MyAd

2015. március 22., vasárnap

2.4.5. Rest/Pause módszer

A rest/pause módszer sokféleképpen használatos, én most az általam legjobbnak tartott verziót fogom bemutatni nektek.

Forrás: Hard Rule
A rest/pause módszer úgy működik, hogy még mielőtt egy sorozatban eléred az izombukást, és érzed, hogy már csak egy szabályos ismétlésre vagy képes, vagy egyre sem, akkor megállsz egy pillanatra - gyakorlattól függően - az alsó vagy felső holtponton, (vagy le is rakhatod a súlyt, ha neked úgy kényelmesebb) pihensz egy 5-10 másodpercet, majd végrehajtasz még 2-3 ismétlést. Ezt folytathatod egészen addig, amíg akarod, szerintem a legcélszerűbb kétszer/háromszor megismételni.

A gyakorlatban


Vegyünk példának egy lábtolást. Felrakod a súlyt a munkasorozathoz, és tolod bele az ismétléseket. 10-nél érzed, hogy a következő ismétlés még épphogy kimenne, de már nagyon erőlködve. Ekkor megállsz, a felső holtponton megtartod a súlyt egy 5 másodpercre (én legalábbis így szoktam, de le is rakhatod, ha neked úgy kényelmesebb), majd kipréselsz magadból még három ismétlést. Ezután megint megállítod a felső holtponton egy 5 másodpercre a súlyt, fújsz kettőt, és még két ismétlés, megint pihenő, még egy ismétlés, aztán lerakod a súlyt. Alapból maximum 11 ismétlésre lettél volna képes az adott súllyal, de így megcsináltál 16-ot, és ezt érezni is fogod a combjaidban.
Amit itt leírtam, az az általam leggyakrabban alkalmazott módja ennek a technikának, de ez sokkal inkább egy ösztönös dolog, mindenki más és máshogyan csinálja. Van, aki 3-3-3-3-3 ismétléseket végez egy relatív nagy súllyal egészen 15 ismétlésig, viszonylag hosszabb (15-20 másodperces) pihenőkkel. A legalapvetőbb lényege az a dolognak, hogy egy elnyújtott sorozatot végzel, közbe iktatva 5-10, esetleg 15-20 másodperces pihenőket maximum egy-két ismétléssel azelőtt, mielőtt elérnéd a bukást, de akár bukásig is mehetsz, bár én azt nem feltétlenül javaslom. Így összességében több ismétlésre leszel képes az adott súllyal a sorozaton belül, mintha folyamatosan végeznéd a sorozatot.

Működési elv


Ez a technika azt aknázza ki, hogy a mozgásért felelő energiaforrásaink miután lemerültek, hamar visszatöltődnek, hamarabb, mint a sorozatok közötti kábé egyperces pihenők. Így a kis pihenőket beiktatva visszatölthetjük őket, viszont az izmok stimulációja így fokozottabb lesz a további kierőltetett ismétlések miatt, hiszen a sorozat nem fejeződik be, és nem jutnak tényleges pihenőhöz.
Ezt a metódust én különösen a nagyobb izmoknál (comb, mell) szeretem alkalmazni, ahol egyébként a savasodás fokozottabban jelentkezik, ami miatt pedig hamarabb megállásra kényszerülök, minthogy teljesen legyilkoltam volna az izmot, főleg ha magasabb ismétlésszámmal dolgozom.

Óvatosan, okosan


Ezt a módszert is természetesen ésszel kell alkalmazni, a biztonságot szem előtt tartva, tehát mondjuk érdemesebb a gépen végzett lábtolásnál alkalmazni, mint a guggolásnál. (Már ha valaki még guggol ezután a cikkem után: klikk ide!) Bár én csináltam annál is anno, de ezt csak akkor érdemes, ha már tisztában vagy a korlátaiddal.


Az előbb említettem, hogy van aki 3-3-3-3-3, vagy 4-4-4-4-4 stb. jelleggel alkalmazza ezt a technikát hosszú pihenőkkel. Én több értelmét látom annak, ha legalább 8 ismétlésre képes vagy a súllyal, mielőtt pihenőt kéne közbeiktatnod, a pihenők pedig inkább minél rövidebbek legyenek, és utána pedig 2-3 ismétlésekkel folytasd a sorozatot. Ha sokáig húzod a dolgot, akkor utána már akár 1-1 ismétléseket is csinálhatsz.

Ez is egy meglehetősen intenzív technika tud lenni, ha jól csinálod, szóval ne alkalmazd minden edzésen, ha szeretnéd elkerülni a túledzettséget. (Bár elképzelhető olyan edzésterv, aminek szerves része ez a módszer, de erről majd később.)