MyAd

2014. november 16., vasárnap

Hétköznapi hősök

A testépítésben, akárcsak a többi sportban, a reflektorok mindig a legjobbakra világítanak. Mindig a jéghegy csúcsa az, ami szem előtt van, emiatt pedig hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, ami azt a felszínen tartja: magunkról.

Sokan úgy néznek a legnagyobbakra, mint az emberfeletti teljesítmények megtestesítőire. Mint valakikre, akik számunkra elképzelhetetlen magasságokba emelkedtek, és valami olyat tudnak, aminek mi a nyomába sem érhetünk. Természetesen van ebben igazság, hiszen nem véletlenül ők vannak ott, ahol, azonban a valóság ennél jóval árnyaltabb. Ennek megértéséhez és a cikkem fő mondanivalójának kibontásához viszont tennünk kell egy rövidke kitérőt.

A siker kulcsa


Egy híres testépítő sikere sok tényezőből áll össze. Szerencse, pénz, kapcsolatok, genetika, koksz és kitartó, állhatatos munka. Nagyjából ebből a hat tényezőből írható össze eredményességük megoldó képlete. Ha pedig végigtekintünk az egyes elemeken, érdekes következtetéseket vonhatunk le, amelyek hasznára válhatnak mind az önbecsülésünknek, mind a személyiségünk fejlesztésének.
A csúcsra vezető lépcső egyes fokait vizsgálva ugyanis rájöhetünk arra, hogy a testépítés igen tipikus példája annak, ahol az a kérdés, hogy vajon sokra visszük-e benne, már javarészt a születésünknél eldől. A legfontosabb tényező mind közül ugyanis a genetika, amin változtatni nem tudunk. Ez az az elem a hat közül, ami vagy sikerre predesztinál minket, vagy pedig bukásra kárhoztat. Természetesen itt a top testépítők szintjéről beszélek, nem a tömegsportról, ahol a genetika nem lehet kifogás, maximum hátráltató tényező, amit hobbi szinten több-kevesebb plusz munkával javarészt kompenzálni tudunk.
Bizonyos magasságokat azonban soha nem érhetünk el, ha az adottságaink egyszerűen ezt nem teszik lehetővé. Nincs az a pénz, munka, vagy koksz, amivel ki tudnánk váltani ezt a dolgot, ha egyszerűen nem kaptuk meg a sorstól. Elég, ha arra gondolunk, hogy ugyanazt a lóvét, cuccot és kitartást más is bele tudja tenni a sportba, és ha őt jobb génekkel ajándékozták meg a szülei, akkor máris behozhatatlan előnyre tett szert velünk szemben.

Ráadásul a genetika olyannyira fontos tényező, hogy ha valaki kevésbé edz keményen, de jók az adottságai, valaki pedig kurva keményen nyomja, de nincs annyira jó alkata ehhez a sporthoz, akkor előbbi fog diadalmaskodni a kettejük közül. Ez tény. Nem véletlenül jutott a Magyar Kalapács is ugyanerre a megállapításra, aki pedig egy egészen más aspektusból, az élsportolók nézőpontjából vette górcső alá a testépítés mibenlétét. De te is könnyen meggyőződhetsz erről, ha mondjuk egy magasan tapadó, piszkafa vádlival vert meg az élet, és valamikor találkozol egy minden sportosságot nélkülöző fizikumú emberrel, akinek viszont olyan vádlija van, hogy bármikor szívesen cserélnél vele.

Forrás: Naturally Curly
Persze ez a legtöbb sportban hasonlóképpen alakul, de azért talán a futásban, vagy mondjuk a labdarúgásban többet lehet hozni magunkon kitartó gyakorlással, mint a testépítésben, ahol ha egy izomnak nem jó a formája, és egyszerűen rossz helyen tapad, akkor nem tudunk vele mit csinálni. Szintúgy, ha vastag a derekunk, akkor egyszerűen sohasem fogunk olyan esztétikus látványt nyújtani, mint azok a versenyzők, akik jobb arányokkal születtek.

