MyAd

2015. június 18., csütörtök

Mi lesz veled, testépítés?

A testépítés más sportokhoz viszonyított rövid története során egy meglehetősen hosszú utat járt be a kezdetektől napjainkig. Rengeteget fejlődtek az edzéstechnikai, edzéselméleti és táplálkozási ismereteink, elképesztő evolúción mentek keresztül az edzéshez használt felszereléseink és gépeink, valamint hatalmas, többnyire pozitív átalakuláson ment keresztül a táplálékkiegészítő ipar. Azonban valami más is megváltozott mindezek mellett, aminek egy kritikusan gondolkodó, az agymosással szemben immúnis és a testépítés iránt elhivatott ember egyáltalán nem tud örülni.

A Szocialista Szellem Vasútja


A testépítés valaha egy szűk réteg furcsa kis hóbortja volt. Így volt ez az őshazájában, az USA-ban, és nálunk Magyarországon is, csak némi késéssel persze. De a McDonald’s és a Coca-Cola őshazáját most hagyjuk ki a szórásból, és koncentráljunk a mi kis makrokörnyezetünkre az országhatáron belül maradva.

Annak idején, amikor a testépítés felütötte nálunk a fejét, még javában tombolt a szocializmus, az izomzat fejlesztése pedig inkább a tűrt, mintsem a támogatott sportok közé tartozott. Dohos kis pincetermekben edzettek, rozsdás vasakat emelgettek, házilag kotyvasztott turmixokat, később pedig a nem túl bizalomgerjesztő ízvilágú Sportrobit kortyolgatták az izmosodni vágyó emberek. Az edzésmódszereket az amerikai magazinokból próbálták meg ellesni, amik hát mai szemmel némiképpen megmosolyogtatóak a tudásszintet illetően, de akkoriban hatalmas titoknak és újdonságnak számítottak ezek a dolgok.
Személyes tapasztalatom nyilvánvalóan nincsen ezzel a korral kapcsolatban, hiszen amikor az első hazai versenyeket rendezték, én még tervben sem voltam, nemhogy a világon. Éppen ezért csak a neten fellelhető beszámolókra és a józan ítélőképességemre támaszkodhatok, amikor erről a korszakról írok. Ennek a kettőnek a segítségével azonban egyértelműen le tudom vonni a következtetést, hogy a hazai testépítés őskorának és hőskorának meg volt a maga hangulata. Nyilván a visszatekintések mindig romantizálnak egy picit, és valószínű, hogy akkoriban sem csirkemell filéből volt a kerítés, de azért az biztos, hogy a testépítő közösség egy kis különálló, erősen zárt szubkultúra volt.

Akkor még nem edzett boldog-boldogtalan, csak az igazán elszántak. Egy kidolgozott test akkoriban látványosságnak számított a strandon, és egy ing- vagy pólóujjat kifeszítő bicepsz feltűnést keltett az utcán. A városok, kerületek komolyabb gyúrós srácai mind ismerték egymást legalább névről, a termekben mindenki sporttárs volt, gyakran haver vagy barát, és az egész sportágat körüllengte valamiféle misztikum.

Mindenki gengszter


Később aztán, a rendszerváltás környékén, valamint azután, a 90-es években, ez a misztikum valamelyest veszített a fényéből, és a testépítés a valóban értő közönségen túl egy újabb réteget is meghódított magának: a sötétített üvegű nyugati autóval közlekedő, olajat szőkítő és gazdaságot feketítő, borotvált fejű, redős nyakú maffiózókat. Ez a sajátos, félbalkáni képződmény felfedezte magának a kidolgozott izomzat tekintélyparancsoló erejét, aminek mondjuk csak a legprimitívebb bűnözői körökben van némi jelentősége, és ott is csak a látvány szintjén. Hiszen azért lássuk be, hogy egy masszív fizikum sem véd kés, vipera vagy golyó ellen, és verekedni sem fog tudni tőle jobban az ember. Márpedig az alvilágban a különböző nézeteltéréseket és vitás ügyeket jellemzően nem 7+1 kötelező póz dobálásával szokták lerendezni.


Noha a bűnözői réteg nyilván egy kis szelete a társadalomnak még a legzűrösebb időszakokban is, a kopasz, nonfig tetkós, gyúrós csávók mégis viszonylag nagy számban jelentek meg abban az időben a strandokon, szórakozóhelyeken, no meg az edzőtermekben. Ennek az oka nem a kriminálstatisztikai elemzések böngészésével, hanem a magyar néplélek tanulmányozásával válhat világossá előttünk. Ugyanis a szellemileg alultáplált emberek körében kőkemény bűnözőnek látszani menő, Magyarországon pedig ilyen emberekből nem szenvedünk hiányt. (Nem véletlenül lett hazánkban akkora sikk a fegyencedzés is ezzel az elnevezéssel.)

