MyAd

2015. február 8., vasárnap

3.1.4. Rost

A rost emésztőrendszerünk és beleink karbantartója. Összetételét tekintve a rost olyan összetett szénhidrát, amelyet nem tudunk megemészteni (pektin, cellulóz stb.). Annak ellenére, hogy emésztetlenül halad végig rajtunk, fontos szerepe van az étkezésünkben. A rostok között megkülönböztetünk vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokat.

Vízben oldódó rostok


A vízben oldódó rostok zselésítő tulajdonsággal rendelkeznek, a víz mellett más tápanyagokat is megkötnek, ezáltal lassítják és hatékonyabbá teszik az emésztést. Csökkentik a koleszterin szintet, mérséklik étkezések utáni vércukorszint növekedést.
Vízben oldódó rostforrások:
  • burgonya
  • sárgarépa
  • tökfélék
  • cékla
  • spenót
  • alma
  • birsalma
  • zabpehely stb.

Vízben nem oldódó rostok


A vízben nem oldódó rostok megkötik a vizet, felduzzadnak tőle, ezáltal segítenek a bél adott szakaszának teljes kitöltésében. Ez jótékony hatással van a székelésre, valamint jóllakottság érzetet biztosít, ami szálkásításnál nem jön rosszul. (De az sem, hogy jókat szarunk tőle.)
Vízben nem oldódó rostforrások:
  • búzakorpa
  • zabkorpa
  • rozs
  • búzacsíra
  • szezámmag
  • káposztafélék
  • paradicsom
  • paprika
  • vöröshagyma
  • hüvelyesek stb.

Lényeg a lényeg


A gyakorlati megközelítés szempontjából a rostok előbbi osztályozása nem kiemelkedően fontos, mert ételeinkben változó arányban és mennyiségben fordulnak elő. Valamennyi növényi eredetű élelmiszer mindkét fajtából tartalmaz rostokat változó mértékben.

Minden étkezésünk tartalmazzon rostokat, mert a rostok jelentősen lassítják a szénhidrátok felszívódásának sebességét, aminek köszönhetően kevésbé dobják meg a vércukorszintet és jobban hasznosulnak. A napi rostbevitelünket érdemes 30 - 40 gramm környékén tartani.

Egy kis segítség


Az alábbiakban mellékelek egy nem teljes körű táblázatot néhány gabonakészítmény, gyümölcs, hüvelyes és zöldség rosttartalmáról, hogy legyen valami viszonyítási alap a napi bevitelhez. A mennyiségek 100 grammra értendőek grammban megadva.

Gabonakészítmények
Gyümölcsök
Hüvelyesek és zöldségek
Búzakorpa
42,0
Málna
9,1
Szárazbab
24,0
Lenmag
30,0
Vörös ribiszke
7,8
Lencse
19,3
Búzacsíra
20,0
Körte
6,2
Kukorica
9,8
Graham-liszt
19,0
Szilva
5,7
Petrezselyemgyökér
8,0
Zabkorpa
16,0
Szőlő
5,4
Zöldborsó
7,0
Bakonyi barna kenyér
10,0
Meggy
4,2
Karalábé
5,1
Szójaliszt
9,8
Alma
3,7
Burgonya
4,9
Graham-kenyér
9,8
Kajszibarack
3,6
Kelkáposzta
4,5
Dabasi rozskenyér
7,6
Egres
3,5
Zöldpaprika
4,2
Zabpehely
7,3
Őszibarack
3,2
Zöldbab
4,2
Lenmagos kenyér
4,6
Dió
9,6
Cékla
4,0