MyAd

2015. október 19., hétfő

Igyam, szívjam vagy szúrjam? - Az önkárosítás kötelező alternatívái

A gyúrós srácok és csajok szeretik az önigazolást. Az önigazolást, hogy miért nem élnek szociális életet, hogy miért jobb az ő sportjuk, mint bármelyik másik, de főleg a foci, hogy miért különbek az életmódjuk miatt, mint bárki, és hogy miért kokszolnak.


Gyakran látom ugyanis a szteroid használattal kapcsolatban, hogy a támogatói megpróbálják egy olyan relációba helyezni a dolgot, hogy a dohányzáshoz, illetve az alkoholfogyasztáshoz viszonyítják, mondván a magyar népesség zöme cigizik és piál, de én nem, szóval had kokszoljak már akkor egy kicsit. Noha én a dohányzást egy mindennél rosszabb és feleslegesebb dolognak tartom (ezzel szemben az alkalmi, rekreációs célú alkoholfogyasztást viszont nem ítélem el), azt azért látni kéne, hogy egy rossz szokás alternatívája nem egy másik rossz szokás kell, legyen.

Egy cigi, egy szuri


A képlet nem úgy szól, hogy vagy cigizek és iszok, vagy kokszolok. Van egy olyan alternatíva, hogy az ember egyik népszerű (mert sajnos a koksz egyre népszerűbb), egészségkárosító, tudat- vagy testmódosító szerrel sem él, hanem próbálja megőrizni a hosszú távú egészségét, nem feláldozva azt olyan mulandó dolgok oltárán, mint a bulizás vagy egy izmos test.
Soha nem állítottam, hogy egy kúra tönkretesz (de tönkretehet!), de egy kúra nincs, csak első kúra, mert egyetlen kúrának abszolúte semmi értelme a fizikum szempontjából. Csak felraksz vele magadnak egy olyan lécet, amelyet nem fogsz tudni megugrani nélküle, viszont ha egyszer már jártál egy magasabb szinten, akkor a korábbi eredményeid többé már nem lesznek kielégítőek számodra. Ez alapvető emberi tulajdonság.
Ahogyan néhány szál cigitől sem leszel rákos, és egy végigpiált nyártól sem leszel alkoholista, de jó eséllyel alakítasz ki magadnak egy olyan rossz szokást vagy pótcselekvést, amihez a pszichéd majd előszeretettel nyúl vissza, ha az életed bizonyos területein nehézségekbe ütközöl. A kisebb ellenállás felé haladás elve nem csak a párkapcsolatok sajátja.

U can’t touch this


Felesleges bármelyik útra is rálépni, és felesleges oly módon önigazolást keresni, hogy hát mások is károsítják magukat, szóval ennyi nekem is jár. Ne nyúlj a cigihez és ne nyúlj a tűhöz, az alkoholfogyasztást pedig tartsd kulturált keretek között. De ha véletlenül soha nem iszol egy csepp alkoholt sem, akkor sem fog felborulni a világ egyensúlyi rendszere, amely egyesek szerint csak akkor stabil, ha valaki vagy cigizik és piázik, vagy kokszol. Van egy olyan lehetőség is, hogy egyiket sem választod, hanem tiszta maradsz minden tekintetben, és hidd el, hosszú távon ez a legkifizetődőbb verzió.


Azonban ha valaki mégis úgy dönt, hogy nem tudja az önértékelését máshogy pozitív szintre hozni, mintsem azáltal, hogy megpróbálja megközelíteni a fejében élő eltorzult testképet, és emiatt szteroidokhoz nyúl, akkor se próbáljon meg ilyen átlátszó módon önigazolást találni. Az még mindig egy korrektebb hozzáállás, ha valaki azt mondja, hogy én kurva izmos akarok lenni, és szarok a következményekre. Nem egy racionális és követendő gondolkodás ez sem, de sokkal tisztább, és sokkal kevesebb kárt okoz azok pszichéjében, akiknek már csak eggyel több indok kell ahhoz, hogy engedjenek a média által profitszerzés céljából beléjük plántált frusztráció feszítésének.