A fehérjéről, szénhidrátról és a zsírról szóló cikkekben
részben már lefektettük a naturál testépítéshez és az egészséges életmódhoz
szükséges alapokat a tápanyagokat illetően. Kaptatok tippeket, kimerítő, vagy
éppen példálózó felsorolásokat azzal kapcsolatban, hogy melyik makrotápanyagnak
melyik élelmiszer a legjobb forrása. Viszont további kiegészítésre szorul
dolog, már csak azért is, hogy idővel ti
magatok is megtanuljátok önállóan eldönteni egy élelmiszerről, hogy az a része
lehet az étrendeteknek, vagy pedig szemét kajának minősül.
Don't eat evil
Az egyik alapvető dolog, hogy kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, mert a gyártás során a
legtöbb számunkra értékes vitamin és tápanyag eltűnik az ételekből. A gyártók
által előállított, azonnal fogyasztható, vagy csak kevés további sütést/főzést
igénylő ételek melegágyai a transz-zsíroknak, a magas glikémiás indexű
szénhidrátoknak, a tartósító szereknek, mesterséges színezékeknek; fehérjében, rostban, vitaminban és ásványi anyagokban pedig szegények.
Nézz meg egy
mirelit pizzát. A tésztája fehér lisztből készült, ami hirtelen megdobja a
vércukrot, ami elősegíti a cukorbetegség kialakulását és az elhízást, tele van
egészségtelen állagjavítókkal és tartósítószerekkel, a benne található
fehérjemennyiség pedig semmire sem elegendő, de a telített zsíroknak hála még
ez a kevés sem fog eljutni a rendeltetési helyére. A legtöbb boltban kapható
élelmiszerről ugyanígy ki lehet fejteni, hogy miért rossz, ezért alaposan meg kell néznünk, hogy mit vásárolunk. Akkor járunk a legjobban, ha a lehető legfeldolgozatlanabb
élelmiszereket választjuk, és mi magunk készítjük el belőle, amit megeszünk.
Megvesszük a hentesnél a húst, megvesszük a rizst, a zabpelyhet, a lencsét, a
zöldséget stb.
És a tápkieg?
Joggal merülhet föl, hogy akkor miért használunk táplálékkiegészítőket, amik szintén igencsak
feldolgozott élelmiszerek. Ez igaz, viszont a táplálékkiegészítők sport- és egészségcélúan előállított, minőségi
alapanyagokat tartalmazó élelmiszerek. Egy tejsavó fehérjében például csak
jelentéktelen mennyiségű zsír és cukor van, a legnagyobb része pedig a
legmagasabb biológiai értékű fehérje. Viszont nem véletlenül mondjuk azt sem,
hogy a táplálkozásunk alapját a szilárd
ételek kell képezzék, mert az emésztőrendszerünk azokra lett optimalizálva, a kiegészítőket, ahogyan a nevük is
mutatja, csak kiegészítésre használjuk.
Az ötparancsolat
Ezekről már mind volt szó az egyes cikkekben külön-külön, részletesen kifejtve, de most leírom nektek röviden összefoglalva is:
- Zsírokból kerüljük a telítettet, és a telítetleneket részesítsük előnyben!
- Szénhidrátból az összetett, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasszuk, egyszerű szénhidrátokra, vagyis cukrokra csupán az edzés utáni időpontban van szükségünk (akkor is glükózra, vagy erre a célra kifejlesztett designer szénhidrátra).
- Fogyasszunk sok zöldséget, magas rost tartalmú élelmiszereket (zab, száraz hüvelyesek), hogy az emésztésünk és a bélműködésünk rendben legyen. A rosttartalmú ételek mérséklik a vércukorszint ingadozásait is.
- Mindenképpen fogyasszunk multivitamint vitamin- és ásványi anyag szükségletünk kielégítésére.
- Fehérjék közül az állati eredetű fehérjéket preferáljuk.
Utóbbi némiképpen kivétel a felsorolásban, ugyanis a növényi fehérjék sem egészségtelenek,
csupán a biológiai értékük nem olyan magas, azaz a szervezetünk nem tudja
olyan jól hasznosítani őket, mint az állati eredetűeket. Ha nem vagyunk
megrögzött vegetáriánusok, mindenképpen állati eredetű forrásokból fedezzük a
fehérjeszükségletünket.
