MyAd

2015. szeptember 26., szombat

A tejes igazság

Nemrég felmerült a Train With Brain csoportban, hogy vajon testépítő (vagy akár átlagember) szempontból van-e bármi haszna a tejivásnak. Nos, a válasz az, hogy nincs. Ennyi. De aki kíváncsi az okfejtésre, hogy miért nincs, az olvasson tovább.

Forrás: BBLife
A kérdés, hogy igyunk-e tejet, azért jöhet szóba egyáltalán, mert a magyar közgondolkodásban ez így vert gyökeret a régi idők örökségeként. Értelmes indok ugyanis egyáltalán nincs mellette. A tej és egészség kapcsolatának mítosza kábé azzal van egy szinten, hogy a főzeléktől nagy és erős leszel, a répától meg fogsz tudni fütyülni.

Ez nagyon zsír


A tej még leghasznavehetőbb alkotóeleme a benne található fehérje, ami egy jó minőségű, állati eredetű fehérje. No igen ám, de a szalonnában is frankó, állati fehérje van, mégsem jut eszébe senkinek sem, hogy azzal fedezze vagy egészítse ki a napi bevitelét. Miért? Mert tele van telített zsírral. És ugyanez a helyzet a tejjel is.
Maradjunk az 1,5-ös tejnél, csak hogy a lehető legesélyesebb indulónak adjuk meg a sanszot. 100 gramm (vagy 1 dl, kinek hogy tetszik) tejben 3 gramm fehérje van, és 1,5 gramm zsír. Tehát ahhoz, hogy bevigyél tejből 30 gramm proteint, ami nem egy eget verő mennyiség, be kell vinned 15 gramm telített zsírt. Amire még azt is tudom mondani, hogy oké, elfér, mert azért telített zsírt is lehet fogyasztani módjával. Egyes ajánlások szerint a napi kalória beviteled 5-7%-a lehet telített zsír, ami egy 80 kilós, tömegnövelő étrenden lévő ember esetében kábé 14-20 gramm telített zsírt jelent.

Ha csak önmagában ezt nézzük, akkor akár még azt is gondolhatnánk, hogy napi egy liter tej végül is lecsúszhat. Amivel mondjuk kurvára nem lennénk kisegítve, mert 30 gramm fehérje az semmi, tehát a tej fehérjeforrás mivoltát már most megcáfoltuk, de az mindegy. Azonban az a helyzet, hogy nem a zsír a legnagyobb probléma a tejjel.

Cukor, só és minden, mi jó


100 gramm tejben ugyanis 4,7 gramm szénhidrát van, ami ráadásul mind cukor, mégpedig laktóz. Tehát ha 30 gramm fehérjét akarunk bevinni tejből, akkor be kell vinnünk mellette 47 gramm cukrot, ami azért lássuk be, nem kevés. Azt pedig azért már nem akarom manapság túlmagyarázni, ami az elhízás és a 2-es típusú diabétesz korában nyilvánvaló, hogy cukrot nem zabálunk semmikor, hanem az összetett szénhidrátokra alapozzuk a bevitelünket. Az átlagembernek egyáltalán nincs szüksége egyszerű szénhidrátokra, egy testépítőnek pedig kizárólag az edzés utáni időpontban.

Forrás: Google+
Viszont az edzés utáni időpontban meg pont nem célszerű zsírt fogyasztani, amiből a tejben van bőven, mert olyankor a legfontosabb dolog a fehérjebevitel és a gyors szénhidrát visszatöltés, amit semmiképpen sem akarunk zsírral lassítani. Ráadásul gyors szénhidrátnak a laktóz nem megfelelő, ugyanis a laktóz egy diszacharid, ami egy molekula glükózból és egy molekula galaktózból áll. Utóbbi pedig nem tölti az izmaink glikogénraktárait, tehát semmi hasznát nem vesszük.

