MyAd

2015. április 9., csütörtök

Kreatin mítoszok

A kreatin megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend a testépítők körében, legyen szó akár a hobbistákról, akár a profikról. Bár utóbbiról igazából fogalmam sincs, de jól hangzott ez így indítómondatnak a cikkhez. A lényeg, hogy a kreatin az egyik – hanem a - leghatásosabb nem doppingszernek minősülő készítmény az izomtömeg növekedés elősegítésére, mindemellett számos pozitív élettani hatással is bír.


Különösebb, alapszintű ismertetővel, hogy mi is a kreatin, és hogyan működik, most nem traktállak titeket, arról majd lesz egy rövid kis összefoglaló a későbbiekben. Most csakis és kizárólag a kreatinnal kapcsolatos különféle mítoszokat fogom sorra venni, és arra a kérdésre fogok nektek választ adni, hogy vajon van-e bennük igazság, vagy pedig teljességgel nélkülöznek minden valós alapot.

A miheztartás végett


Annyit még fontosnak tartok kiemelni, hogy a cikkben – ebben is, meg az általános áttekintésben is - alapvetően mindig a kreatin-monohidrátról van szó. Ha kreatint írok, akkor arról beszélek. Ha monohidrátot, akkor is. Ha nem írok semmit, akkor is. Ahol nem, ott majd úgyis jelzem értelemszerűen. A kreatin-monohidrát a legolcsóbb, leggazdaságosabb (88% szabad kreatint tartalmaz ez a kötés, ami a legjobb arány az összes kreatin formula közül), és legtöbbet kutatott kémia formulája a kreatin táplálékkiegészítőknek.
Az is kijelenthető, hogy a többi változat csupán azt a célt hivatott szolgálni, hogy ugyanazért a dologért több pénzt lehessen elkérni. A táplálékkiegészítő ipar egyik alapszabálya ugyanis az, hogy ahhoz, hogy valamit eladj, előbb kreálnod kell egy problémát, majd utána kínálnod kell rá egy megoldást. Ezt ebben a cikkben nem kívánom különösebben ragozni, de ennyi mindenképpen idekívánkozott.

A kreatinról számos mítosz és urbánus legenda kering a köztudatban, amelyeket ebben a cikkben igyekszem sorra venni, és egy egyértelmű és megalapozott álláspontot kialakítani róluk. Ez egyébként kurvára nem egyszerű, mivel rengeteg ellentmondásos cikk és kutatás kering a világhálón, ami némiképpen magyarázatot is az emberek fejében uralkodó káoszra a témával kapcsolatban. Ennek ellenére mindenhol a végére jártam a dolognak, több forrást, valamint a logikát és a józan paraszti észt segítségül hívva tettem pontot a kérdőjelek helyére. Így aztán ilyen furcsa, kijelentő módban íródott kérdéseket kaptam a végén. Nah, tréfa félre, ugorjunk neki.

Hő hatására tönkremegy


Tartja magát egy olyan nézet, hogy a kreatin a hő hatására tönkremegy. Ez mondjuk, valahol mindegy is lehetne, hiszen senki sem akar kreatinnal főzni, viszont az a helyzet, hogy a monohidrát oldódásának jót tesz egy kicsit melegebb, nedves közeg (nem kell rosszra gondolni), mondjuk egy bögre tea, vagy szimplán egy kicsit melegebb víz.

Forrás: Xanthi Press
A feltevés abból indul ki, hogy a kreatin egy aminosav, ezért talán hasonlóan viselkedhet, mint a fehérjék, azaz denaturálódhat a túl magas hőmérsékletű folyadékban. A kreatin azonban egy kis, egyszerű szerkezetű molekula, amelynek a tripeptid lánca túl rövid, hogy görbüljön, gyűrődjön, nincs másodlagos, harmadlagos struktúrája, ami könnyedén megsemmisülhet.

Nem igazán foglalkoznak vele fellelhető kutatások, de a kreatin vélhetően olyan 300 fokig nem károsodik a hőtől, ami bőven elegendő teret enged ahhoz, hogy a jobb oldódás jegyében némiképpen melegebb vizet használjuk a bekeveréséhez. Forrásban lévő vizet ennek ellenére nem tanácsolnék, biztos, ami biztos alapon, viszont annál valamivel alacsonyabb hőmérsékletű folyadékot nyugodtan használhattok. Ezzel egyéként a személyes tapasztalatom is egybe vág, a legelső kreatin kúrámnál én is így használtam a cumót, és tökéletesen működött.

