MyAd

2014. február 26., szerda

Túrós piskótatekercs

If It Fits Your Macros - De nem hulladékból!


Mennyi zabot küldesz le reggelire? 70-150 gramm? Ez alkati kérdés, és cél függő is egyben. Vegyünk engem. 90 gramm zab, 40 gramm fehérje por. Ehhez még hozzácsapok egy két hozzávalót, és csiribí-csiribá, átváltoztatom őket ebből:


ezzé: 


Miért kéne lemondanunk mindenféle finomságról, ha elkészíthetjük őket tisztán is? A múltkori félreevős cikk alapján jött az ötlet, és a harmadik csoport, ami ötvözi a másik kettő ("egy héten egyszer", "soha") pozitív tulajdonságait. Félre is eszünk, meg nem is.

Lássuk a medvét, vagyis a túrós piskótatekercset


Hozzávalók (az én zabos reggelim helyett)


Piskóta
  • 60 gramm zabliszt
  • 20 gramm vaniliás fehérjepor
  • 6 gramm sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje
  • 2 tk folyékony édesítőszer (esetünkben ciklamát és szacharin alapú)
  • 5 gramm kókuszzsír a sima tepsi kikenéséhez, vagy zsírpapír, de leginkább szilikinoson sütőforma 
Túrós töltelék
  • 200 g zsírszegény túró
  • 30 gramm zabliszt
  • 20 gramm vaniliás fehérjepor
  • 1-1,5 ek folyékony édesítőszer (esetünkben ciklamát és szacharin alapú)
  • 1 teljes tojás
  • 0-0,5 dl víz (szilárdabb-folyékonyabb)

Elkészítés


Piskóta

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, ha van ilyen opció, akkor alul-felül sütésen, nincs légkeverés. Ezután kotord elő a szilikonos sütőformád, vagy egy kizsírozott tepsit. Egy nagyjából 30x20x5 cm méretűben 1 cm magasan tudjuk szétteríteni az anyagot.


Nem probléma ha nagyobb, vagy kisebb a tepsi, alkalmazkodjunk hozzá. A lényeg a kb. 1 cm magasság, hiszen tekercs lesz belőle. Na de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük a piskóta elkészítését lépésről lépésre:
  1. 3 tál.
  2. Az elsőben a szárazanyag összekeverése (sütőpor, zabliszt, fehérjepor). 
  3. A másodikban az édesítő és a tojássárgájának összekeverése
  4. Harmadik és egyben utolsó a tojásfehérje habbá verése. Kritikus eme utolsó mozzanat, de kezdőknek az lesz a legjobb, ha azt mondom, a borotvahab és a full kemény között valahol. Ne aggódj, a végeredmény ígyis úgyis finom lesz. ;)
  5. Második tál tartalma a harmadikba, ahogy van.
  6. Első tál tartalma lassan, fokozatosan adagolva a harmadikba, közben szépen, óvatosan, már-már érzékien összeforgatjuk őket. A legmegfelelőbb egy nagy felületű, lapátszerű eszköz erre a célra, hogy ne törjük össze a habot. de egy evőkanál is megteszi.
  7. Szétterítjük az anyagot a sütőformánkban.
  8. Behajítjuk a sütőbe 6-8 percre.
  9. Nem várunk a kivétellel, mert nekünk nincs szükségünk ilyen szépen emelkedett tésztára, mint amit most látunk. :)
  10. Kész!
Valahogy így kell festenie a dolognak:


Túrós töltelék
  1. 1 tál.
  2. Összes hozzávaló összekeverése egy mezei villával.
  3. Kész!
+ turbózhatjuk fahéjjal, kis mazsovál, és egyéb aszalt dolgokkal, persze csak finoman


Végül pedig az elkészített piskóta és a túrós töltelék erejét egyesítve megszületik a bolygó kapitánya túrós piskótatekercs!
Csak annyi a dolgunk, hogy:
  1. Ráborítjuk a tölteléket a piskótánkra, gondosan ügyelve rá, hogy a cucc leginkább középen helyezkedjen el és a szélektől 2-3 cm távolságot tartunk, majd feltekerjük. 
  2. Hagyjuk állni egy éjszakát, és befaljuk, vagy befaljuk rögtön.
Voilà:


A recept elég képlékeny, és egyénre szabható. Alkalmazhatunk még fehérjés tölteléket, hogy full diétás maradjon, de tehetünk bele lekvárt (mondjuk kalóriacsökkentettet, mert ez mégiscsak egy bádis oldal), meg amit kíván a kicsi lelkünk, mert ugye ez a "csaló napunk". Csinálhatjuk csokis fehérjével, hogy csokis piskótát kapjunk. Kivételesen ez a sütemény alkalmazható többször is reggeli helyett, hiszen láthatjátok, hogy a zabon kívül plusz szénhidrát nem került bele. (Na jó, a túróban, meg a fehérjében lévő, na bumm!) A sütemény elszúrása szinte lehetetlen.

Ha jól tudsz vásárolni, akkor 6-700 Ft-ból kijön, kb. 60-70 gramm  fehérjét, 60-70 g szénhidrátot és 10 g zsírt tartalmaz. Nem szemétből.

Sok sikert, jó étvágyat, satöbbi!

Cell