Szerencse


A szerencsén nincs mit ragozni, a mák az mák. Mázli kell ahhoz, hogy a megfelelő helyen legyél a megfelelő időben, és felfigyeljen rád egy szponzor, vagy hogy kifogj egy olyan rangos versenyt, ahol éppen gyenge a mezőny, vagy a favorit valamiért nem tudott jól bekészülni, és elvidd a trófeát. Hogy ne jöjjön közbe semmilyen váratlan esemény, ami bezavar a versenyfelkészülésedbe, legyen az akár egy családtag betegsége, vagy valamilyen párkapcsolati probléma. De ahhoz is, hogy ne ess el, és ne szakítsd el a combizmod, amikor be akarsz szállni a kocsidba. A szerencse mindig fontos, még ha én nem is feltétlenül hiszek a hagyományos értelemben vett szerencsében, vagy szerencsétlenségben.

Pénz és kapcsolatok


A pénz és kapcsolatok valahol egy tőről fakadó dolgok, illetve úgy mondanám, hogy egymást indukálják. Ha vannak jó kapcsolataid, lesz pénzed, és ha pénzes vagy, könnyen építesz kapcsolatokat. Mindenesetre egyik sem árt ahhoz, hogy igazán sikeres legyél a testépítésben.

Forrás: Connect Nigeria
Gondolom senkit sem lep meg az a kijelentés, hogy a testépítés nem egy olcsó sport, mert a terembérlet, a nagy mennyiségű, minőségi kaja és a táplálékkiegészítők mind pénzbe kerülnek. Ha pedig versenyszinten űzöd a dolgot, akkor még több pénzt kell ezekbe a dolgokba ölnöd, aztán ott van még a rengeteg koksz is, ami szintén nem olcsó mulatság, főleg ha nem valami szart akarsz magadba nyomni. Ezt a pénzt pedig elő kell teremteni, de itt is vannak szerencsések, akiket apu, anyu tud támogatni, és így jóval könnyebb helyzetben vannak, mint azok, akiknek maguknak kell megkeresni a felkészüléshez az anyagi fedezetet.

Kapcsolatok nélkül pedig nagyon nehéz megvetned a lábad a köztudatban önerőből, pedig a sikerhez elengedhetetlen, hogy az emberek megismerjenek és szeressenek téged. Ehhez pedig mondjuk nem árt egy olyan felület, ami jó színben tüntet fel téged, valamint folyamatosan futtat. Nem egy olyan felkapott testépítő van, aki nem kizárólag a fizikumának köszönheti, hogy ott tart, ahol. Jó kapcsolatot ápolnak a megfelelő emberrel, vagy abban a közegben mozgolódnak, ahonnan állandóan bekerülhetnek a legolvasottabb hírekbe és a legnézettebb videókba.

Forrás: aexartana.com
Jól megfigyelhető mind a férfi, mind a női vonalon is, hogy bár vannak még a magyar palettán olyanok, akik szintén érdemesek lennének gyakoribb említésremégis csupán egy behatárolt, szűk réteg az, akik szem előtt vannak. Ez pedig nem kizárólag a fizikumuknak, a személyiségüknek, vagy a példamutatásuknak szól, nagy szerepe van ebben a propagandának és a marketingnek.
A kokszról már rengeteget beszéltünk korábban is, és nem egy cikkem foglalkozik a témával, szóval aki rendszeres olvasó, az vélhetően kellőképpen tisztában van azzal, hogy egy egészen magas szintig el lehet jutni közepes erőfeszítéssel, jó genetikával, és sok szteroiddal. Azzal is tisztában vannak a legtöbben, hogy a kokszot nem lehet űberelni naturálként sem kitartással, sem genetikával, semmivel. A koksznál egyébként összemosódnak a tényezők, tehát kell a megfelelő genetika, hogy bírja a szervezeted, kell hozzá a pénz, hogy meg tudd venni, kellenek a kapcsolatok, hogy ne a legócskábbat szerezd be stb. Szóval anélkül, hogy részletes elemzésbe bocsátkoznék, szerintem mindenki számára világos, hogy koksz nélkül sohasem lehetsz ott a legjobbak között. Ha eredményes sportkarrierre vágysz a testépítésben, át kell térned az erő sötét oldalára, ami szerintem egészen egyszerűen senkinek sem éri meg, de ennek kifejtésére nem ez az írás hivatott.