Oldott állapotban instabil


A köztudatban lévő alapvetés úgy tartja magát, hogy a kreatint a feloldás után azonnal érdemes elfogyasztani, mivel oldott állapotba hamar kreatininná bomlik. Ez akkor szokott az embereknek frusztrációt okozni, ha az edzés utáni turmixukat szeretik már otthon előre bekeverni. Jómagam is így vagyok ezzel, mivel ha a shakerben viszem el a fehérjét szőlőcukorral bekeverve, akkor van, amikor hajlamos beleragadni a sarkába, miután ráöntöttem a vizet. Így aztán egy külön kis tégelyben kell elvinni a cuccot, és akkor ott kotyvasztani az öltözőben, amitől én agyfaszt kapok, főleg ha sokan vannak mellettem.

Forrás: Creatine stability
A helyzet azonban az, hogy a kreatin egy meglehetősen stabil dolog, ami oldott állapotban is csak nagyon lassan kezd lebomlani. Egy 25 °C-os, 3.5-ös pH-jú, tehát eléggé savas oldatban három nap alatt a kreatin 21%-a lett kreatinin. Három nap és savas közeg, ami a bomlásra valamelyest rá is segít (illetve ez sem ilyen egyértelmű, de erről lejjebb). Tehát vízben, vagy más semleges kémhatású oldatban még ennél is lassabban megy tönkre. Éppen ezért egyáltalán nem kell aggódnod, ha a reggeli edzéshez már este bekevered a kreatinod, akkor meg végképp nem, ha csak edzés előtt.

Természetesen a likvid kreatinok ennek ellenére sem működnek, hiszen ott nem napokról van szó, hanem hetekig, sőt hónapokig van bennük oldott állapotban a kreatin. Annyi idő alatt pedig azért már elég része bomlik kreatininná ahhoz, hogy értelmetlen legyen ilyen típusú készítményeket használnunk.

Savas környezetben tönkremegy


A savasság kérdésére részben már az előző alcímben is kitértem. A savas közeg valamelyest rásegít arra, hogy a kreatin tönkremenjen. Azonban egyfelől ez a dolog nem túl jelentős, ahogyan az előző példából is látható. Másfelől pedig a kreatinnak van egy nagyon érdekes tulajdonsága. Mégpedig az, hogy nagyon savas közegben, 3-as pH alatt, a kreatin stabillá válik, mert pozitív töltést kap az NH2-es csoportban, NH3+ lesz, ami megóvja a bomlástól.
Éppen ezért az is totális blődség, hogy a gyomorsav bármilyen mértékben károsítaná a kreatint. A gyomorban a pH ugyanis 2. Erre azért kellett kitérjek, mert a gyártók előszeretettel kecsegtetnek különféle új formulákkal azt kiküszöbölendő, hogy a gyomorban a kreatin egy része tönkremenjen. Azonban erről, ahogy láthatjátok, szó sincs. Ez is csak egy marketingfogás, hogy megteremtsék az igényt a különféle új, drágább kreatin verziókra. Nyugodtan maradjatok a monohidrátnál.

A koffein gátolja a hatásait


Élénken él az emberekben, hogy kávéval, teával, energiaitalokkal és egyéb koffein tartalmú készítményekkel tönkretehetik a jó kis kreatinkúrájukat. Ez a feltevés egy elhibázottan végrehajtott kísérleten alapuló tanulmányból szivárgott be az emberek tudatába, aminek a részleteivel nem untatnálak titeket. Már csak azért sem, mert azóta egyetlen erre irányuló tanulmány sem támasztotta alá ezt.

Forrás: Van Houtte
Az egyetlen probléma közvetett módon jelentkezhet a koffein vízhajtó hatása miatt. Ez ugyanis pontosan ellen dolgozik a kreatin vízvisszatartó hatásának, ami magának a kreatin kúrának a lényege. Az izomsejtekben visszatartott víz keletkeztet anabolikus környezetet a jobb tápanyagfelvételhez és fehérjeszintézishez. Éppen ezért nem érdemes tonnaszám dönteni magunkba a koffeint a kreatin kúra alatt (meg amúgy sem), de egy kisebb mennyiségtől nem lesz semmi problémánk, főleg ha egy kis plusz folyadékkal némiképpen ellensúlyozzuk is a dolgot.