GI és II, meg a Fosti-Mosti kapitány


Lehetne egy érv a tej napközbeni fogyasztása mellett, kizárva a rengeteg cukor problematikáját, hogy a tejnek alacsony a glikémiás indexe, ami az egyes ételek vércukorszint emelő hatását mutatja meg. (Minél nagyobb a szám, annál drasztikusabban emeli meg.) Ez még így fasza is lehetne, igen ám, de az inzulin indexe pedig magas (90). Ez pedig azt jelenti, hogy a tej komoly inzulin kibocsátást indukál, ami semmiképpen sem jó, hiszen ez fokozza a hasnyálmirigy igénybevételét, és növeli az inzulinrezisztenciát. Ez pedig elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet.
Aztán arról még nem is beszéltem, hogy a lakosságnak egy igen nagy része laktózérzékeny, ami azt jelenti, hogy hiányzik a szervezetéből a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzim. Ez a gyakorlatban abban nyilvánul meg, hogy fosnak a tejtől. Magyarországon egyes becslések szerint a lakosság 10-15%-a, mások szerint akár a 30%-a nem, vagy nem jól emészti a laktózt. De nem kell elkezdeni örülni, hogy jujj de jó, akkor a cukrot kifosom, és csak a jó kis fehérje hasznosul, mert ha hasmenésed van, akkor az az összes tápanyag felszívódását rontja. Tehát nem csak a tejcukorét, hanem a tejben lévő fehérjéét, de még a vitaminokét és az ásványi anyagokét is.

Money, money, money


Ezek az érvek már elegek kéne, legyenek egy értelmes ember számára a tejfogyasztás ellenében. Azonban fel szokott bukkanni még egy indok, amiért egyesek szerint érdemes tejből fedezni a fehérjebevitelünket, mégpedig az, hogy olcsó. A pénz pedig sajnos egy elég fajsúlyos szempont a döntéseink meghozatala során. Nos, ezt az állítást egy egyszerű kis matekkal igen közérthetően cáfolni tudom.

Forrás: Econet
Mennyibe kerül 1 liter tej? Ha kitúrod a legolcsóbbat a Tescoban, akkor olyan 150 forintért tudsz venni egy litert. Tehát 150 forintért kapsz 30 gramm fehérjét, meg egy rakás haszontalan cukrot és némi nélkülözhető telített zsírt. Mennyibe kerül a csirkemell filé? Nem megyek túl messzire, 1 kiló 1400 forint a Lehel piacon, de ennél egyébként van olcsóbb is, ha nagyon utánajár a dolognak az ember. A csirkemell filének 100 grammjában van 24 gramm fehérje, és nincsen benne semmi más felesleges vagy ártalmas dolog. 100 gramm csirkemell filé ára 1400/10=140 forint.

Tehát kaphatsz 140 forintért 24 gramm tiszta fehérjét, ami mellett nincsen semmi felesleges vagy haszontalan tápanyag, vagy vehetsz 150 forintért 30 gramm fehérjét, ami mellett viszont meg kell megzabálnod 47 gramm cukrot és 15 gramm telített zsírt. Akkor meg mégis miről beszélnek azok, akik szerint a tejjel olcsón megoldható a fehérjebevitel?

Remélem most már mindenkinek tiszta


Összegezve tehát az a helyzet, hogy sem az átlagembereknek, sem a testépítőknek nincsen szüksége tejre, és a tej nemhogy nem jó fehérjeforrás, hanem egyáltalán nem az. Aki tejet szürcsölget, az kábé úgy tesz, mintha szőlőcukrot eszegetne össze-vissza, aminek mondanom sem kell, hogy nincsen semmi értelme, sőt egyenesen káros.

Ha mindenképpen tejterméket akarsz enni, akkor egyél túrót, amely rendelkezik a tej minden jó tulajdonságával (ami, ahogy olvashattátok, a fehérjetartalomban ki is merül), de mindamellett sokkal elfogadhatóbb a szénhidrát és zsír tartalma. Kis kutatómunkával egészen alacsony zsírtartalommal rendelkező túrókat lehet találni, de összességében persze erre sem érdemes alapoznunk a fehérjebevitelünket, azonban egy kis kiegészítésként már szóba jöhet.

A tej viszont cukros, zsíros, arányaiban kevés benne a fehérje, magas az inzulin indexe, a benne lévő laktóz emésztése sokaknak problémát okoz, és még csak nem is olcsó. Senkinek semmilyen körülmények között nem ajánlom fogyasztásra. Egy valamire való testépítő a tejet maximum a nasi, nyimi-nyami kategóriába teszi, de nem az étrendje részévé.