MyAd

2015. január 24., szombat

3.2.4. Folyadékbevitel

Az emberi test 60 %-a víz, amelyből párolgással és kiválasztással naponta átlagosan 2,5 liter vizet veszítünk. Természetesen ez a mennyiség függ az egyén testtömegétől és a fizikai aktivitás mértékétől. Szerintem magától értetődő, hogy nekünk, akik aktívan sportolunk, több folyadékra van szükségünk.

Just do it.


A folyadékbevitel elhanyagolása rövidtávon fizikai és szellemi teljesítő képességünk romlásához, hosszútávon pedig egészségromláshoz vezet. A folyadékbevitel fontossága mellett rengeteg érv szól, nem sorolnám őket részletesen, ezekről rengeteg, zömében jó információ kering a világhálón, de igazából semmi gyakorlati hasznuk nincsen. A lényeg, hogy figyeljünk oda, és igyunk eleget, ha meg akarjuk őrizni fittségünket és egészségünket.

Azért egyet mégis


Egyet viszont mégis kiemelnék. A naturál testépítésben a magasabb fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitel miatt mindenképpen fontos a folyadékbevitel veséink egészségének megőrzése érdekében. Ezen makro- és mikrotápanyagok miatt ugyanis megterhelhetik a veséket, és lerakódások keletkezhetnek bennük. Ettől viszont egyáltalán nem kell megijedni, a folyadékbevitel magasan tartásával ezek elkerülhetőek, ugyanis a több folyadék nemes egyszerűséggel folyamatosan mossa és tisztán tartja a veséinket.
Az elégtelen folyadékbevitel pedig magas fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitel nélkül is tönkreteszi az egészségünket. Mindezt csak azért írtam le, mert dilettáns emberek szeretik azzal riogatni sportoló társaikat, hogy a sok fehérje tönkre fogja tenni a veséjüket. Viszont ezek az emberek elfeledkeznek arról, hogy egyfelől a sportolók a folyadékbevitelre is odafigyelnek, másfelől pedig erre a problémára amúgy sem a fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitel lecsökkentése (ami szintén az egészségünk ellen dolgozna), hanem a folyadékbevitel megemelése a megoldás.

Mennyit és mit?


Az egészséges folyadékbevitel 10 testsúlykilónként fél liter. Ez legyen a minimum, de nyugodtan kerekíthetünk felfelé.
A folyadékbevitelünk alapját a víz képezze. Nem megfelelőek erre a célra a cukros üdítők, gyümölcslevek (még a 100%-osak sem!). A különféle teák (különösen a zöld tea) jó alternatívák lehetnek, kivéve, ha telebasszuk cukorral. Ha mindenképpen édesen szeretnénk inni őket, akkor használjunk édesítő szereket. Ezek sem éppen az egészséges tápanyagok megtestesítői (bár sok velük kapcsolatos rémhír teljesen alaptalan), de a cukornál még így is mérföldekkel jobbak.

Forrás: Nasz Wodzislaw
Vízből nem kell a rohadt drága, szuperkülönleges ásványvizeket venni, ezek zöme (ha nem az összes…) parasztvakítás, csak a lóvét akarják kihúzni a zsebünkből. Ha a csapvíz iható ott, ahol élünk, akkor teljes mértékben megfelel a célra. Ha azt még otthoni víztisztítóval is megtisztítjuk, akkor több mint tökéletes. Az ásványvizekből nyugodt szívvel válasszuk mindig a legolcsóbbat, az se baj, ha diszkont márkatermék.