Kitartó, állhatatos munka


Ennél a pontnál viszont most már végre rátérhetünk a cikk szempontjából legrelevánsabb tényezőre, a kitartó, állhatatos munkára. Ez az az eleme a képletnek, amit a leginkább előtérbe szoktunk helyezni, ha a testépítésről van szó, annak ellenére, hogy azért mondjuk a dolgok anyagi vonzatának megteremtése sem igényel kevesebb energiát, ha az embernek nem olyan a háttere, hogy könnyen jönnek a dolgok. De ettől eltekintve valóban a kemény edzés, a pontosan betartott diéta, a káros szenvedélyektől mentes életmód, a tudatosan megtervezett napirend, és mindezek hosszú időn át tartó művelése az, amit a leginkább elismerésre méltónak találunk egy ismert testépítőben. Vagyis hát nem hiszem, hogy bárki azért néz fel személyes kedvencére, mert sokat kokszol, jó a genetikája, vagy szerencséje volt.

What's the difference between me and you?


A belefeccölt energia és kitartás miatt tekintünk valakit egy „hősnek”, egy példaképnek, valakinek, akit érdemesnek tartunk az őt övező figyelemre és rivaldafényre. Azonban ha belátjuk, hogy mindközül ezt tartjuk a legfontosabb erénynek valakiben, aki sokra vitte, akkor eljuthatunk addig a felismerésig, hogy közel sem biztos, hogy akkora különbség van köztünk és testépítés elitje között a kitartást és az akaratot tekintve. Az a látványos eltérés, ami 40 kiló izomban testesül meg, sokkal inkább a képlet egyéb elemeinek köszönhető, mintsem annak, hogy ők kitartóbban, vagy keményebben nyomják a vasat és tartják az étrendet.
Bátran megkockáztatom azt a kijelentést, hogy vannak olyan átlagos, de eltökélt srácok, akik legalább olyan keményen, hanem keményebben edzenek, mint a legelitebb testépítők, legyen szó akár a legnagyobb hazaiakról, vagy külföldiekről. Ugyanúgy tartják a kaját, ugyanúgy lemennek a terembe, és odateszik magukat, ha esik, ha fúj, ha szar napjuk volt, ha összevesztek a barátnőjükkel, ha egész nap dolgoztak és kurva fáradtak, mindig. Mindezt ráadásul úgy, hogy őket ezért senki sem fizeti, senki sem támogatja, senki sem ismeri el, mert csak magukért csinálják és a sport szeretetéért.

Munka, vagy suli mellett edzenek, és kurva nagy áldozatok és erőfeszítések árán egyeztetik össze a kötelességeiket ezzel a hobbijukkal, mégis nyomják. Ha nem is töretlen lelkesedéssel, de rendületlen kitartással. Pedig tudják, hogy nem lesznek sohasem olyan nagyok és izmosak, mint akiket a képeken csodálnak az interneten, ha másért nem, azért, mert az ő útjuk az egészség és a naturálság. Ha pedig azt mondod, hogy ettől nem lesz értékesebb az ő munkájuk, csak gondolj arra, hogy vajon egy 60-as karral jobb érzés bicepszezni egyet, aztán belenézni a tükörbe, vagy egy 40-essel?


Ezek a srácok azok, akik sokszor keményebben és intenzívebben nyomják, mint sok ismert sportoló, mert koksz és jó adottságok híján a lehető legkisebb előrelépésért majdhogynem meg kell szakadniuk a teremben, és a lehető legkeményebb szetteket és ismétléseket kell kipréselniük magukból, hogy egyáltalán fejlődést érjenek el. Lehet, hogy a súlyok nem, de az erőfeszítéseik mindenképpen emberfelettiek, és ha a fizikum csak ezen múlna, a top atléták között lennének számon tartva.

Veletek, nektek, értetek


Ezek vagytok ti, a hétköznapi hősök. Olyan sportemberek, akik semmivel sem kevesebbek, mint azok, akikre a reflektor világít. Ezért ha valaki, hát akkor ti aztán igazán megérdemlitek az elismerést, és a figyelmet. Megérdemlitek, hogy a ti problémaitokkal, gondolataitokkal, érzéseitekkel foglalkozzanak, és ne csak a „nagyokkal” legyen tele az internet, hanem olyan dolgokkal, ami titeket érint, ami nektek segít.

Nem véletlenül hoztam létre a Train With Brain-t és tűztem ki vele célul, hogy a testépítésnek kizárólag a naturál tömegsport irányzatával fogok foglalkozni. Több elismerést és segítséget szeretnék adni azoknak, akik tényleg megérdemlik, hiszen szteroidok nélkül kitartóan küzdve én is tudom, hogy mi az, amint ti, sporttársaim, végigmentek nap, mint nap.

