MyAd

2016. március 10., csütörtök

A testépítés legnagyobb titka

A trendkívüli


A testépítésben trendek vannak. Egy időben a volumen volt az úr, sok gyakorlat, rengeteg sorozat, hosszú edzések. Aztán az arányok eltolódtak az intenzitás felé, erőltetett ismétlések, részismétlések, a gyakorlatok száma pedig ehhez mérten egy - számomra - emberibb szintre csökkent. A stílus is változott, a koncentráltabb edzés jött divatba, izomérzet, izoláció, egyre jobb gépek és egyre célzottabb gyakorlatvégrehajtások.
 
Forrás: GQ
Manapság aztán elkezdtek megint divatba jönni az alapgyakorlatok és az erőkultusz, a testépítés elmélete pedig a rengeteg különféle módszer irányából egyfajta egyszerűsödésen megy keresztül. „Legyél erős és nagy leszel!” – mondják, és nem is tévednek ebben. De vajon fordítva nem igaz? Ha nagy leszel, nem leszel erős?

Persze azt továbbra is tartom, hogy hasonló adottságokból egészen mást lehet kihozni a látvány szempontjából, ha az ember az erőfejlesztésre megy rá, vagy inkább az izomfejlesztést tartja szem előtt. De hosszútávon akkor is az a helyzet, hogy ha erősebb leszel, akkor izmosodni is fogsz, ha pedig izmosabb leszel, akkor erősödni fogsz. Nincsen egyenes arányosság, de a kettő mégis kéz a kézben jár.

Sok hűhó semmiért


A legvégső konklúzió viszont, hogy a trendek állandó változásának az oka az örök elégedetlenség. Az emberek mindig törekszenek a jobbra. Mindenki még izmosabb akar lenni, és lehetőleg még gyorsabban (és még egyszerűbben). A Szent Grál keresése akkor indult, amikor az első ember elkezdte megformálni súlyokkal a testét, de soha senki sem fog a nyomára bukkanni, mert nem létezik. Nincs és soha nem is lesz olyan módszer, amivel naturálban majd egy Lazar Angelov testét fogod felépíteni, és a kokszosok körében is már inkább az egyre jobb gyógyszerek, mintsem az egyre jobb módszerek fognak esetleges előrelépést hozni az emberi test határainak kitolásában.
Nem mondom, hogy nincsenek jobb és rosszabb módszerek, vagy hogy nincsenek olyanok, amelyek egy naturálnak totális tévutat jelentenek. (Mert ami egy naturálnak jó, az egy kokszosnak is, fordítva viszont ez már nem mindig állja meg a helyét.) De az a helyzet, hogy már léteznek nagyon jók, és biztosan állítom, hogy ezeknél semmilyen tudományos kutatás és kísérlet nem fog jobbat és hatékonyabbat találni. Amit jelenleg tudunk az izomfejlesztésről, azzal a tudással mindenki képes elérni a teste genetikai határait, feltéve, ha a körülményei adottak hozzá.

Fejben kell fejlődni


Azt kell sokkal inkább megérteni, hogy naturálban nincsenek csodák, a fejlődés lassú, mértéke pedig erősen behatárolt. Igazán impozáns fizikumot csak jó genetikával lehet elérni, ami keveseknek adatott meg. Átlagos vagy átlagon aluli adottságokkal csupán egy izmos, sportos külső, amit össze lehet hozni. Aki ezt tagadja, az hazudik. Neked, de még lehet, hogy magának is.
Ezeken a tényeken pedig egyetlen csodamódszer sem segít. Ma már egyre inkább azt mondom, hogy mindenki találja meg az adottságainak és mentalitásának(!) megfelelő módszert, amiben hosszú távon fenn tudja tartani a progressziót. A testépítés nem egy egzakt tudomány, ami a haverodnak működik, neked nem biztos, hogy fog. És nem azért, mert rossz a módszer, hanem azért, mert te más vagy.

Forrás: Awesome Body
Nem csak testben, hanem lélekben is. Te esetleg jobban szeretsz gyakrabban edzeni kevésbé intenzíven, inkább a nagyobb súlyokat szereted alacsonyabb ismétléssel, vagy egyszerűen többet bele tudsz adni egy sorozatba a lábtolón, mint a guggolásnál. De még ezer oka lehet.

Próbálj ki több dolgot, és csináld azt, ami neked beválik. De még egy fontos dolog! Ha az adott módszer már nem hoz fejlődést, mert teljesen hozzászokott az ingerhez a tested, vagy egyszerűen csak unod már csinálni, akkor ne félj kipróbálni homlokegyenest az ellenkezőjét. Meg fogsz lepődni, de az is működni fog. A testépítés legnagyobb titka ugyanis csak annyi, hogy csinálni kell.