MyAd

2014. május 5., hétfő

2.1.9. Sorozatok közötti pihenőidő

A sorozatok közötti pihenőidő célja az, hogy az izmok energiakészletei újra feltöltődjenek, valamint az idegrendszerünk is felkészüljön egy újabb megterhelésre. A pihenőidő az intenzitás egyik fokmérője. Minél rövidebb pihenőkkel edzünk, annál intenzívebb az edzésünk, de természetesen nem ez az egyetlen indikátora a dolognak. Viszonylag hosszabb pihenőkkel is lehet intenzív edzést végezni, és rövid pihenőkkel is lehet buziskodni.

Forrás: Manners Magazine
A pihenőidő hossza függ az adott gyakorlattól is. A kisebb izmoknál kevesebb, a nagy izmoknál valamivel több pihenő szükséges. De szerintem sejthető is, hogy nem lehet a koncentrált bicepszezésnél alkalmazott pihenőidőket átültetni mondjuk a guggoláshoz, mert egyszerűen nem fogjuk bírni a dolgot.

Egyszerű, de nagyszerű


Kezdőknek azt szokás tanácsolni, hogy nagy izmoknál 1 perc, kis izmoknál fél perc pihenőt tartsanak, mivel ők még nem tudnak megfelelő intenzitással edzeni, illetve nem ismerik még jól a saját testüket. A későbbiek folyamán aztán már sokkal inkább érzésre megy a dolog, mint időre, de a kisebb-nagyobb izmok közötti különbség értelemszerűen megmarad, valamint azért arra is érdemes figyelni, hogy ne engedjünk magunknak túlzottan sok pihenőt, annak ellenére, hogy nem az órát lesegetjük.
A gyakorlatban ez úgy néz ki haladó szinten, hogy a nehéz, nagy izmokat megdolgoztató gyakorlatoknál addig pihenünk, amíg a lihegés alábbhagy, a pulzusunk pedig visszaáll a normálishoz közeli állapotra. A kisebb izmoknál viszont nyugodtan vehetjük egy kicsit pörgősebbre a dolgot.

A fejlődés szolgálatában


Ezen kívül a pihenőidő variálása – haladó szinten - lehet az edzésintenzitás változtatásának eszköze. Ha növeljük (a többi tényező változatlanul hagyása mellett), akkor az intenzitás csökken, ha csökkentjük, akkor az intenzitás nő. Újabban megkedveltem az ezzel való játszadozást, és be szoktam iktatni olyan edzéseket, ahol szigorúan csak 30 másodperc pihenőt hagyok a sorozatok között (na jó, combfeszítőnél 45-öt), és faszán működik a dolog.

Forrás: T Nation
Értelemszerűen nem leszel képes ugyanakkora súlyokat, ugyanannyi ismétléssel használni, mint amikor érzésre pihensz, de cserébe kellőképpen összezavarja az izmokat a rendszer a hosszabb pihenőidős edzések után, aminek következtében izomláz és fejlődés lesz a jutalmad. A használandó súlyok belövéséhez azt javaslom, hogy akkorát válassz, amellyel az első sorozatban képes vagy legalább olyan 20-25 ismétlés szabályos végrehajtására, amire eléred a bukást (3 munkasorozatot feltételezve).
Ilyen rövid pihenő mellett ugyanis minden egyes sorozattal nagymértékben csökkenni fog ez a szám, nagyon alacsony ismétlésre pedig ennél a módszernél sem érdemes menni. Ha mondjuk 25-el kezdesz, akkor könnyen megeshet, hogy a harmadik sorozatban már csak 8 ismétlésre leszel képes, de ez egyáltalán nem probléma, mert a lényeg, hogy az izmaid elegendő ideig legyenek feszülés alatt az adott sorozatban és túlterheld őket. Itt pedig mindkét feltétel teljesül.