérjét?

Korábban volt már egy cikkem „Mi a fasznak veszel tömegnövelőt?” címmel, amit sokan olvastatok, szerettetek, de talán nem döntögettem vele akkora tabukat, mint amekkorákat a mostanival készülök. A tömegnövelőről ugyanis azért elég sokan tudják, hogy egy „hülyebiztos” termék; raknak bele valamennyi fehérjét, valamennyi szénhidrátot, aztán jó lesz az a parasztnak akkor is, ha 60 kilós egyszálbélű, meg akkor is, ha 100 kilós és zsíros. A lényeg, hogy jusson a testébe edzés után valami tápanyag, ha már képtelen magának összekotyvasztani egy személyre szabott turmixot.

No de hát a fehérje!


A fehérjére - egészen pontosan a tejsavófehérjére - viszont mindeddig úgy tekintettünk (sokáig én is), mint valami mitikus csodadologra, amit mindenképpen le kell gurítanunk edzés után némi gyors szénhidráttal, különben a fejlődésünk jelentős részét kibasszuk az anabolikus ablakon. Belénk is verték az összes táplálékkiegészítők forgalmazásában érdekelt gyúrós oldalon, hogy a tápkiegek sorrendjében a második helyen, közvetlenül a multivitamin után a tejsavófehérje áll.


Sokáig ezt én sem kérdőjeleztem meg, azonban mára már nagyon sok publikáció került a szélesebb közönség elé az edzés utáni táplálkozással kapcsolatban, ami közvetve vagy közvetlenül erősen megkérdőjelezi az edzés utáni turmix, és ezzel együtt a tejsavófehérje szerepét is az étkezésünkben. Ez a tanulmány például azt mutatja meg, hogy teljesen felesleges edzés után cukrot iszogatnod: klikk ide! Ez pedig azt mutatja meg, hogy maga az anabolikus ablak sem létezik, csupán azoknak a gyártóknak a kommunikációjában, akik szeretnék, ha a tejsavójukat szürcsölgetnéd gyúrás után, rettegve attól, hogy nélküle elmarad a fejlődés: klikk ide! (Ha részletesebben érdekel ez a téma, akkor olvasd el a vonatkozó cikkem: A LEGNAGYOBB ÁTVERÉS - Az edzés utáni étkezés mítosza)

Akkor semmi értelme az edzés utáni turmixnak?


Hát, lényegében ja, de azért árnyalnám kicsit ezt a képet. Az edzés utáni fehérjének is lehet értelme és haszna például akkor, ha edzés után még órákig nem tudsz enni, mert nem tudsz hazamenni rögtön, vagy nem tudsz valahol leülni nyugiban bedobni egy doboz csirkerizst. Ez pedig nem a nem létező anabolikus ablak miatt lenne fontos, hanem abból a prózai okból kifolyólag, hogy edzés után éhes az ember. (Meg azért a kajával sem jó elcsúszni.) Ilyenkor pedig jól jöhet egy tök egyszerű megoldás, ami egy séker és egy kis por segítségével kivitelezhető.
Egy másik ok pedig az lehet az edzés utáni fehérjeturmix fogyasztására egy kiadósabb mennyiségű cukorral, ha nehezen hízó alkat vagy. Ilyenkor ugyanis nemes egyszerűséggel kalóriákat tudsz „nyerni”, mert rögtön edzés után letolod a kis energiabombádat, amiben még hasznos tápanyag is van, és mire hazaérsz, már le is emésztődik, és megint tudsz enni. Ezt pedig szilárd kajával nem tudnád megoldani. (Főleg ha olyan vagy, mint én, aki egy intenzív edzés után baromira nem kíván semmilyen szilárd ételt.)

Akkor a fehérje csak kidobott pénz?


Mindezeket leszámítva viszont kijelenthető, hogy a fehérjepor (különösen a tejsavófehérje) meglehetősen luxuscikk, és fölöttébb nélkülözhető. Fehérjét ugyanis rengeteg forrásból be tudsz vinni, húsok, tejtermékek (kivéve maga a tej, klikk ide, hogy miért), tojás, illetve még olyan dolgok is szóba jöhetnek, mint a hüvelyesek. Igen, tudom, hogy az növényi forrás, de azért ez sem feltétlenül úgy van, mint ahogyan azt sokan gondolják, majd egyszer erről is írok nektek egy kis szösszenetet. De a lényeg, hogy nagyon sok helyről hozzá tudsz jutni a mindennapi betevő fehérjemennyiségedhez, amiről a legutóbbi videóm óta már azt is pontosan tudod, hogy mennyi, és miért nem annyi, amennyi.


