MyAd

2016. szeptember 15., csütörtök

Miért számít, hogy ki kokszol és ki nem?

Ha feltűnik a neten egy kép vagy egy videó, amin egy lepukkant teremben izmos srácok edzenek elszántan a körülményekkel dacolva, amin egy versenyen valaki hiányzó végtaggal, mégis izmosan lép színpadra, vagy amin egy látványos átalakulásnak lehetünk szemtanúi, a kommentelők két részre szakadnak. Az egyik felük elismerően nyilatkozik az adott teljesítményről és akaraterőről, miközben a másik felük „kokszol” felkiáltással magyarázza a látottakat, amire ez előzőek nekitámadnak utóbbiaknak, hogy de hát attól még a kemény munka, csináld utána, te mit tettél le az asztalra stb.


Hogy hol az igazság? Az most tök mindegy, azt majd eldöntöd te, én csak feltárok neked egy aspektust a dologgal kapcsolatban. Az internet dinamikáját, a testépítés mai állását, és az emberek természetét ismerve 99%, hogy az adott személy kokszol. De ez miért is fontos? Attól még nem járt le edzeni? De. Nem tartotta a kaját? Ez már nem olyan egyértelmű, de valószínűleg de. Könnyebb dolga volt így, mintha nem kokszolt volna? Nyilván. De ettől még tény, hogy megemelte a seggét, és eljárt csinálni valamit a helyzete ellenére, legalábbis a kép, illetve a videó ezt hivatott kifejezni.

És akkor mi van?


Ami viszont kurvára nem mindegy, és amiért mégis fontos, hogy kokszolt az illető az az, hogy ha az embereknek egy átlagos naturál srácot mutatnának, aki ugyanannyi munkát tett bele a dologba, akkor kis túlzással le se szarnák a dolgot. Hogy miért? Mert mindenki a látványra és a külsőségre megy az ösztönöktől vezérelve, és az átlagos gyógyszerrel épített fizikumok – mert lássuk be, ezek a szteroidosok között legtöbbször átlagos szintűek – és az átlagos naturál fizikumok közül toronymagasan az előző nyeri a versenyt ebben a tekintetben. Az embereknek pedig már amúgy is hozzászokott a szeme a kémiával turbózott izmokhoz, magasabbra került az ingerküszöb.
Szóval a lényeg, hogy ha egy átlagos, tisztán edző srác alakult volna át, vagy tolná a szabadtéri teremben a rozsdás vasakat, akkor az adott kép vagy videó nem váltaná ki a kellő hatást. Holott a belerakott munka, ami a dolog lényege, ugyanannyi lenne. És ilyenkor joggal érezheti egy naturál, aki ugyanannyi energiát szán a testépítésre, hogy basszameg, ő meg aztán senkit sem érdekel, pedig csak annyi a különbség, hogy nem vágta tele magát.

Alkonyzóna


Így számomra – főleg naturálként – teljesen érhető ez a fajta frusztráció a tiszta utat választók között, akik ugyanúgy beleteszik a munkát ebbe a sportba, mint doppingoló társaik (sőt!), mégis jóval kevesebb elismerést kapnak. Bár utóbbi oka nem csak a kokszolás jelensége, hanem az ehhez társuló hallgatás, illetve hazudozás. Van az a szint, ahol már nyilvánvalóan tagadhatatlan a szerhasználat, és csak a legnaivabb emberek képesek azt képzelni, hogy az illető tisztán érte el az adott fizikumot, csupán azért, mert nincs a homlokára írva, hogy: „Kokszolok!”

Forrás: Min Blogg...
Van azonban egy olyan réteg, egy „alkonyzóna”, ahol az izomzat és a szárazság az avatatlanabb szemek számára még realitásnak tűnhet naturálban. Ahol a fiúk és lányok még nem annyival léptek túl az emberi test természetes határain kémia rásegítéssel, hogy utóbbi alkalmazása mindenki számára nyilvánvaló legyen. Ez jellemzően a strandgatyás vonalon mozgó, Lazar Angelov és Jeff Seid típusú srácokat, és az izmosabb bikini kategóriás, illetve a bikini és body fitness kategória közötti csajokat jelenti. (Igen. Miért, mit gondoltál? Hogy az a méret és szálkásság hozható naturálban? Ébresztő!)
Sajnos ebben a közegben a leggyakoribb, hogy nemcsak elhallgatják, hogy kokszolnak, hanem egyenesen az emberek arcába hazudják gátlástalanul, hogy naturálok. És sajnos velük kapcsolatban a legnehezebb meggyőzni a sok megvezetett, elvakult és naiv embert, hogy ez bizony nem érhető el tisztán, bárhogy is vergődjön bárki. Ez pedig a lehető legkárosabb dolog, ami a testépítéssel történhet, ugyanis ha az embereknek irreális álmokat és célokat adsz, akkor sohasem lesznek boldogok, csak örökké frusztráltak. Ami persze bizonyos érdekköröknek és csoportoknak nagyon jó, de ez most nem ennek a cikknek a témája.

Tudás és teljesítmény


Forrás: Directly Fitness
Viszont éppen ezek miatt kerül elő ez a téma gyakran és joggal, ugyanis nem csak az éppen aktuális fizikumok érdekelnek minket, hanem a mögöttük lévő tudás és teljesítmény. Ugyanis nem hiszem, hogy ha  a plasztikai sebészet eljut majd egy olyan szintre, hogy tökéletes küllemű izmos és szálkás fizikumot fog tudni kreálni bárkinek, akkor arra is majd azt fogja mondani a sok elvakult ember, hogy ez aztán igen, és tök mindegy, hogy plasztikázott-e vagy sem. (Legalábbis kurvára remélem.) De ezen logika mentén miért elismerésre méltó annak a fizikuma, aki esetlegesen sokkal alacsonyabb színvonalon táplálkozik és edz, mint egy naturál, és csupán a kémiai rásegítésnek (és a genetikának) köszönheti azt, hogy jobban néz ki?

