Tévedni
emberi dolog, én pedig ember vagyok, úgyhogy minden tényező adott. Annak idején
írtam egy cikket az időszakos böjtölés ellenében (amit ide kattintva olvashatsz
el: klikk ide!), és eléggé lehúztam sok szempontból. A kételyeim egyrészt
reális felvetések voltak, másrészt tagadhatatlanul a magyar fitneszközéletben minden irányból belém (és belénk) vert
dogmatikus gondolkodás folyományai. Az a tipikus kognitív disszonancia reakció,
amelyet oly előszeretettel diagnosztizálok másokon, engem is utolért akkor. Én
sem szeretem belátni, hogy amibe éveken át annyi energiát öltem (kaja
porciózása, dobozolása, cipelgetése, három óránkénti kényszeres evés) mind
hiábavaló volt. Vagyis inkább csak szimplán felesleges.
Mindazonáltal
a cikk vége felé a mostanihoz valahol hasonló következtetést vontam le anno
(nem mind arany, ami fénylik), illetve mentségemre szóljon, hogy az időszakos
böjtölés (intermittent fasting, röviden IF) olyan erőszakosan, és minden mást lefitymálóan robbant be a köztudatba,
ami erős ellenállást váltott ki belőlem, és ami egyébként – majd meg is
látjátok – nem volt minden alapot
nélkülöző. Minden akciót valami hasonló méretű reakció követ. Ezzel együtt
az időszakos böjtölés bár nem a táplálkozás Szent Grálja, de nem is ördögtől
való. Hogy miért is? Ugorjunk neki, és megtudod.
Mi az az időszakos böjtölés?
Az időszakos
böjtölés alapja, hogy egy
viszonylag hosszabb étkezés nélküli időszakot egy rövidebb táplálkozási szakasz
követ. Ezen szakaszok hossza szerint többféle rendszer is megkülönbözetünk,
a legnépszerűbb viszont az, amikor egy
16 órás böjtölést követően egy 8 órás táplálkozási „ablakban” kell
elfogyasztani a napi tápanyagmennyiséget. Ez az úgynevezett „Leangains”,
ami mindközül talán a legalkalmasabb azoknak, akik aktívan sportolnak.
Azt fontos
kiemelni, hogy normális időszakos
böjtölés protokollok nem hitegetnek azzal, hogy a kalóriaszámolást, meg a
makrókat is kukázhatod, és ha leböjtölöd a magadét, akkor összezabálhatsz,
amit csak akarsz, mégis izmos leszel és szálkás. De sajnos vannak nem
normálisak is, mint például a Harcosok Étrendje, aminek már a nevénél sejthető,
hogy nem éppen az értelmesebb rétegét célozza meg a fitnesztársadalomnak,
mindamellett hogy a napközbeni gyümölcsnassolgatásra buzdítása az időszakos
böjtölés lényegének mély meg nem értéséről tanúskodik. Szóval ha olyan
verziójára bukkantok, ami ilyesmivel hiteget titeket, akkor keressétek meg a
kis x-et a böngésző jobb felső sarkában, és ne féljetek megnyomni, mert az az
oldal annyit is ér.
Miért jó ez a módszer?
A módszer,
ahogyan az új módszerek általában (bár ez már nem olyan új, de azért hazánkban még mindig
nem elterjedt), mindent megígér, ami egy
fitnesz közegben mozgó ember számára vonzó lehet. A fent említetten kívül zsírégetés és izomépítés egyszerre (holott ez eleve nem is lehetséges, tudd meg
miért: klikk ide!), magasabb tesztoszteron szint, fokozottabb növekedési hormon
termelés, gyorsabb szálkásodás, jobb inzulinérzékenység stb. Hogy mi igaz ebből? Sajnos semmi.
Forrás: Lifehack |
A helyzet
ugyanis az, hogy ezt csak a módszerre kígyóként rátekeredett marketing próbálja
elhitetni, hogy az ezzel foglalkozó edzők, könyvek, oldalak nagyobb
népszerűségre tegyenek szert, és pontosan ez
a mentalitás volt, ami annyira ellenszenvessé tette nekem anno ezt a módszert.
Készült ugyanis egy tanulmány1 2015-ben, ami 40, az időszakos
böjtöléssel foglalkozó kutatást vett górcső alá, hogy végre egy pontos
összefoglaló lásson napvilágot arról, hogy mennyi igaz a nagy ígéretekből. A végeredmény
az lett, amit a tapasztaltabb, sokat látott fitneszveteránok már sejthetnek.