Persze ezek közül az emberek közül igen sokan megragadtak a mell-bicepsz edzés bűvkörében, hiszen a „mennyivel nyomsz fekve?” kérdés segítségével a testiség csapdájában rekedt hímek könnyedén el tudják helyezni magukat az egymás közötti rangsorban, a masszív pajszer meg kell, mert hát az látszik ki a verdából és a pólóból. Azt pedig mondanom sem kell, hogy a hordóhas is alapfelszerelés volt, hiszen egy igazi férfi egész életében tömegel; a diéta a picsáknak való, a saláta a nyulaknak, a száz kiló alatti testsúly meg a karácsonyfadíszeknek. Viszont azért fel lehetett lelni ebben az időben is egy-két rendesen, arányosan kidolgozott arcot, akinek volt némi esztétikai érzéke, meg valami halovány fogalma arról, hogy mégis mit is jelent a testépítés.

Bezzeg az én időmben!


Eljöttek ezek után a 2000-es évek, aminek az első felében, úgy 2003 körül már én is lemerészkedtem az edzőterembe, hogy a kis 55 kilós testemből valami némiképp férfiasabb felépítésűt varázsoljak. Persze a 90-es évek áthúzódó utóhatása nyomán én is úgy kezdtem az ipart, hogy fekvenyomás és kábé ötféle bicepszgyakorlat, aztán csókolom. (De hát hol voltak még akkor a ma már bárki számára könnyen hozzáférhető, magyar nyelvű információk az interneten…) Később meg ehhez hozzájött a húzódzkodás, mert a The Underdog Project akkoriban sokat nyomatott Summer Jam című számában (amit kurvára utáltam amúgy), volt néhány képkocka, amikor egy elég zorall csávó nyomatta a pull up-okat, aztán úgy ítéltem meg, hogy ez elég vagány dolog. No de most hanyagoljunk engem, meg a döcögős kezdeteimet a testépítés terén, és térjünk vissza az eredeti koncepcióhoz.

Ez az időszak voltaképpen egy átmenet volt az előbb tárgyalt „mindenki gengszter” és a hamarosan kivesézésre kerülő „mindenki modell” korszak között. Voltak még wannabe maffiózók, de voltak már olyanok is, akik csak simán faszán akartak kinézni, és szerettek volna elérni egy arányos, ízléses, kidolgozott fizikumot. Erre az időszakra teszem azt is, amikor a testépítés tömegsport jellege először kezdte bontogatni a szárnyait. Egyre több, bár még azért kis létszámú, csupán mozogni vágyó ember kezdett leszállingózni a termekbe, és elkezdődött annak a sztereotip képzettársításnak a felszámolása, ami az edzőtermi testmozgást a kigyúrt bűnözők hóbortjának tekintette. Fejlődtek az eszközök, fejlődtek a termek, egyre nőtt a testépítést művelők színes kis közössége. Nem akarom persze idealizálni ezt a korszakot csupán azért, mert nekem ezek a nosztalgikus kezdetek, de én úgy emlékszem vissza, hogy a termekben jó hangulat uralkodott, és innen még egy jó irányba is tovább mehetett volna a dolog. Ebben a korszakban sok mindennek a lehetősége adott volt, de aztán valahogy mégis az lett az egészből, ami ma körülvesz minket a vasak, súlyok, gépek és „gyúróporok” világában.

Mindenki modell


Ha valaki ma lemegy egy terembe, vagy körülnéz az interneten a témában, azt tapasztalhatja, hogy a testépítés egészen egyszerűen divattá vált, ahogyan az ecsethaj, meg a gusztustalan csöves szakáll. Trendi fiúk és lányok próbálják majmolni az agyonsztárolt testépítőket, fizikus (physique) versenyzőket és fitnesz modelleket, és próbálnak megfelelni kor új ideáljának, ami éppen úgy mérgezi a lelkeket és rombolja az emberek önértékelését, mint a csontsoványra fogyasztott divatmodellek, akik miatt a lányok anorexiásak, meg bulimiásak lesznek. Csak itt a végeredmény a szteroidhasználat, a szociális kapcsolatok nagymértékű leépülése és az érdeklődés totális beszűkülése a testépítésre.
Mindenki nagyon szép, mindenkinek nagyon jó a haja és az edzőcucca, mindenki nagyon gyúr, mindenki kurvára zabálja a csirkerizst zöldséggel, és természeten mindenki orrba-szájba posztolja az Instagram-ra és a Facebook-ra ezek képi és írásos bizonyítékait. Mert hiszen mi értelme lenne az egésznek, ha rajtad, meg pár közeli hozzátartozódon és ismerősödön kívül más nem is tudna arról, hogy gyúrsz?

Mindenhol szelfik, before-after képek, napi szinten dokumentált „változások”, mindenki kurvára inspirál mindenkit. Háború van, fitnesz, meg mindenki egyéniség, aki még véletlenül sem átlagos, mert hát edzeni jár és tartja az étrendet. Míg régen az volt a fura és az outsider, ha valaki a testépítés nemes sportját művelte, addig bizonyos körökben lassan már az kelt megrökönyödést, ha valaki nem jár edzeni.