A tudás fájának gyümölcsei
A gyümölcs a benne
lévő fruktóz miatt nem képezi étrendünk szerves részét. A fruktóz ugyanis
egy egyszerű szénhidrát, más szóval cukor, ráadásul az izmaink nem képesek
felvenni, mint a glükózt. Egyedül a máj tud elraktározni belőle olyan 50
grammot egy 24 órás periódusban, amit azon felül viszünk be az zsírként raktározódik. A környezeti
ártalmak és a stressz hatására megnövekedett vitaminigényünk pótlására pedig a mai gyümölcsök már nem alkalmasak.
(De a zöldségek sem, azokat sokkal inkább a rosttartalmuk miatt fogyasztjuk.)
Ennek a műtrágyázás, és az egyéb nagyipari módszerek gyümölcstermesztésben való
elterjedése az oka. Ebből pedig az is következik, hogy egy jó, komplex multivitamin és ásványi anyag készítményt mindenképpen
az elsők között kell beszereznünk étrendünk kiegészítésére (fontosabb, mint
a fehérje!). De egyébként, ha éppen nem szálkásítunk, akkor normál mennyiségben, nem ész nélkül
fogyasztva egyáltalán nem kell tartanunk a gyümölcstől, és az édes ízek
iránti vágyunk csillapítására ezerszer jobb választás, mint bármilyen csoki,
cukor, vagy sütemény.
Ilyenkor is törekedjünk
azért az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök fogyasztására. Az aszalt
gyümölcs nem jó választás, mert elég töményen és koncentráltan tartalmaz
cukrot, viszont kis térfogata miatt könnyű belőle túl sokat megenni, valamint
még a banán az, ami nagyobb mennyiségben tartalmaz cukrot. A többi gyümölcsöt
bátran fogyaszthatjuk. Viszont szálkásításnál
egyáltalán nem eszünk gyümölcsöt!
Forrás: Hitch Fit |
Me gusta
Végül pedig a sok „megszorítás” után jöjjön egy jó hír: az ételek legyenek finomak! Ez
nagyon fontos. Semmit sem kell megenned, ami nem ízlik, és nem is tartható
hosszú távon egy étrend, amit undorral fogyasztunk. Ha ízetlen, vagy rossz ízű
kajákat eszünk, akkor egészen biztos, hogy gyakran el fogunk csábulni a rossz
minőségű, de finom kaják irányába, végül pedig fel fogjuk hagyni az egész étrenddel.
A húsokat sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint, a fűszerektől nem kell félni, kalóriatartalmuk elenyésző, a sónak pedig
nulla.
Az elkészítés módjaiba is
csempészhetünk némi változatosságot, párolhatjuk, süthetjük és piríthatjuk
kevés olajon serpenyőben (én így eszem a csirkét), süthetjük sütőben is,
kontaktgrillel stb. A rizsből is azt a fajtát vegyük, amelyik ízlik,
feldobhatjuk különböző zöldségekkel, vagy esetleg szintén fűszerekkel. A
reggeli zabba bátran vagdoshatunk pár kocka almát, vagy beledobhatunk pár szem
epret, vagy ami éppen jól esik. Ha nem szálkásítunk, akkor desszertnek
fogyaszthatunk gyümölcsöket.
Minden egészséges alapanyagból lehet készíteni finom ételeket, a lényeg az, hogy a felhasznált alapanyagok pontosan kiszámítottak és jó minőségűek legyenek, valamint talán még az, hogy ne tocsogó olajban, vagy zsírban süssük ki. De ezen kívül nyugodtan legyünk kreatívak a recepteket illetően, és találjuk meg azokat az ízlésünknek megfelelő ételeket, amik azon kívül, hogy finomak, hozzásegítenek majd minket céljaink eléréséhez: egy egészséges, fitt és esztétikus fizikumhoz.
Forrás: RGIT OPEN SOURCE |
Minden egészséges alapanyagból lehet készíteni finom ételeket, a lényeg az, hogy a felhasznált alapanyagok pontosan kiszámítottak és jó minőségűek legyenek, valamint talán még az, hogy ne tocsogó olajban, vagy zsírban süssük ki. De ezen kívül nyugodtan legyünk kreatívak a recepteket illetően, és találjuk meg azokat az ízlésünknek megfelelő ételeket, amik azon kívül, hogy finomak, hozzásegítenek majd minket céljaink eléréséhez: egy egészséges, fitt és esztétikus fizikumhoz.