A böjtölés semmivel nem nyújtott többet
testkompozíció változás, zsírvesztés, inzulinérzékenység vagy hormonszintek
terén, mint a jól megszokott, három óránkénti evés. Viszont ami fontos,
hogy semmivel sem nyújtott kevesebbet sem. És ez az, ami a dolog igazi erejét
adja, és számunkra fontossá és érdekessé teszi, mert megmutatja azt, hogy ki
lehet törni a három óránkénti evés börtönéből, ráadásul következmények nélkül. (Sőt!
De erről majd kicsit később.)
Az anyagcsere tüzének táplálása és a túlélő üzemmód
Viszont mielőtt
tovább megyünk, két dologra mindenképpen ki kell térnünk, még ha sokaknak
evidens is már ez, de talán még vannak, akiknek nem. Az egyik nagy broscience
dogma, hogy a gyakori étkezések pörgetik
az anyagcserét, „táplálják az anyagcsere tüzét”, míg a ritka étkezések
lassítják a metabolizmust. Nos, ez egészen
egyszerűen nincs így. Az étkezésben egy dolog befolyásolja az anyagcsere
sebességét, a kalóriamennyiség. Sok másik mellett egy elég komoly, részletes
tanulmány2 is bizonyítja ezt a dolgot, ahol nagyon sok erre
vonatkozó kutatást elemeztek ki, feltárták az esetleges hibáikat, osztottak,
szoroztak, meg ami kell, és végeredményben arra jutottak, hogy a nap végi energiamérleg szempontjából az
étkezési gyakoriságnak nincs semmi jelentősége. Szóval ezt most már
felejtsük el egyszer és mindenkorra.
A másik nagy
városi legenda, hogy ha sokáig nem
eszel, akkor a tested „túlélő üzemmódba kapcsol”, és amit majd a hosszas
éhezés után eszel, azt szépen zsírként fogja elraktározni. Pedig mi sem áll
távolabb a valóságtól ennél. Ez olyannyira nincs így, hogy 48 óra éhezés/böjtölés még fel is gyorsítja az anyagcserét3,
ami értelemszerűen kizárja, hogy bármi is zsírként raktározódjon, amit utána
beviszel, hiszen a pörgő anyagcsere a zsírégetés és a száraz izom építés
legjobb barátja, míg a lassú a zsírmegtartás/zsírosodás és izomvesztés
cimborája. (Gondolj csak egy [túlzottan] erős kalóriamegvonásos szálkásítás
végére, amikor hiába viszed lejjebb a kalóriát, az anyagcseréd halott, a zsírod
nem csökken, de az izom vészesen fogy.) Érdekességképpen pedig azt is elmondom,
hogy az alapanyagcsere (BMR) csak 3 nap,
azaz 72 óra éhezés után lassul le4, de akkor is csak 8%-ot! Na,
most hogy ezeket tisztáztuk, haladjunk tovább.
De akkor mit tud az időszakos böjtölés, ha azt nem, amit ígérnek?
Aki követ
engem a Youtube-on is, az biztosan találkozott már a Carb Back-Loading-ról
szóló videómmal, amiben nagyon sok tudományos bizonyítékkal alátámasztott
állítás van, ami ugyanúgy az időszakos böjtölésre is vonatkoztatható, hiszen ez
a módszer is az étkezések időzítésével és gyakoriságával operál. Az egyik
nagyon fontos, Nonino-Borges5 féle tanulmány arra mutat rá, hogy semmilyen különbséget nem eredményezett az
alanyok között a fogyás mértékében, illetve a testösszetételben, ha a
teljes napi kalória bevitelt reggel vagy este vitték be egy két órás
intervallumban, illetve reggel 9 és este 8 között öt étkezésre elosztva. Egy
másik fontos tanulmány6 is ezt erősíti meg, ugyanis ebben is arra
jutottak, hogy az étkezések időzítése
nem befolyásolta a testösszetételt és a zsírvesztést.
Tehát a lényeg, hogy bármilyen módon variálod a napi beviteled, akár elosztod egyenlő részekre, és három óránként eszel, akár napközben csak zsírt és fehérjét eszel, este pedig szénhidrátot és fehérjét, akár böjtölsz 16 órát, és 8 óra alatt viszed be a napi kaját, a végeredmény tekintetében pontosan ugyanott leszel, ugyanis az egész napi kalóriamennyiség és a makrotápanyagok aránya számít, nem azok időzítése (és nem is a minősége). A kutatások is ezt támasztják alá, aki pedig mást mond, az hazudik, és csak a saját módszerét akarja népszerűsíteni és eladni. Bizonyos előnyei és hátrányai viszont mindegyik verziónak vannak, tehát az időszakos böjtölésnek is, ezek azonban többnyire kiegyenlítik egymást. De azért vessünk rájuk egy „futó” pillantást, mert érdemes.