Aki pedig csinálja, az mindenkinél különbnek gondolja magát, hiszen ő nem cigizik, meg nem piál. Na jó, alkalmasint azért bebaszik kicsit a haverokkal, de hát el kell menni néha partizni, meg látszódni, hogy valami haszna is legyen a jó fizikumnak. Aki úszik, fut, bokszol vagy focizik az le van sajnálva, mert hát jó, sportol, persze, elismerjük, igen, mozog ő is, de hát basszus, nem izmos. Akkor meg minek az egész hajcihő, ha semmi látszatja? Ja, hogy célja van, és szeretne egy jó időt futni a félmaratonon, vagy hasznos tagja lenni egy csapatnak, és együtt megnyerni egy megyei teremfoci bajnokságot? Oké, oké, de attól jól fog kinézni? Mert ha nem, akkor sok hűhó semmiért. Aki nem izmos, az nem ember, vagy ha az, akkor én meg félisten vagyok.


A motivációs videók pedig virágkorukat érik, mert hát faszom, azért ez egy kicsit mégiscsak nehezebb divat, mint növeszteni egy számkivetettszerű arcszőrzetet. Itt azért valamit csinálni is kell, nem csak belőni a sérót, meg felvenni egy divatos nadrágot, úgyhogy valahogy fel kell spanolódni a dologhoz. Szóval megy a hősies zene, feszülnek rá a koksztól dagadó izmok, ringanak a szilikon csöcsök és a műseggek, hörögnek a srácok, nyögnek a csajok, és kifelé mindenki baromira elszánt. Közben meg a nagy büdös helyzet az, hogy ha nem lenne Facebook, ahol lehet kifelé élni, ha nem lennének motivációs videók tonnaszám, és ha nem azzal lenne tele minden, hogy a nyolcezredik kis buzigyerek is felkokszolta magát egy év alatt a nagy lószarról egy fizikus formára, vagy a hatezredik kis picsa is félév kőkemény sportmúlttal előkelő helyezést ért el valamelyik noname világbajnokságon, akkor ezeknek az embereknek a háromnegyede nem edzene. És baromira nem lenne kár értük.

Nem lenne kár, mert az egész testépítésről így nem az lenne a kialakult kép az emberekben, hogy ez egy újabb eszköz az öltözködés, az autó és a mobiltelefon mellett, hogy vetíthessünk, meg pózerkedhessünk. Nem úgy tekintenének rá, mint valami komolytalan dolog, amiben fél év alatt érmeket, meg kupákat lehet nyerni versenyeken. Amellett pedig nem is idegenkednének attól, hogy lemenjek egy edzőterembe mozogni egy kicsit, mert nem éreznék maguktól annyira távol az egész közeget, ami ezt a mozgásformát övezi.

Senki sem tökéletes


Tudom azt, hogy eddig is rengeteget változott a testépítés, és ezután sem lesz ez másképp. A kérdés csak az, hogy milyen irányba fog elmozdulni. Abban egészen biztos vagyok, hogy a vadromantikus, szubkulturális keretek közé már sohasem fog visszaszorulni, és ez egyébként nem is baj. Az eddigi tendenciát szemlélve bízom abban, hogy továbbra is egyre szélesebb rétegek érdeklődésére fog számot tartani ez a mozgásforma. Egyre többen fedezik fel benne az egészség és a jó kinézet elérésének hatékony, biztonságos és elérhető formáját. Több és több ember fog ráébredni, hogy a hosszú távú egészség megőrzésének, és a 21. század népbetegségeinek, mint az elhízás és a 2-es típusú diabétesz, ez a legkézenfekvőbb ellenszere.
Forrás: The Gym
Ez az a fizikai aktivitás, ami mindenki számára elérhető. Amit mindenki a napi rendjéhez és az elfoglaltságaihoz tud igazítani kötetlenül, és amit mindenki a lehető legteljesebb mértékig a pillanatnyi igényeinek és az aktuális fizikai állapotának megfelelően tud végezni. Ezt a sportot bárki képes alap szinten elsajátítani, mégis egészen magas szintekig lehet felfejleszteni a művelését.

A testépítésnek minden adottsága meg van ahhoz, hogy valóban tömegsporttá váljon, és képes lehet betejesíteni azt a küldetést, hogy Magyarország sportnemzeti léte ne pusztán egy szűk sportolói réteg világsikereiből álljon, hanem valóban a nemzet minden egyes tagjának mindennapjait átszője a sport és az egészségtudatosság. A testépítés többre hivatott annál, mint amit a jelenlegi állapota tükröz, és remélem, a címben feltett kérdésre a válasz a benne rejlő potenciál kiteljesedése lesz.