Forrás: Bodybuilding.com
Tudom, hogy milyen apró lépésekben fejlődni és kitartani a nagyon lassú fejlődés ellenére. Tudom, milyen a kajával szöszölni, grammokat levenni, hozzáadni, mert naturálban nem lehet nagyvonalúskodni, hiszen minden elhibázott döntést hetekig, hónapokig kell korrigálnod. Tudom, milyen dobozból kajálni a metrón, a buszon, a padon a Westend mellett, a fővám téri piaccal szemben, vagy bárhol, ahol kell. Tudom milyen bukásig edzeni, és azon is túl, legyőzve a kegyetlen fájdalmat azért az apró előrelépésért, ami csak hónapokban mérhető. Tudom, milyen vagdosni a több kiló csirkét egy hétre előre, tonnaszám hordani haza a rizst, a zabot, a 30 Ft/l ásványvizet, és állandóan előre tervezni és főzni. Tudom, milyen eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha bekokszolnék, aztán tudom, milyen elővenni a jobbik eszem, és azt mondani magamnak: „A lófaszt fogom én az egészségemet kockáztatni azért, hogy izmosabb legyek a nagy semmiért.”

Ismerem minden jó és rossz oldalát ennek az életmódnak, és én kizárólag ezzel fogok foglalkozni, és ezzel fogok szólni hozzátok, nem pedig a sztárokról szóló cikkekkel, hírekkel, videókkal. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogom megemlíteni, hogy ki nyerte a Mr. Olympia-t (vagy mégis, mint kiderült közben), vagy hogy nem fogok nagy ritkán kirakni egy ismertebb testépítőt, mert jó a fizikuma.

Vissza a jövőbe


Meg lehet nézegetni egy két kiemelkedőbb versenyzőt, a Mr. Olympia-t, egy Big Ramy kegyetlenül impozáns látvány, de jövője és értelme ennek az egésznek kizárólag a tömegsport szintjén van, a mi szintünkön. Mi, akik lejárunk a terembe, tartjuk a kaját, normálisan élünk, mi vagyunk ennek a sportnak a jövője, és ugyanolyan (néha még nagyobb) sportemberek vagyunk, mint a versenyzők, a különbség csak annyi, hogy nem vagyunk telebaszva, ezért nem vagyunk annyira izmosak és annyira szárazak.

Forrás:english.people.com
Nyersen és őszintén kimondva, amit gondolok, az a lényeg, hogy le kell fosni az élsport részét ennek az egésznek. Egyre lehangolóbb az egész, a versenyek unalmasak, maguk a testépítők is kurva unalmas személyiségek, sőt sok esetben kimondottan kiábrándítóak, ha az ember egy véletlen folytán bepillantást nyerhet a marketing mögé. Nem beszélve az általuk megtestesített egészségtelen eszményképről, ami pont olyan hatással van az ingatag önértékelésű kamasz fiúkra, mint a csontsovány modellek divatiparban való felülprezentáltsága a fiatal lányokra.

Meg lehet csodálni őket alkalmasint néhány perc erejéig, de ezzel behatóbban foglalkozni minek? Ebből ti, akik igazából ennek az egésznek a bázisa vagytok, és akik a felszínen tartjátok a jéghegy csúcsát, nem profitáltok. Az válik a hasznotokra, ha hasznos információkat, megerősítést, és olyan szórakoztató cikkeket kaptok, amivel azonosulni tudtok, és ami valóban nektek és rólatok szól.

Na ezt nem!


Nem fogtok itt látni verseny összefoglalót, meg ilyen nagyon mély szakmai elemzéseket a profik pillanatnyi fizikumáról a felkészülés során, mert őszintén szólva ki a faszt érdekel? Még engem is csak felületesen, pedig magát a testépítést imádom, képzem magam benne, szeretek edzeni, szeretem az egészet, amit ez ad nekem. Lesz persze néha kép egy-két szörnyről, vagy írás egy-két érdekességről, ami tényleg fasza, látványos és izgalmas lehet a szélesebb közönség számára, de ennyi.

Forrás: Awareness
Viszont nem lesz pofátlanul cukros kólát iszogató Vince Taylor sem, aki még büszke is erre, sem Joe Donnelly az IIFYM agybajjal, hiszen ők bármit megehetnek, mert a makrók meg a szteroidok stimmelnek, a táplálékok által kiváltott hormonális válaszok, meg a telített zsírok túlzott bevitelének közismert káros hatásai pedig nem is léteznek. Nem lesznek ilyen baromságok, amik csak arra jók, hogy tévútra tereljék a naturál srácokat, ahogy teszik ezt a sztárok edzéstervei, meg súlyrángatós edzés videói.