Előnyök
Az egyik
tagadhatatlan előnye a böjtölésnek, hogy egészséges.
Olyan fiziológiai folyamatokra van hatással ugyanis a testben, mint az autofágia7,
azaz „sejtes önemésztés”, ami végső soron azt teszi lehetővé, hogy a böjtölés
képes valamelyest ellensúlyozni az öregedés nem kívánt hatásait8,
képes mérsékelni a szervezetben lévő gyulladásokat9 stb. Bár azért
itt nyilván nem csodákra kell gondolni, mindamellett pedig ezek mind annyira sok tényezős folyamatok, hogy nem tenném rá a
nyakamat, hogy ezek a pozitív hatások olyan nagyon erőteljesen érezhetőek
lennének a valóságban. De jól hangzanak, az tuti.
Forrás: Patreon |
Ami viszont
már egy sokkal kézzelfoghatóbb, és az alakformálás szempontjából is kimondottan
előnyös tulajdonsága az időszakos böjtölésnek, hogy segít kordában tartani az éhségedet. Nyilván egyébként ez
egyénfüggő is részben, de például egy konkrét tanulmány mutat rá
arra, hogy a gyakoribb étkezés növelheti
az éhségérzetet, Ohkawaraék10 ugyanis arra jutottak a
kísérletükben, hogy akik ugyanazt a mennyiséget 6 étkezésben ették meg a nap
folyamán, éhesebbnek érezték magukat, mint akik 3 étkezésben fogyasztották el.
Nyilván ez leginkább szálkásításnál szempont, bár aki könnyen hízik, az tömegnövelésnél
is beleütközhet az éhség problémájába, a böjtölés pedig egy jó megoldásnak
mutatkozik erre. De azt is látni kell, hogy éppúgy egy reggeli, ebéd, vacsora
felosztás is.
Mindamellett
konkrétan a böjtölve edzés is jár számos
előnnyel, ugyanis az így elvégzett súlyzós edzés során javul a test
zsírfelhasználása11, valamint a hasi területek vérkeringése12,
ami nyilvánvalóan jótékony hatással van a makacs alhasi zsír eltüntetésére. Jól
hangzik, de ez csak az érem egyik oldala.
Hátrányok
Tagadhatatlan
hátrányai is vannak viszont a dolognak, a
böjtölés ugyanis fokozhatja az izomvesztést. Sokan, akik a régi iskolán
nevelkedtek (ahogy én is, és nehéz volt ledobni a béklyót), már akkor remegni
kezdenek az izmaikért, ha 3 óra helyett 4-et kell kaja nélkül tölteniük. A
helyzet viszont közel sem ennyire súlyos, de tény, hogy egy bizonyos időtartam
fölött már el kezd játszani az a dolog, hogy a szervezet az energiaigénye egy
részét – és az idő előrehaladtával egyre nagyobb százalékát – az izomszövet
lebontásából kezdi el fedezni. Túlaggódni
nem kell a dolgot, ugyanis bizonyítottan13 csak 72 óra
elteltével válik a test elsődleges energiaforrásává az izomszövet, viszont a „Starvation
in man.”14 tanulmány arra is rámutat, hogy 16 óránál hosszabb éhezés
felett már bizony jelentős mértékben megnő az aminosavakon alapuló glükoneogenezis,
magyarán az izomvesztés. Nem véletlenül
van 16 órában maximalizálva a legnépszerűbb, és súlyzós edzést végzők
számára leginkább ajánlott időszakos böjtölés protokollban a böjtölés tartama.
Forrás: Pinterest |
A másik
hátránya az IF-nek, hogy a böjtölve
végzett edzés szintén fokozza a fehérjelebontást15, aminek a
tükrében már nem annyira egyöntetűen pozitív ez a dolog, mint amennyire az
előző bekezdés alapján tűnt; ez az érem másik oldala. Arról nem is beszélve,
hogy nagyon sokan tapasztalhatják úgy, hogy a több, mint fél nap böjtölés után végzett edzésük nem lesz olyan
intenzív és hatékony, mint amennyire lehetne, mert nincsen hozzá elég
energiájuk. Ami nyilván nem fasza, mert ha nem tudod elvégezni a maximális
munkát a teremben, amire amúgy képes lennél, akkor nem fogsz a legjobb ütemben
fejlődni értelemszerűen. Persze itt jön képbe az, hogy kinek mi a fontosabb, és
milyen kompromisszumot hajlandó kötni a célja érdekében. Egyébként meg ez
utóbbi negatív hatás kiküszöbölhető oly módon, ahogy némelyik Leangains verzió
javasolja is: egy edzés előtti étkezéssel. Így bár elesünk a böjtölve végzett
edzés előnyeitől, de nyerünk is a dologgal, és végül is magának a böjtölésnek
az előnyeit is élvezhetjük úgy an block.
Tömegnövelés és szálkásítás
Forrás: Dicas de Musculacao |
Annál
ugyanis egészen megfontolandó előnyei vannak a módszernek, míg tömegnövelésnél
azért felmerülnek bizonyos gyakorlati
nehézségek a kivitelezés során. Az egyik a már említett alacsony energiaszint az edzésnél, ami
persze kiküszöbölhető egy étkezéssel gyúrás előtt, de akkor máris elesünk a
rendszer bizonyos előnyeitől. Egy másik tényező, hogy tömegnövelésnél egy
úgynevezett hardgainer-nek, tehát aki nehezen hízik, irtózatos mennyiségű kaját kell megennie, ami néha még egész napra
elosztva is kihívás, hát még 8, ne adj’ Isten 4 órába sűrítve. Szóval a
személyes véleményem, hogy inkább
szálkásításnál érdemes a módszerrel próbálkozni, akkor lehet a legtöbbet
profitálni belőle, de aki esetleg úgy érzi, hogy tömegnövelésnél is belevágna,
hát hajrá. Elvi szinten működik a dolog, és ha valaki áthidalja a gyakorlati
problémákat, akkor minden fasza.
Ugyanakkor
szálkásításnál valóban egy elég komoly fegyvertény, hogy segít kordában tartani az ember éhségét, ezáltal könnyebb lesz
betartani az étrendet. Illetve mentálisan sem egy rossz szempont az, hogy az ember a nap végén értelmes adagokat
ehet, és relatíve teli gyomorral feküdhet le aludni, ahelyett hogy egész
nap maréknyi adagokat eszegetne, este pedig a gyomra monoton morajlására
szenderülne álomba.
Végezetül
Látni kell
tehát, hogy az időszakos böjtölés sem
csodaszer. Nem fogsz tőle
egyszerre zsírt égetni és izmot építeni, hiszen már annyiszor beszéltem
róla, és külön cikkben is kifejtettem, hogy ez egyrészt nem lehetséges, mert
nem lehet áthágni a termodinamika törvényeit (vagyis de, de mégsem), és ha
lehetséges lenne, akkor is a makrókon és a kalórián múlna, nem azon, hogy mikor
eszel. Nem fogsz tőle tisztábban tömegelni,
sem kevesebb izomvesztéssel szálkásítani, nem boostolja meg a hormonszintjeidet,
és egyáltalán semmi ilyet nem csinál. Azt viszont minden kétséget kizáróan
megmutatja, hogy a három óránkénti
evés dogmája felett végérvényesen eljárt az idő, ez pedig lássuk be,
nem kevés, hiszen sokan a mai napig vallásosan ragaszkodnak hozzá.
Forrás: CC Buzz News |
Az időszakos
böjtölés egy kiváló alternatív módja a
kajaelosztásnak, és ha valakinek ez illik jobban a napirendjébe, vagy csak
ez esik neki jobban, akkor nyugodt szívvel alkalmazhatja ezt a módszert. Jó
magam is szoktam böjtölős napokat tartani, főleg az alacsonyabb kalóriás
napjaimon, míg a magasabb kalóriás, jellemzően edzésnapokon inkább 3-4
bőségesebb étkezést egyenletesen osztok el a nap folyamán. Az időszakos
böjtölés, illetve a tény, hogy ugyanúgy működik, ahogy a gyakori étkezés, nagyon nagy szabadságot ad az embernek,
főleg ha eddig a hat, egyenletesen elosztott étkezés bűvkörében élt.
Szálkásításnál pedig egy egyértelmű előnnyel rendelkezik, ezt már kifejtettem fentebb bőven.
Szóval a
lényeg, hogy ne üljetek fel azoknak, akik azt mondják, ez a táplálkozás Szent
Grálja (a harcos szónál pedig nagyon, de nagyon erősen fogjatok gyanút,
bármiről is van szó), de a véresszájú ellenzőire se hallgassatok. Kezeljétek a helyén ezt a módszert, használjátok
ki az előnyeit, és azt, amit tanít nektek a táplálkozásról: azért eszel,
hogy élj, nem azért élsz, hogy egyél, és eköré épüljön minden, amit csak csinálsz.
Források: