MyAd

2017. június 16., péntek

Háde a Roni Kólmen is nagy súllyal nyomta, azt' nagy is vót, nem?

Manapság divat felhozni nagy és ismert testépítőket példaként, hogy nézzed mán, he, például Ronnie Coleman nagy súlyokkal edzett, meg szabad súlyokkal, alap gyakorlatokkal, és nagy is volt. Aham, ok. Az őt a Mr. Olympia trónjáról letaszító Jay Cutler meg magához képest nem mindig edzett nagy súlyokkal, alkalmasint 20 ismétlésig is felment, 10 alá viszont nem igen, és olyan buzis dolgokat csinált, minthogy gépeket használt, meg egy izomra akár kettőnél több gyakorlat is végzett. De ugyanez elmondható a jelenlegi bajnokról, Phil Heath-ről is. Hallatlan! És mi lett Ronnie-val? Fájdalmak, csípőműtét, rehabilitáció, és még a járással is gondjai vannak. És mi van Jay-jel? Egy lazább bicepsz műtétet leszámítva köszöni szépen, és jól el van. Elgondolkodtató.


De nem kéne elfeledkezni mondjuk Kai Greene-ről sem, aki a modern testépítés - ha nem minden idők - egyik leginkább mesefigura szerű alakjával rendelkezik, és egyszer azt találta mondani: „I'll never be a weightlifter.” (Magyarul: „Sohasem leszek súlyemelő.”) Azt hiszem, beszédes.

Mr. Yates


Az egyik általam is leginkább kedvelt testépítő, akit szintén a nagy súlyos edzésre példaként szokás hozni, Dorian Yates, hatszoros Mr. Olympia, aki valóban nagy súlyokat használt, igen. De ha nem csak visszaböfögöd, amik mások mondanak, hanem te magad megnézed az 1996-os Blood & Guts-ot, akkor azért láthatod, hogy nem áll meg az élet 5 ismétlésnél (és főleg nem izomcsoportonként 1-2 gyakorlatnál). Csak a teljesség igénye nélkül:
  • Nyomás gépen: 8 ismétlés
  • Tárogatás: 8 ismétlés
  • Lábnyújtás: 11 ismétlés
  • Lábtolás: 11 ismétlés
  • Oldalemelés: 13 ismétlés
  • Stb.
Hát mi ez, bazdmeg, egy kardió edzés? És mellesleg még csak nem is guggolt. Hát ilyet, micsoda buzi ez is! Arról meg nem beszélve, hogy nem lengette és lendítette a súlyokat, mint valami egóra edző kezdő, aki azt hiszi, hogy ettől zorallabb lesz, mint a nála sokkal jobban kigyúrt forma, akinek igaz, hogy a karja 50-es és eres, de hát csak 16 kilóval bicepszezik szabályosan és koncentráltan, míg emberünk a 20 kilósokat lóbálja elszántan a 35-ös karjaival, tehát ő a fasza gyerek.

Gondolkozz! Hidd el, az sem árt néha.


Szóval mielőtt teljesen beleélitek magatokat az egyre inkább divatba jövő, szög egyszerű elképzelésekbe, azért nézzetek jobban körül a testépítők között, mert a „csak a baszott nagy súly számít” elképzelésre van számos ellenpélda is.
Az viszont való igaz, hogy egy naturálnak jobban kell a súly, mint egy kokszosnak, a pumpálás nem elég, és fontos figyelemmel követnie a progressziót, mert az nem jön olyan magától értetődően és könnyen, mint annál, aki tele van, és csak nyomja, ami a csövön kifér. Egy naturálnak oda kell figyelnie a túledzésre, a regenerációra, az edzéstervezésre, és ha keményen edz, akkor kell csinálnia időnként egy-egy terhelés visszavételes hetet is, tehát a folyamatos maxon edzést el kell felejtenie.  Akinek annyiból áll az elképzelése erről a sportról, hogy mindig beletolod a baszott nagy súlyba amit bírsz, és ennek ellenére hosszú távon eredményes, az 100%, hogy tele van, mint a déli busz, mert ez naturálban nem egy életképes alternatíva.

Egy életen át


A progresszió pedig nem csak a 4-6 közötti ismétlésszám tartományban működik. Ha 80 helyett 90 kilóba tudsz belenyomni 12-t, akkor vajon erősebb lettél vagy nem? De! És kímélőbb volt ez az ízületeidnek, mint ha olyan súlyt használtál volna, amivel csak 5 ismétlés megy? Hát persze! Ha van egy csigás emelőd, akkor mikor szakad el rajta nagyobb eséllyel a kötél, vagy törik el a csiga, ha felhúzol vele tíz dohányzóasztalt a negyedikre, vagy ha hárman nekifeszülve felhúztok egy 500 kilós zongorát ugyanoda? Ha van egy teherautód, és egy rakat áru, amit el kell vinned valahova, akkor elviszed inkább három részletben, vagy egyszerre telepakolod az autót, mint a barom, hogy megsüllyedjen a tengelye, vagy akár kitörjenek a kerekei? Na ugye!


A magasabb ismétlésszám tartományban is ugyanúgy lehet erősödni, ez biztos, és ha erősebb vagy, akkor nagyobb vagy, nem? Hát ez mondjuk már nem olyan biztos, de az tény, hogy jó esélyed van rá, és ha nem is minden újabb kiló a rúdon jelent újabb centiket a karodon, egy idő után a tested kénytelen lesz követni a teljesítményed fejlődését. Kivéve, ha már elérted a genetikai határaidat, ha nem eszel eleget, vagy ha teljes mértékben erőemelő rendszerben edzel, ahol bizony gyakran erősödnek meg úgy, hogy egy adott súlycsoporton belül maradnak, és sokszor ez is a cél.

Eddz hatékonyan, eddz ízületkímélően, eddz ésszel!