Engem személy szerint a teljesítmény és a tudás érdekel ebben a sportban, és nem kizárólag a külső. És persze a tudás és a teljesítmény a külsőben mutatkozik, ami független attól, hogy valaki kokszol-e. Mert egy Kai Greene mögött is hatalmas meló van, hiába nem naturál. És egy keményen edző naturál mögött szintúgy, aki mondjuk 55 kilóról 85 kilóra gyúrta fel magát kizárólag edzéssel és táplálkozással. Mind a kettőt elismerem. Nem vagyok hajlandó azonban elismerni olyan embereket, akiknek a fizikumán látszik a cucc, azonban szemmel láthatólag mégsem teljesítik túl a naturál szintet annyival, amennyi egy szteroidhasználótól elvárható lenne. Nem fogok elismerni kokszosokat, akikről a naiv emberek még képesek elhinni, hogy naturál.

Doppinggal az nem eredmény. Ott nem a több edzésmunka elvégzésének és a ráfordított energia megnövelhetőségének céljából került sor az illegális teljesítményfokozók használatára, hanem a tudás és/vagy a teljesítmény hiányosságainak pótlása miatt. Ebben az esetben pedig joggal háborodnak fel egyesek az adott illető láttán, és adnak hangot azon véleményüknek, miszerint kokszolt. És koksszal nem ilyen szintű fizikumot kéne reprezentálni.

Elismerést a naturáloknak!


Másfelől pedig, ha az adott fizikum nem is feltétlenül rossz teljesítmény még cuccal sem, akkor is jogos megjegyzés, hogy azt sok naturál is el tudná érni az edzését és a táplálkozását tekintve, és a különbség kizárólag a koksz. Az pedig remélem még manapság sem negatívum, ha valaki inkább nem nyúl illegális teljesítményfokozó szerekhez, és nem kockáztatja az egészségét csupán egy a természetesnél izmosabb testért.


Nem akarom megmondani senkinek, hogy mit csináljon a saját testével, és ha rajtam múlna, az élsportolók számára legalizálnám a doppingszereket, és előírnám nekik a szigorú orvosi kontrollt. Ez sokkal átláthatóbbá tenné az egész sportot, és sok hiteles és tapasztalt ember beszélhetne őszintén a dologról, ami sok naiv embernek nyitná fel a szemét. Azonban az is érthető, elfogadható és védhető, hogy sok keményen edző, és széles körű ismeretekkel rendelkező naturál srác felettébb igazságtalannak érzi (és teljes joggal), hogy olyan embereket dicsőítenek ebben a sportban, akik csupán a szerhasználat terén nyújtanak többet, mint előbbiek.

Ami a legnagyobb baj


És azon túl, hogy ezek az emberek csupán a kémia miatt érnek el jobb eredményt ugyanannyi munkával, illetőleg ugyanolyan eredményt, csak gyorsabban, más hátulütői is vannak a dolognak. Sokan ezektől az emberektől várnak tanácsokat, ismereteket, információkat, mert úgy vélik, hogy mivel ők jobban néznek ki, jobban értenek a testépítéshez. Azonban ez két okból sem állja meg a helyét. Egyfelől még a legeredményesebb, de kokszos testépítők sem fogják jól tudni azt, hogy mi kell egy naturálnak, mert ők ahhoz értenek, hogy hogyan kell művelni ezt a sportot cuccal. Ott pedig teljesen más szabályok érvényesek. Ezenfelül pedig a közepes vagy az alatti teljesítményt nyújtó kokszosok még cuccal sincsenek a helyzet magaslatán, hiszen ha valós tudásuk lenne, sokkal eredményesebbek lennének. Ők jobb, ha sem a naturáloknak, sem a kokszosoknak nem adnak tanácsokat.

Hogy mi segíthet ezen a helyzeten? Leginkább az, ha végre visszaszokik az emberek szeme az emberi test természetes kinézetéhez. Ha az emberek megismerik a saját testüket, és ezen keresztül a naturál testépítés határait. Természetesen minden genetika más és más, de ha elég ideig műveled ezt a sportot, és feszegeted a határaidat, akkor sokkal élesebb szemed lesz arra, hogy ki is az, aki kokszol, és ki az, aki nem. Sokat segítene még persze, ha változna a törvényi szabályozás a dopping tekintetében, és sok sportoló nyíltabban beszélhetne a témáról. De egyelőre sajnos ez kicsit utópisztikus elképzelés.

Étrendért, edzéstervért, tanácsadásért írj nekem: husesvas@gmail.com
Ezenfelül pedig fontos lenne megértenie az embereknek, hogy amikor a cikk elején említett képek és videók kapcsán sokan kokszost kiáltanak, akkor csupán a cikkben taglalt okokból teszik, nem pedig azért, mert ők „nem bírták felemelni a seggüket, és kidolgozni a belüket a teremben”. Ugyanis pont azért háborodnak fel, mert ők is pont ezt teszik, csak az emberek eltorzult ízlése, és a szteroidos testépítők orrba-szájba nyomatása erősen háttérbe szorította a naturál vonalat. Holott a hobbisták számára ez kéne legyen az egyetlen út.

Végezetül pedig még egy fontos tanács. Ha te is naturál vagy, akkor kizárólag olyan naturáltól kérj és fogadj meg tanácsot, aki magához képest jelentős változást ért el a fizikumán. Csak az ilyen ember fog tudni neked érdemben segíteni, minden más esetben csupán félrevezetnek a külsőségek.