MyAd

2016. május 30., hétfő

Eddz keményebben?

Gyakran látom fórumokon visszatérő „jó tanácsként”, ha valaki, még nem elég izmos, nem elég szálkás, nem fejlődik megfelelő ütemben, hogy: „Há’ keményebben kell edzeni, bazdmeg!” Holott néhány kivételes esettől eltekintve ez nem éppen egy jellemző probléma a hobbista testépítők körében. És itt most emeljük ki azért, hogy testépítő, mert azért az alakformálgatók, meg a fogyni vágyók körében tény, hogy ez előfordulhat, bár a legtöbbször ott is inkább valami más (egészen pontosan a táplálkozás) a probléma. De ne rohanjunk ennyire előre.

Talán a legfontosabb


A dolog megértéséhez két tényállítással kell kezdenünk. Az egyik, hogy a táplálkozás minősége és mennyisége sokkal fontosabb tényező, mint az edzés minősége és mennyisége. (Bár utóbbi nem teljesen igaz, ugyanis ha túl sokat(!) edzel, az nagyban hátráltathat naturálban.) Ezzel többé-kevésbé mindenki tisztában van. A másik, hogy arra a szintű edzésre, ami a maximális fejlődéshez naturálban szükséges, már ami a keménységet illeti, szinte mindenki képes. Sőt, nemhogy képes, hanem az emberek zöme még túl is lő a célon. És itt el is érkeztünk az egyik hátráltató tényezőhöz, a túledzéshez.


Erről a témáról sohasem lehet eleget beszélni. És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két cikkem (klikk ide és ide), egy videóm (klikk ide), és számtalan posztom van róla. A dolog miértjeibe, részleteibe, leírásába most nem is mászok bele, megtettem már elégszer. Azt viszont fontosnak tartom hangsúlyozni most is, hogy ez a jelenség sokak fejlődését hátráltatja. Nem is feltétlenül az egyes edzések nehézsége, hanem azok sűrűsége szokott lenni a fő probléma, de ez is ide tartozik.

Mindent vagy semmit?


Mitől is kemény ugyanis egy edzés? Legalábbis a köztudatban. Attól, hogy rengeteg gyakorlatot és bukásig vitt sorozatot tartalmaz, valamint hogy legalább hetente ötször kerül rá sor. Mindez a szteroid használó testépítőktől származó hozzáállás azonban egyáltalán nem gyümölcsöző egy naturál számára, akinek a regenerációs potenciálja jóval alacsonyabb, mint a gyógyszerekkel turbózott sporttársaknak.
Naturálban nem lehet mindent. Ha te gyakran akarsz edzeni, akkor egy edzésednek rövidnek kell lennie, ha hosszú edzéseket tartasz, akkor azt ritkábban kell csinálnod. Ha bukásig szeretsz edzeni, valamint azon túl, és szeretsz bedobni intenzitásfokozó technikákat akkor érdemes limitálni a sorozatok és a teremben – aktívan – eltöltött napok számát. Ha nem merészkedsz ilyen messzire az edzésedben, akkor mehet több és gyakrabban. A lényeg, hogy egy átgondolt rendszerben kell edzened. Ésszel!
Ez persze minden sportra érvényes, de talán sehol sincs nagyobb jelentősége, mint a testépítésben. Egyesek számára pedig néha nehéz lehet megérteni, hogy ez a sport nem olyan mondjuk, mint a boksz, ahol sokkal gyorsabban fejlődsz, ha napi másfél óra helyett három órán keresztül gyakorlod az ütéseket. Ha heti három nap helyett hatszor. Azonban a testépítésben ha másfél óra helyett három órát edzel, és heti három helyett hatszor, akkor az nem hogy gyorsítani fogja a fejlődésed, hanem visszaveti. Ha túlzásba viszed az edzést, az ebben a sportban, az kontraproduktív.

Valószínű


Nagyon fontos, hogy ha nem megfelelő ütemű a fejlődésünk, ha érezzük, hogy valami nem oké, hogy nem jutunk egyről a kettőre, akkor a keményebb edzés az utolsó gondolatunk legyen a sorban a probléma megoldására. Érdemes legelőször a táplálkozásunkat górcső alá venni. Meg van a zsírégetéshez szükséges kalóriadeficit? Eleget eszem ahhoz, hogy tömeget építsek? Ezeket a kérdéseket kell feltennünk magunknak első körben.

Forrás: Boss Strong
Ha pedig ez a dolog stimmel, és a megfelelő éjszakai alvásmennyiségünk is megvan, akkor már lehet vizsgálni az edzést. De nem olyan szemmel, hogy ha valaki csinál három sorozatot gyakorlatonként bukásig, akkor ezentúl majd hatot fog vagy tizenkettőt, napi kétszer megy edzeni, heti négy helyett pedig heti hétszer. Amikor pedig eléri a bukást egy sorozatban, akkor átváltozik Super Saiyan-né, és beletol még nyolcat. Csak mert így keményebb. És ha keményebb, akkor jobb. A faszommal is így van, ezzel miért lenne másképp?

Hm. Szóval, ha vizsgáljuk az edzést, inkább azt nézzük, hogy az intenzitás, a volumen és az edzésgyakoriság kényes egyensúlya rendben van-e, és ezáltal megfelelő-e a testünk regenerációja. Ennek a tényezőnek a komolyan nem vétele, vagy a saját regenerációs potenciálunk túlértékelése szokott lenni ugyanis a leggyakoribb hiba egy naturál edzésében.

Motivéjsön


Ezen cikk terjedelme nem teszi lehetővé, hogy ezt a kérdéskört részletesen kifejtsem, hiszen lényegében a teljes testépítő edzéselmélet (legalábbis a komolyan vehető része) eköré épül, és ennek függvényében szokták kialakítani az egyes edzésrendszereket. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, és lusták vagyunk elmélyedni ebben a világban, akkor érdemes keresni egy jó edzőt, hogy valóban hasznos legyen a teremben eltöltött idő.


Nagyon ritka eset az amikor a stimuláció nem elegendő mennyiségű, és ez is leginkább az egyes izmok esetében szokott előfordulni abból fakadóan, hogy nem elég célzott a rá irányuló terhelés. Ebben az esetben is érdemes autodidakta módon vagy szakemberrel elsajátítani a megfelelő edzéstechnikát és az egyes gyakorlatok végrehajtását.

Fontos tehát, hogy ebben a túlmotivált világban, a motivációs mémek, videók és idézetek tengerében, motivátorok hada által ostromolva, valamint motivációs spirálokba kerülve használjuk azt a bizonyos brain-t a train-hez, és ne erőből próbáljunk megoldani mindent még ebben a kvázi erősportban sem.