Éppen ezért a fehérjepor a táplálékkiegészítők fontossági sorrendjében meglehetősen a végén kellene kullogjon. Persze arra még jó lehet, hogy kicsit változatosabb legyen a fehérjebevitelünk. Erre a célra egyébként inkább kazeint javasolnék, mintsem a tejsavófehérjét, mert az számos olyan előnyös tulajdonsággal bír, amivel a legtöbb fehérjeforrás nem. Bár ez meg ugye bevihető túróval is, nem kell hozzá tápkieg, szóval… De mondjuk a teljességhez az is hozzátartozik, hogy a nullához közeli zsírtartalom előnyös lehet bizonyos helyzetekben, szóval ezt azért mégsem kell teljesen elvetnünk. Viszont fontosnak semmiképpen sem mondanám.
Mindemellett pedig azért a kényelmi szempont sem mindig elhanyagolható; könnyű magaddal vinni, valamint könnyű összedobni belőle, meg egy kis zabpehelyből egy gyors, teljes értékű étkezést. Ezeknek azért lehet relevanciája az életben, mert kevesen vagyunk, akiknek csak abból állnak ki a napjai, hogy gyúrunk, eszünk, alszunk, meg az ehhez kapcsolódó dolgokat intézzük. Szóval ha van rá keret, és meg akarod könnyíteni az életed ilyen szempontból, akkor miért ne? Jah, és még valami! A dolog „egészséges édesség” jellege sem feltétlenül mellékes, nagyon kreatív sütiket lehet összerittyenteni egy kis fehérjeporból, meg néhány egyszerű hozzávalóból.

De akkor mire költsem a pénzem, Brian?


Amióta nem iszom fehérjét, kinőtt a szőröm.
Nos, ahogyan azt már kiveséztük, elsősorban ne fehérjére, kivéve ha a fent említett szempontok valamelyike kiemelkedően fontos neked. De ha nem, akkor bőven megfelel a rendes kaja is, és semmit sem veszítesz azzal, ha nem eszel/iszol fehérjeporokat. Jómagam is már egy jó ideje mellőzöm őket, és tudod mit vettem észre? Semmit. Hát ennyi.

Viszont ha van felesleges pénzed, és szeretnél naturálban lendíteni a fejlődéseden, akkor van azért mire költeni táplálkozás terén. Elsősorban például egy hozzáértő által összeállított étrendre, ami sokat dobhat rajtad. Ha ilyen érdekel, nyugodtan írj nekem: husesvas@gmail.com

Ezenfelül a tápkieg fronton is rengeteg hasznos dolgot találni, sőt, van, ami elengedhetetlen. Ez a kettő, illetve három pedig a multivitamin, az ízületvédő és a kollagén. Utóbbi kettő között van azért átfedés, de az ízületvédők zömében nincs kollagén, vagy csak nagyon kevés, és a bennük lévő hatóanyagok főleg az ízületeink egészségéért felelősek (mily’ meglepő ez egy ízületvédő esetében), míg a kollagén, különösen az egyes típusú, az inakat és a kötőszöveteket táplálja (többek között). Éppen ezért én mind a kettőt fontosnak tartom.

Ezeken az elengedhetetlen dolgokon felül pedig még rengeteg cucc van, ami megdobhatja egy naturál fejlődését. Ilyenek a teljesség igénye nélkül a tesztoszteron fokozók, a növekedési hormontermelés serkentők, az alvásminőség javítók, a kreatin, a HMB, és még sorolhatnám. Szóval ha van egy kis plusz dellád, és már az asszonyt is elvitted valami jó kis étterembe zabbantani, akkor ezek közül a cuccok közül érdemes szemezgetned, ha még tennél egy kis lóvét a testedbe és a fejlődésedbe. Ha már pénzt költesz, költsd okosan! Ez is a Train With Brain életstílus része.