Sőt, igazából elmondom, ha rajtam múlna, és lenne egy saját táplálékkiegészítő brandem (ami remélem lesz is majd idővel), akkor száműzném a borítókról a szteroid használó testépítők megtévesztő, és teljességgel hiteltelen képeit. Vagy nem raknék senkit a dobozokra és a reklámokra (ami szerintem amúgy a legkorrektebb hozzáállás lenne), vagy csakis szigorúan ellenőrzött naturál sportolókat. Csak ehhez egyetlen márka sem elég tökös sajnos, mert mindegyik birkaként áll a sorban. De ha egyszer majd találkoztok egy céggel, amelyik szakít ezzel a gyakorlattal, akkor tudjátok, hogy ott a dologban az én kezem van.

Miért pont így?


Ideje lenne belátni ezt a dolgot végre, hogy ez az egész rólatok és nektek szól. A hétköznapi hősökről és hősöknek, akik eltartják ezt az egész iparágat, hiszen gondolhatjátok, hogy nem a versenyzőknek eladott fehérjékből élnek a gyártók, és a teremtulajdonosok sem nekik nyitják a termeiket. Őszintén szólva sohasem értettem azt a gyakorlatot sem, amit már hallottam bizonyos helyekről, hogy a teremben edző versenyzők előjogokat élveznek, és van külön nekik fenntartott fekvenyomó pad, meg adott esetben át kell adni nekik a gépet. Nem értem, hol zökkent félre az ilyen teremtulajdonosok agyában valami, de kívánom nekik, hogy csak a versenyzők maradjanak a termükben, a többiek mind menjenek el onnan. Aztán majd rájönnek, hogy kik is azok, akikre ebben a sportban építeni lehet.

Forrás: Vacature
A naturál irányt lehet elvinni kisgyerekeknek iskolába, rossz körülmények között élő gyerekeknek intézetbe egy jó példaként arra, hogy mit is lehetne kezdeniük magukkal a fiataloknak, ahelyett, hogy csak ellógják az idejüket. Ennek az iránynak az előtérbe helyezése érheti el azt, hogy amikor a szüleidnek otthon elmondod, hogy mit akarsz sportolni, akkor nem fognak agyfaszt kapni a gondolattól, hogy egyszer tűvel a seggedben nyitnak rád a szobádban. Ez az irányzat reprezentálja az egészség, a tudatosság, a fegyelem és a jellemfejlődés mindenki számára ajánlható kombinációját.

Valamint a naturál testépítés az, amiben ugyanúgy megtalálni a top atlétákat megszégyenítő tudású és mentalitású embereket, mint a gyógyszerekkel vastagon átitatott élsportban, sőt. Csak ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni, és a futtatott sztárokat túlértékelni, magunkat pedig alábecsülni. Ez a gondolkodásmód viszont rejt magában némi veszélyt.

Manipuláció


Egyfelől igen könnyű nagyot csalódni valamelyik kedvencünkben, hogyha megismerjük őt személyesen, vagy egy adott szituációban kimutatja a foga fehérjét, esetleg kiszivárog róla valamilyen kellemetlen információ, ami összedönti az egész – jó esetben általa - felépített imázsát. De ezt mondjuk még ki lehet heverni, bár azért ismerek olyanokat, akiknek valamilyen belső bizonytalanság miatt baromi sokat jelent a példaképének kikiáltott sportoló, és kellőképpen nagy törést jelenthet számára egy-egy az összképbe nem illő puzzle darabka.


Sokkal rosszabb viszont, amikor a fiatalok ezeknek az ismert testépítőknek az edzésmódszereit kezdik követni, másolni és irányadónak tekinteni. Rengeteg gyakorlat, rengeteg sorozat, rengeteg edzésnap, böszme súlyok és a szabálytalan kivitelezés áldatlan hatásait kell elszenvednie a túlzottan lelkes és befolyásolható egyéneknek. Ilyenkor jönnek a fasza kis sérülések, vagy az elmaradt fejlődés, aminek következtében hajlamosak lesznek kokszhoz nyúlni az amúgy is túlzottan elrugaszkodott vágyálmokat kergető emberek.

