MyAd

2016. május 23., hétfő

Fitnesz picsák, kokszos majmok és más hozzá nem értők – Az edzők új generációja

Egyre erősödő tendenciaként észlelem sportunkban, hogy kompetensnek tűnő, de valójában felettébb dilettáns emberek tanítanak edzeni lelkes és naiv kezdőket. Azt most hagyjuk is, hogy a jellemzően szteroid használó sportolók naturálokra próbálják ráhúzni az edzésmódszereiket, ami nyilvánvalóan nem vezet semmi jóra. Azonban az már tényleg felettébb felháborító, hogy még a gyakorlatok helyes végrehajtását sem képesek megtanítani edzettjeiknek, a horror módon kivitelezett gyakorlatokat pedig büszkén posztolják a Facebook-ra.


Láttam már (és a linkekre kattintva te is láthatsz) elbaszott felhúzást, kriminális színvonalú guggolást, és nemrég a csoportomba is kikerült valami döntött törzsű evezésnek csúfolt porckorongsérv fejlesztő gyakorlat, ahol a delikvenst bőszen biztatja a hülyeségre az edző és a kameragirl. De ez csak néhány kiragadott példa a teljesség igénye nélkül, sajnos nem merül ki ennyiben ez a dolog.

Más faszával a csalánt


Azon már régóta nem akadok fenn, hogy az egyes testépítők milyen gyakorlat végrehajtásokat mutatnak be az edzésvideóikban. Nem mondom, hogy ezek jótékony hatással vannak a hobbisták mentalitására, de bízom abban, hogy elégszer és elég helyen szóba jött már, hogy ezek az anyagok mindig a show kedvéért készülnek, valamint hogy sok helyen fellelhetőek már a megfelelő és biztonságos módjai az egyes gyakorlatok kivitelezésének.
Az azonban már kurvára más tészta, amikor néhányan más egészségével és testi épségével játszanak felelőtlen módon, mindezt ráadásul pénzért. És persze itt most mondhatnánk, hogy hülye az, aki hozzájuk megy, de miért is? Ha te tegyük fel bemész egy neves ügyvédi irodába jogi tanácsot kérni, mert fogalmad sincsen arról, hogy mi kell egy kft. alapításhoz, akkor te honnan jössz rá, hogy esetleg rossz információkat kaptál, mert azt mondták, hogy a törzstőke legalább két millió forint kell legyen, holott a törvényben az van, hogy három? Tudod egyáltalán, hogy mi az a törzstőke? És azt, hogy ennek hol lehet utána nézni? Na ugye.
Éppen emiatt nem hülye az, aki elmegy egy neves sportolóhoz és edzőhöz, akinek látja az eredményeit, a hírnevét vagy hogy a harmadik neve IFBB, és emiatt megbízik benne. Hiszen egy ügyvédi iroda sem lesz neves akkor, ha segghülyék dolgoznak benne, és a cégbíróság sorra dobálja vissza a kft. alapításaikat, vagy esetleg sorra veszítik el a pereiket. Az eredményekhez szakértelem kell. Általában.

Nem mind arany, ami fénylik


A testépítés azonban pont a szabályt erősítő kivétel, hiszen nincs még egy sport, ahol ilyen kevés hozzáértéssel ilyen látványos eredményeket lehet elérni. A testépítés ugyanis versenyzésre majdhogynem teljesen alkalmatlan, mivel totál szubjektív az értékelése, ennek „áldásos” hatásaira pedig már kitértem a „Mi a tanulsága Győzike fitbalance-osgyőzelmének?” című cikkemben, most nem ragoznám.

Másrészről ebben a sportban a legszembeötlőbb a doppinghasználat eredménye. Ebből következik, hogy sok esetben az ismert versenyzők és a versenyzői ambíciókat nem dédelgető, de elszánt hobbisták között az egyetlen különbség a cucc. Látni kell ugyanis, hogy a testépítésben magára a sportteljesítményre (edzés, táplálkozás) viszonylag sokan képesek, ezért az eredményességben a kokszhasználat (és a genetika) lesz a döntő tényező, miközben mondjuk 35 méterről betalálni a kapuba attól senki sem fog többször, hogy beszed és beszúr minden lófaszt.

Forrás: FF
Ezzel persze nyilván nem a legkiemelkedőbbek eredményeit kívánom degradálni, van ebben a sportban is munka, kitartás, akarat és áldozat. Azonban azt is látni kell, hogy azért ezalatt van egy elég széles réteg, amelyre az állításaim tökéletesen helytállóak.

És sajnos ez a réteg nem átallja oktatni ezt a sportot minden különösebb elhivatottság és felelősségtudat nélkül, pusztán anyagi érdekből. Elhitetik a sporttal még csak ismerkedő emberekkel, hogy valamilyen faszomöccse kupa birtoklása, vagy az átlagosnál kiemelkedőbb izomzat már a szakértelmük egyértelmű bizonyítéka. Mindez még meggyőzőbbnek hat, ha az illetőről készül valami komolynak látszó tucatvideó valami nyálfos popdupstep nyekergésre, ami sajnos sokak szemében magát a fitnesz életérzést testesíti meg. Holott ez maga a megcsúfolása az egész testformálásnak.

Tegyünk ellene!


Nehéz ezzel a dologgal mit kezdeni, hiszen nem tudsz ott állni minden kezdő mellett, és felvilágosítani arról, hogy a szakértelmet ne a külsőségek alapján ítélje meg abban a sportban, ami nem szól másról, csak a külsőről. (Jó, ez nem igaz, ez másról is szól, de ehhez kell egy kicsit komolyabb rálátás a dologra.) Ahhoz, hogy erre valaki rájöjjön, kell némi idő, intelligencia és az úgy nevezett out-of-the-box gondolkodás.

Forrás: RR
Én ez ellen a rendelkezésemre álló nyilvánosság felhasználásával tudok segíteni. Azzal, hogy pellengérre állítom azokat, akik vállalhatatlan módon, megfelelő alázat és szakértelem nélkül oktatják ezt a sportot, valamint azzal, hogy megírtam ezt a cikket erről a jelenségről kendőzetlenül és őszintén. Ti annyit tudtok tenni, hogy minél többen megosztjátok ezt a cikket, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson, és elindítson az emberekben valamit, aminek a vége az általam fentebb taglaltak felismerése lehet. Valamint még az is hasznos lehet, hogy az érthetetlen módon nyilvánosságra hozott, rémes gyakorlat végrehajtásokról szóló videókat kőkeményen szétflémelitek, nem törődve azzal, hogy az illető esetleg egy nagyobb név a szakmában.

Sem a hírnév, sem az IFBB rang, sem a nagy izmok, sem semmi más nem mentesít az alól, hogy aki emberekkel foglalkozik, az felelősséggel tartozik értük. Különösen, ha egy olyan bizalmi kapcsolatról van szó, ami edző és edzettje között áll fenn.