MyAd

2016. január 13., szerda

Mi a fasznak veszel tömegnövelőt?

Gyakran merül fel kérdésként, hogy melyik tömegnövelőt érdemes venni a sok közül? Nos, a rövid válasz az, hogy egyiket sem. A hosszabb válasz az, hogy egyiket sem, mert totálisan felesleges. A leghosszabb válaszhoz meg olvass tovább. Bár annyira nincs mit túlragozni a dolgon, de úgy látom, muszáj valamelyest részletesebben írnom erről, mert még elég sokan tekintenek valamiféle mitikus csodaszerként ezekre a termékekre.

Eredet


A tömegnövelőkbe sokan látnak bele valamiféle instant megoldást az izomépítés problematikájára. Már a neve is olyan fasza: tömegnövelő. Ez valami nagyon gyúrós dolognak hangzik. És hát végül is az is, ahogyan a sérv is, de arra mégsem vágyik senki. Valahol a tömegnövelőket illetően is ez lenne a helyes hozzáállás.


Valahonnan egyébként még a testépítéssel kapcsolatos ismeretek széleskörű internetes elterjedése előtti időkből származhat ez a gondolkodás, amikor a táplálkozásról alkotott képe a legtöbb embernek még elég hiányos volt. Egy rossz étrend megspékelve némi tömegnövelővel ugyanis hozhatott némi korlátozott mértékű fejlődést az azt használó egyénnek, ebből pedig meglehetősen sokan voltak képesek hibás következtetéseket levonni.

De mi is van a tömegnövelőben?


Erre a kérdésre is van egy rövid válasz: cukor. Aztán erre is van egy hosszabb válasz, mégpedig hogy kurva sok cukor, és némi fehérje. De nézzük most is a leghosszabb választ, és elemezzük végig az átlagos tömegnövelőben található szénhidrát fajtákat. A fehérjére azért nem térek ki különösebben, mert a legtöbb termékbe azért beleraknak egy normális tejsavófehérje koncentrátumot. Na de lássuk a medvét:

Dextróz – Magyarán szőlőcukor, másik nevén glükóz. Egy alapvető egyszerű szénhidrát, igazából a legalapvetőbb. A testünkben végül minden összetett szénhidrát erre a formára bomlik le, és így kerül felhasználásra. Nagyon gyors felszívódású szénhidrát.

Palatinóz – Más néven izomaltulóz. Ez egy alacsony glikémiás (32) és inzulin (30) indexű diszacharid, a cukorhoz képest meglehetősen elnyújtott felszívódási idővel.
Zabliszt – Szerintem mindenki tudja, miről van szó, az egészséges sütemények egyik legalapvetőbb alapanyagáról. Mivel zabból készült, ezért feltételezhetően alacsony glikémiás indexszel és hosszabb felszívódási idővel rendelkezik, bár ez függ a feldolgozottság mértékétől is.

MaltodextrinMagas glikémiás indexű, gyors felszívódású poliszacharid, nagyjából a szőlőcukorral megegyező tulajdonságokkal rendelkezik a hasznosulás szempontjából.

Fruktóz – Gyümölcscukor. Az izmok számára közvetlenül nem hasznosítható szénhidrát, amely a máj glikogénraktárait tölti szelektíven, ha pedig ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, magyarán zsírként elraktározódik.

Waxy maize starch – Kukoricakeményítő. Korábban ezt egy nagy áttörésnek hitték a szénhidrátkészítmények között, de mára egyes források már kimondottan káros dolognak tartják. A szélsőségek – a riogatás és az istenítés – között maradva, a felhasználhatóság szempontjából nézve a waxy maize-el az a helyzet, hogy gyors szénhidrátnak túl lassú, lassú szénhidrátnak túl gyors, és mindamellett pedig drágább mondjuk, mint egy sima dextróz. Nem igazán van értelmes alkalmazási módja.

Forrás: Beobachter
Aztán persze a fehérjén, meg ezeken a szénhidrátokon kívül még szokott benne lenni mindenféle aminosav mátrix, kreatin mátrix, valamilyen szupertitkos, sokat sejtető fantázianév alatt futó mátrix, amiről fogalmunk sincs, hogy mi a franc lehet, meg esetleg vitaminok, ásványi anyagok. Erre azért nem térek ki, mert igazából ezek inkább mutatóban szoktak benne lenni, mintsem hatásos mennyiségben. Már azt feltételezve, hogy nem az egész napi kajádat akarod megoldani a tömegnövelővel, ami egyébként sem ajánlott.

A konklúzió


Ha veszel egy tömegnövelőt akkor lényegében kapsz egy kis tejsavófehérjét (10-40%-a tömegnövelőnek terméktől függően), meg egy rakás „értéktelen” szénhidrátot. Az értéktelent úgy értem, hogy lényegesen kevesebb pénzből jönnél ki, ha vennél tejsavófehérjét, és céltól függően (edzés utánra kell vagy valamelyik napközbeni étkezés helyett) te kevernéd bele a szükséges szénhidrátot.
Aztán ha megnézed, az igazán jónak és komplexnek mondott tömegnövelők nagyjából az összes itt felsorolt szénhidrátot tartalmazzák, aminek nincs valami sok értelme. Mert ha napközben akarod használni, akkor semmi szükséged a gyors szénhidrátokra, ha meg edzés után akarod használni, akkor semmi szükséged a lassúkra. Bár az ételek összesített glikémiás indexét az összetevők és azok arányai határozzák meg, de akárhogy is variálod, lassú és gyors szénhidrátot egyszerre belerakni semmi értelme, mert így két szék között a földre esik az ember. Vagy lassú, vagy közepes, vagy gyors felszívódású lesz a keverék, de nem fogod tudni univerzálisan használni minden időpontban.

Arról nem is beszélve, hogy a gyárban szerinted honnan tudják, hogy neked éppen mennyi fehérjére és szénhidrátra van szükséged edzés után? Vagy napközben egy adott étkezésben? Ismerik talán a napi makro beviteled? Nem, fogalmuk sincs róla. Csak csinálnak egy olyan arányú keveréket, ami nagyjából jó mindenkinek, de igazából nem jó senkinek, aztán vegyed, vigyed.

A megoldás kézenfekvő és egyszerű. Vegyél egy akármilyen tejsavófehérjét, és vegyél mellé szőlőcukrot, meg zabpelyhet. Ha edzés utánra kell a kaja, akkor a szőlőcukorral keverd össze, ha napközben, akkor a zabpehellyel. Ennyi az egész. Így nemhogy ki tudod váltani a tömegnövelőt, hanem egy sokkal jobb megoldást fogsz alkalmazni helyette. Ráadásul költséghatékonyabban. Na ez a nem mindegy.