Ugyanebből fakad az is, hogy ha ezek a sportolók ott pózolnak egy plakáton, vagy egy videóban ajánlanak egy terméket, akkor hajlamosabbak vagyunk azt választani, ha bizonytalanok vagyunk a vásárlás során, vagy pedig kipróbálni akkor is, ha egyébként semmi szükségünk nincs rá. Az agymosás - amit ezeknek az embereknek a szuperhősi státuszba emelése visz véghez - a kiváló marketinggel karöltve megteszi hatását, amit a mögöttük álló brandek és érdekek kiválóan ismernek, alkalmaznak és fejlesztenek. Így veszik ki sokak kezéből az önálló döntést, és így betonozzák be ezeket az embereket még jobban a köztudatba, mint az akarat és a teljesítmény legékesebb példáit.


Egyébként pedig az sem túlzottan üdvös, ha a testükből élő, az életüket a külső megjelenésükre és/vagy sportteljesítményükre alapozó emberek mentalitását és stílusát tesszük a magunkévá, mivel nem igazán valószínű, mi is erre fogjuk tudni felhúzni a jövőbeni egzisztenciánkat. Ezért ez a „csak a gyúrás 0-24”, meg a „kurva hárdkór vagyok, csak a vasak érdekelnek” gondolkodásmód, ami a top sportolók által közzétett anyagokból sugárzik, egyáltalán nincsen jó hatással a felnövekvő generáció jellemfejlődésére.

Te csak legyél te


Fel kell hagyni azzal, hogy ezeket az embereket félistenekként kezeljük, és minden esetben a magunk útját kell járnunk. Nem szabad hagynunk, hogy az érzelmeink befolyásoljanak minket a mi életünkre kiható döntéseinkben a józan eszünk helyett. El kell felejtenünk a jelenleg is uralkodó gyakorlatot, hogy rengeteg tényező szerencsés együttállásának köszönhetően felkapaszkodott sportolóink szavát és hitelességét megkérdőjelezhetetlennek tituláljuk. Mindezt arra alapozva, hogy kiragadjuk és felnagyítjuk a sikerhez vezető kulcstényezőkből a kitartó és állhatatos munkát, amiben pont, hogy a legkevésbé különböznek tőlünk.


Meg kell találnunk magunkban azokat az értékeket, amiket bennük vélünk felfedezni egy falsch, megkomponált és megjátszott kép alapján, és kell lennie annyi önbizalmunknak, hogy ne a tekintélyelvűség alapján határozzuk meg cselekedeteinket, kritika nélkül hallgatva egyes top testépítőkre, hanem a józan gondolkodásunkkal alakítsuk tetteinket.

Ne vegyünk meg egy terméket csak azért, mert valaki, akire felnézünk, azt mondja. Ne végezzünk egy gyakorlatot, vagy edzést azért, mert valaki, aki példaképnek van titulálva, arra buzdít. Ne járjunk egy terembe csak azért, mert ő is ott edz, vagy mert ő nyitotta, miközben nem felel meg az igényeinknek, vagy esetleg két órát kell utazgatnunk miatta. Utóbbi esetben inkább töltsük el ezt az időt inkább valami értelmes, építő dologgal, amiből valóban profitálunk, és eddzünk egy olyan teremben, ami jobban útba esik. Ne legyen az egyetlen gondolatunk a testépítés, csupán azért, mert a nagyok által megtestesített, hamis eszményképekből ez sugárzik. Ne féljünk kritizálni, bírálni és kétségbe vonni a legnagyobbakat sem, hiszen ők is csak emberek, akik messze nem tökéletesek.
Forrás: Šibenikin
Mindig gondoljuk végig minden tettünket, ahelyett, hogy vakon beállnánk a birkák közé bégetni a sorba, és kizárólag arra hallgassunk, aki és ami az eszünket győzi meg, nem pedig az érzelmeinkre hat.

Ehhez viszont az kell, hogy ne feledkezzünk el arról, hogy sok igazán elismerendő teljesítmény ott látható tőlünk karnyújtásnyira, akár egy edzőtárs, akár egy ismeretlen, ugyanott edző sporttárs személyében, de lehet, hogy a tükörben. Mindenképpen ebből merítsünk erőt, példát és motivációt, hogy kihozzuk magunkból és a sportból a maximumot Nézzetek körül, és leginkább nézzetek magatokba, hiszen aki másokból merít erőt, az olyan lehet, mint mások, aki viszont magából képes, az olyan lehet, mint senki más.