Vizesít


Az emberek fejében ezzel kapcsolatban is él néhány tévképzet, amit most néhány sorban tisztázni is fogunk. A kreatin vizesít. Viszont a kreatinnak vizesítenie is kell; az izomsejteken belül. Ez a célunk ugyanis a szedésével, hiszen ez fog olyan környezetet teremteni, amelyet már az előző alcímben is vázoltam, és amelyik szükséges ahhoz, hogy a kreatin segítsen bennünket az izomépítésben. Ez egy kívánatos hatás, ami nem összekeverendő azzal a nem kívánatos vizesedéssel, amit az emberek (pl.: a versenyzők) a bőrük alatt szoktak tapasztalni, és amitől ilyen puhább, fedettebb kinézetük lesz. A kreatin ilyet nem okoz.

Forrás: Men's Health
Ha valakinek ez előfordul a kreatin kúra alatt, akkor az jellemzően a túlzott szénhidrátbevitel rovására írható, ami a kreatintól függetlenül is ugyanezt okozná. Az emberek hajlamosak kicsit emelni a kaján a kreatin kúra alatt, mert „hát hozzon már rendesen az anyag”, vagy „úgyis beépül a kreatintól”, meg még ki tudja, milyen elgondolásból. Aztán ha ezzel kicsit túlzásba esnek, akkor léphet fel ezt a kellemetlen, ámde teljesen ártalmatlan jelenség. Nem beszélve arról, ha valaki elkezdi zabálni a kreatin mellé a szőlőcukrot, ahogyan az idejétmúlt, egészségtelen szedési tanácsokban írják. Ebben az esetben szinte garantált a nem kívánatos, bőr alatti vizesedés.

Természetesen azért a gyártóknak is van felelőssége ebben az emberekben kialakult falsch elképzelésben. Azt most nem tudom megítélni, hogy csak meglovagolták ezt a néhányaknál az előbbiek okán felmerült problémát, vagy pedig ők maguk találták ki a korábban már vázolt indíttatással, de az biztos, hogy mai napig képes egyes táplálékkiegészítő boltokban dolgozó eladók száját elhagyni az a kijelentés, hogy: „Vidd ezt a formulát, ez jobb, mert ez nem vizesít.” Meg persze jóval drágább is, meg lényegében szart sem ér, de azért vidd. Hát ne vidd. Maradj a jól bevált monohidrátnál, ne hagyd, hogy bepalizzanak. Ha nagyon kekec akarsz lenni, kérdezd meg nyugodtan, hogy akkor mégis hogyan fejti ki a hatását, és mitől fogsz ettől jobban izmosodni, mint alapból. A szánalmas, minden tudományosságot nélkülöző, marketing szagú magyarázkodásokat meg lehet, érdemes lenne csokorba gyűjteni.

Forrás: Uipsologies
Egy kis érdekesség még a vizesedés és a gyártók, forgalmazók újításainak margójára. Ha valamelyik kreatinformula hajlamos kicsit a bőr alá is vizet vonzani, az pont hogy a kreatin-etil-észter, amelyik ráadásul semmivel sem hatékonyabb a monohidrátnál, de legalább drágább. Miközben az olcsóbb és hatékonyabb monohidráttól semmi ilyesmit nem fogsz tapasztalni.

Kúrában érdemes szedni, és a kúrák között szünetet kell tartani


Nos, az a helyzet, hogy a kreatinhasználatot kúrákra szokták bontani. Szokták, de nem szükséges, ugyanis semmilyen káros mellékhatástól nem kell tartani hosszú távú használat esetén. Számos fórumon, illetve cikkben olvasni emberekről, akik problémamentesen használtak kreatint évekig. Egy cikkben hivatkozott kísérletben hat évig adtak napi 5-10 gramm kreatint beteg embereknek terápiás céllal, mindenféle probléma nélkül. A kreatin szedésének nincsenek hosszú távú mellékhatásai, meg úgy általában nincsenek mellékhatásai, de erről majd lejjebb.

