MyAd

2016. május 4., szerda

Mi a tanulsága Győzike fitbalance-os győzelmének?

Nem igazán akarom túlpörgetni ezt Győzike témát (annak ellenére, hogy kimeríthetetlen poén- és mémforrás), mert megteszik helyettem más oldalak, de néhány dologra mindenképpen érdemes rávilágítni a történtek kapcsán. Nézzük a rideg tényeket: Gáspár Győző 2016-ban megnyerte a FitBalance-on a Fit Model Men kategóriát, amiben egyedül indult. Ennyit biztosan tudunk.

Ja, értem


Forrás: Gáspár Győző Facebook
Ebből viszont le lehet vonni néhány tanulságos következtetést. Az első, ami nyilvánvaló, hogy Győzike nem véletlenül volt egyedül a kategóriájában. A hivatalos verzió az, hogy az IFBB most vezeti be ezt a kategóriát, és ez a FitBalance szervezőiben a verseny előtt egy nappal tudatosult. Vagyis egészen pontosan nem tudták, hogy éppen most fogja fellőni a szövetség fitnesz világ egére ezt a fénylő csillagnak látszó műholdat, ezért csak a verseny előtt egy nappal tudták bejelenteni, hogy ebben is lehet indulni. Annak ellenére, hogy Berkes László IFBB Felkészítő Edző a Facebook oldalán már április 26-án kiírta a kategória szabályait, 27-én pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg nem választható a Fit Model kategória, addig az ott indulni akarók válasszák ki a Men's Physique-et.

Aha. És egyedül Győzike tudta ezt meg, és gyorsan lecsapott a lehetőségre? De miért? Csak neki szóltak a szervezők? Vagy tudott róla mindenki, de egyetlen elrontott felkészülésű, vagy akár jól felkészült, de az adottságai révén a Men's Physique-ben esélytelen versenyzőben sem fordult meg az, hogy inkább bezsebel itt most egy könnyű győzelmet?
Mert bár kétségtelenül alacsonyabb rangú kategória ez, mint a Men's Physique, de mivel elég új, és elég megosztó, ezért a benne való szereplés mindenképpen hírverést hozott volna a győztesének. De még egy sima indulónak is, főleg ha Győzike mellett teszi ezt. És ennek ellenére senki? Tuti? Vagy inkább csak mindenki, aki el akart volna indulni, azt a választ kapta, hogy bocs, haver, de most nem lehet, mert ma itt valakinek nyernie kell, aki melletted esélytelen lenne? Hm. Ez nagyon rosszindulatú feltételezés. Maradjunk inkább annyiban, hogy egy szerencsés véletlen folytán csak Győzike tudott arról, hogy lesz ilyen kategória, és azon nyomban át is nyergelt a Men's Physique-ből, ahol eredetileg indulni tervezett. Mert ugye ezt harangozta be hónapokig, mialatt készült.

Nem az első, nem az utolsó


„Különös dolgok ezek, kis barátom!” – mondaná egy régi, győri cimborám néhány sör és tequila után a kelleténél többször. De az a helyzet, hogy bár nem egy komolyan vehető kategória ez Fit Model Men, de ilyen „különös dolgok” más versenyeken, más kategóriákban is előfordulnak. Csak ott éppen kevésbé bennfenteseknek és avatatlan szemeknek ez nem olyan szembeötlő.

Mivel egyrészt ha egy kategóriában nem csak egy valaki indul, akkor az már rögtön kevésbé furcsa. Aztán arról nem is beszélve, hogy a testépítő versenyeken az értékelés egy eléggé szubjektív dolog. Mármint érted. A Mr. Olympián is ott áll egy sor pöpecül felkészült versenyző, és most miért jobb az egyik, mint a másik? Mert most éppen a szörnyek a nyerők? Vagy mert mostanában inkább újra előtérbe került az esztétikum? Vajon az 1995-ös versenyen labdába rúgott volna a 2015-ös bajnok? És fordítva?

A testépítésben trendek vannak. Itt nincsen egyértelmű győzelem, mint a futásban, ahol az nyer, aki elsőnek szakítja át a célszalagot, vagy mint a fociban, ahol az lesz a győztes csapat, amelyik több gólt rúg. Itt mindig éppen az aktuális bírók ízlése és az aktuális divat alakítja a sorrendet (értékelési szempontok ide vagy oda), nem pedig egy egyértelmű, objektív feltétel. Aki elsőnek halad át a célvonalon, az nyert. A testépítésben ilyen nincs. Ez pedig elég tág teret enged a különféle befolyások érvényesülésének a versenyeken.
Persze olyan azért nem sűrűn fordul elő, hogy mondjuk egy Győzike fizikumú ember megnyer egy Klasszikus Testépítés kategóriát. Az viszont már megtörténhet, hogy a kategórián belül két ember közül, akik között nem olyan szembeötlő a különbség, nem az nyer, akinek jobb a fizikuma, hanem az, akinek erősebb a hátszele. Értsd: lóvésabb a szponzora, befolyásosabb a szövetsége, jobbak a kapcsolatai. Aztán arról inkább már nem is beszélek, amikor emberek vagy kisebb csoportok szerveznek maguknak egy versenyt, aztán a szervező vagy az előre lefixált nyertes meg villog utána a bajnoki címmel.

Hova tovább?


Egy szó, mint száz, a lényeg az, hogy ordítóan és bántóan nevetséges, ami ezen a FitBalance-on történt. Már maga a kategória is felvet kérdéseket, azonban Győzike felettébb érdekes egyedüli indulása és győzelme magasan viszi a prímet. Főleg ha arra gondolunk, hogy ennek a győzelemnek a folyományaként Lengyelországban fogja képviselni hazánkat a Fit-Expo-n.


Őszintén nem tudom, hogy meddig kell még süllyedni a testépítő versenyzésnek (és nem magának a testépítésnek, egyáltalán ne mossuk össze a kettőt, a testépítés sokkal több dolgot foglal magában), hogy hány új, silány kategória, hány új, színvonaltalan szövetség és verseny, valamint hány felháborító, előre lezsírozott győzelem kell még ahhoz, hogy az emberek végre elforduljanak tőle. Hogy érdeklődés hiányában hagyják az egészet visszacsúszni az underground-ba, hogy onnan ismét újult erővel emelkedjen fel, egy sokkal letisztultabb, egységesebb módon, és egy sokkal magasabb szinten.