A kreatin ciklizálásának nincsen semmilyen tudományos magyarázata. Valószínűleg az igen nagy, már-már szteroidokkal felérő hatékonysága, és emiatt azokkal egy kalap alá vétele (a szteroidokat ciklizálni szokták a hosszú távú hatékonyságcsökkenés, illetve a káros mellékhatások miatt, de a kreatin nem szteroid) illetve az emberek korlátozott anyagi lehetőségei (főleg amikor a monohidrát még egy drágább újdonságnak számított) játszhatnak szerepet abban, hogy kialakult ez a fajta felhasználási mód.

Forrás: wikiHow
Egy alacsonyabb szinten tartó adagot, ami olyan testsúlykilogramm*0,075 gramm kreatin, nyugodtan lehet folyamatosan szedni, természetesen azért odafigyelve a rendes folyadékbevitelre. Ha abbahagyod a szedését, a kreatintöbblet 30 nap alatt kiürül a szervezetedből, a saját kreatintermelésed pedig – ami olyan napi 1 gramm – teljesen rendben fog továbbfolyni.

Összegezve tehát, a legoptimálisabbnak azt tartom, ha valaki csinál egy 16 hetes kúrát, 10 napos feltöltéssel, napi testsúlykilogramm*0,33 gramm kreatint használva, majd utána testsúlykilogramm*0,16 gramm kreatinnal szinten tartva. A 16 hét után aztán vagy tartasz egy 6 hét szünetet, és kezded előröl, vagy lecsökkented a napi adagot testsúlykilogramm*0,075 gramm kreatinra, és szeded, ameddig jól esik.

Nem muszáj feltölteni, elég a szinten tartó adagot szedni


Töltsek? Ne töltsek? Vagy most mi legyen, hogy legyen? Ez egy örök dilemma a felhasználók körében, aminek az oka részben vagy egészben szintén az új formulákat előállító, és azokra az igényt gátlástalan marketinggel megteremtő gyártók csúsztatásaiban és hazugságaiban gyökerezik.

A megoldás azonban egyszerűbb, mint gondolnád. Ha ugyanis csinálsz egy 10 napos feltöltést testsúlykilogramm*0,33 gramm kreatinnal, akkor gyorsabban kerülsz töltött állapotba, ha pedig elkezdesz szedni mondjuk egy testsúlykilogramm*0,16 grammos (vagy akár csak egy testsúlykilogramm*0,075 grammos) szinten tartó adagot, akkor valamivel lassabban töltesz be, de a végeredményt tekintve semmilyen különbséget nem fogsz tapasztalni.

A töltést azért javaslom, mert hamarabb kerülsz az ideális, anabolikus állapotba, már ami az izomsejtjeidet illeti, illetőleg mentálisan is jó érzés egy-két hét alatt kikerekedni kicsit izomzatilag. A töltést azoknak érdemes kihagyni, akiknek rendes, alapos feloldás mellett is megterheli a gyomrát a kreatin, vagy azoknak, akik munka mellett nem tudják megoldani a feltöltő mennyiség 5 grammokra bontott, a nap folyamán elosztott bevitelét. Ők kezdjenek inkább a szinten tartó adaggal.

Tehát az új, fancy formulák nagy marketing dumája, hogy nem kell velük tölteni, nyilvánvalóan újfent egy bikakaka. Egyrészt a monohidráttal sem muszáj, másrészt előbb-utóbb úgyis be fogsz töltődni a szinten tartó mennyiségtől is.

Sokat számít, hogy a nap folyamán mikor veszed be


Az a helyzet, hogy nincs igazán nagy jelentősége annak, hogy most reggel, délelőtt, délután kettőkor, vagy akármikor veszed be a kreatin adagodat. A kreatin nem adagonként fejti ki a hatását, hanem felhalmozódik benned (betölt), és így hozza meg a kívánt eredményt.

Forrás: Pam Ross
Kiemelt időpontnak talán csak az edzés utáni számít, hiszen ilyenkor a súlyzós edzés hatására az izmaid tápanyagfelvétele fokozott, ami a kreatinra is vonatkozik, ezért ilyenkor mindenképpen érdemes beiktatni egy adagot.

Ezt leszámítva leginkább csak annyi számít, hogy szénhidrátos étkezés előtt vidd be olyan 10-20 perccel, mivel az étkezés hatására fellépő inzulincsúcs elősegíti a kreatin sejtekbe jutását. Azonban ez sem feltétele igazából a dolognak, elviekben enélkül is ugyanúgy hasznosul az elfogyasztott kreatin. Viszont ha ettől valamelyest hatékonyabb lesz a kreatinhasználatod, akkor mindenképpen érdemes ennél a régi, jól bevált módszernél maradni, hiszen miért ne hoznád ki a legtöbbet a dologból, amikor csupán ennyi az ára?

A kreatin káros


A kreatin egy teljesen biztonságos készítmény, egy természetes tápanyag, amit nyugodt szívvel ajánlhatok mindenkinek, aki szeretné egy kicsit megdobni a fejlődését. Természetesen csak azután, hogy már minden más rendben van az étkezésedben, tehát tisztán és pontosan be van lőve a kaja, és megvannak az alapvető táplálékkiegészítők.

Néhány lehetséges, de elég ritkán jelentkező mellékhatást mégis érdemes megemlíteni, amelyek egyébként rendeltetésszerű használat mellett (ami leginkább az elegendő folyadék és az épeszű kreatin mennyiségek fogyasztásában merül ki) még kisebb valószínűséggel fordulnak elő, de persze egyéni érzékenység bárkinél elképzelhető. Van, aki a mogyoróra is allergiás.

Az egyik ilyen lehetséges mellékhatás a vérnyomás emelkedés. Beszéltem már én is olyannal, aki ezt tapasztalta tőle, illetve az ezzel kapcsolatban fellelt anyagokban is láttam némi realitást. Azonban ez sem annyi, hogy a kreatin emeli a vérnyomást és kész. A kreatin csak közvetett úton emeli a vérnyomást, leginkább akkor, ha a folyadékbevitel nem elegendő. A kreatin ugyanis az izomsejtekbe vonzza a vizet, és ha nem fedezed az ezáltal megnövekedett folyadékigényedet, akkor az végső soron egy dehidratált állapotot idézhet elő a szervezetedben. Olyankor pedig működésbe lép a szervezet vízvisszatartó rendszere. A véráramban lévő víz mennyisége lecsökken, fokozódik a nátriumfelszívódás, összeszűkülnek az erek az agyban és a szívizomban, mindezek pedig a vérnyomás megemelkedését vonják maguk után.

Tehát itt is jól látható, ha visszafejtjük az ok-okozati láncot, hogy elegendő folyadékbevitellel ez a dolog kiküszöbölhető. Természetesen lehetnek egyéni eltérések, van, akinél ez fokozottabban jelentkezik nem megfelelő folyadékbevitel esetén, van, akinél kevésbé, de a lényeg, hogy megfelelő használat esetén vajmi kevés esély van ilyen jellegű problémákra. Ezt egyébként alátámasztja egy kutatás is, ahol edzést nem végző alanyokon végeztek kísérletet direkt ennek kimutatására. Úgy vélték, azokon fog a legjobban jelentkezni ez a hatás, akik nem sportolnak, hiszen náluk nem fog felhasználódni a kreatin, ezért fokozottabban jelentkezhetnek a nem kívánatos hatások. Ennek ellenére semmilyen problémát nem találtak.

A másik reálisnak mondható veszély a vesékre leselkedik. A kreatin bomlásterméke a kreatinin kizárólag a vesén keresztül képes távozni a szervezetből, aminek következtében értelemszerű, hogy kreatin kúra közbeni megnövekedett kreatinbevitel többletterhelést fog róni rájuk ilyen tekintetben. Ezenfelül a már előbb (a vérnyomás emelkedésről szóló résznél) említett dehidratáció jelenthet még gondot azáltal, hogy a következtében a vesékben visszatartott víz veseproblémákat (vesehomok, vesekő) okozhat. A jó hír viszont az, hogy egy egészséges embernél, megfelelő folyadékbevitel mellett, semmilyen rendellenesség nem fog jelentkezni.

Összességében ez a két mellékhatás, amiben van realitás, ezért mindenképpen azt mondom, hogy aki vesebeteg, magas vérnyomásban szenved, esetleg vesén keresztül ürülő vagy vérnyomás emelkedést okozó gyógyszereket használ, az inkább ne használjon kreatint. Náluk sem biztos egyáltalán, hogy bármi problémát okozna ez a dolog, de mindig az egészség és a biztonság az első.

Találtam még egyébként cikkeket, ahol úgy sorolták a mellékhatásokat, mint a gyógyszerekben lévő tájékoztatókon; leírtak mindent, ami csak létezik a világon. Azonban ezeket semmivel sem támasztották alá, és teljességgel irreális dolgokat írtak, amelyeknek az esélye valószínűleg egy a milliárdhoz. Nem tudom, volt-e egyáltalán olyan, akinél ezek tényleg előfordultak, de azért attól még, hogy valakinek egyszer a világon ráesett a fejére egy zongora, és belehalt, a zongora nem lesz egy halálos veszélyt jelentő valami, és nem is kell folyton az eget fürkészni, hogy mikor repül egy felénk. Remélem érthető a példa.

Forrás: VRZHU
Egy érdekességet azért leírok nektek, csak hogy lássátok, miket lehet fellelni. Létezik például olyan, bár baromi ritka dolog, hogy kreatin allergia. Volt, aki öt napig napi 20 gramm, majd 51 napig napi 10 gramm kreatin fogyasztásától asztmaszerű tüneteket produkált. De ez egy teljesen kivételes eset, tehát ettől egyáltalán nem kell tartani a kreatin szedése folyamán. A két reálisabb veszélyt (vérnyomás és vese) már fentebb vázoltam nektek, amik normális adagok és megfelelő folyadékbevitel mellett szintén csak a legritkább esetben fordulhatnak elő.

A monohidrát elavult, az új formulák sokkal jobbak


Erre többször is kitértem az egész cikk folyamán, végig azzal a tanulsággal, hogy mindenképpen érdemes a monohidrátnál maradni. Gazdaságos, olcsó, és az összes kreatinnal kapcsolatos kutatásban ezt használták. Az újabb formulákról általánosságban kijelenthető, hogy drágábbak, vagy hatástalanabbak, vagy kevésbé gazdaságosak (kevesebb szabad kreatint tartalmaznak), mint a monohidrát, esetleg mind a három egyszerre. Nem valódi hiányosságok orvoslására jöttek létre, csupán művi módon megkreált problémákra kínálnak velük egy költséges megoldást a gyártók és a forgalmazók. Soha ne feledd a táplálékkiegészítő ipar alaptézisét:

Ahhoz, hogy valamit eladj, előbb kreálnod kell egy problémát, majd utána kínálnod kell rá egy megoldást.

Ha pedig valakinek mégis gyomorproblémákat okoz valamiért a monohidrát, akkor is inkább töltési szakasz kihagyása, valamint a szinten tartó adag (akár a testsúlykilogramm*0,075 grammos) 5 grammosnál is kisebb adagokra való szétszedése, valamint nagyon alapos feloldása lehet a megoldás, mintsem az éppen legfelkapottabb formulák végigpróbálgatása.

Meg is volnánk


Zárásnak már nem is fűznék hozzá semmi különöset az itt leírtakhoz, azt hiszem, minden a köztudatban élő tévhitet, mítoszt és legendát kellő alapossággal letisztáztunk. Ennél teljeskörűbb cikket ebben a témában nem fogtok találni magyarul, de még más nyelven sem nagyon. Itt a cikk végén alul megadom a forrásokat, amiket átbogarásztam a megírásához. Nem mindegyiket vettem készpénznek, és nem egy forrásra támaszkodtam, hanem ahogyan az elején is írtam, a logika és a józan paraszti ész segítségével halásztam ki az információk kaotikusan örvénylő tengeréből a használható, racionális és helytálló állításokat, majd ezekből vontam le a cikkben olvasható végső következtetéseket.


Most már mindent adott ahhoz, hogy problémamentesen, és a lehető leghatékonyabban használd ezt a klasszikus és sokat bizonyított táplálékkiegészítőt, a kreatin-monohidrátot. Más dolgod nem is maradt, csupán annyi, hogy megoszd ezt a cikket, ezzel is elősegítve a kreatinnal kapcsolatos, neten keringő mítoszok, és ezekből fakadóan a fejekben lévő káosz tisztázását.

Források: