MyAd

2016. szeptember 24., szombat

Tömegnövelés és szálkásítás - A nagy hazugság

Amikor az ember belekóstol a testépítésbe, elsőként ismerkedik meg eme két fogalommal: tömegnövelés és szálkásítás. Csinálgatja is, halad is, hiszen még kezdő, és ilyenkor kistúlzással mindentől halad az ember – ismerjük már jól ezt a frázist, amiben egyébként valóban sok igazság van.

De aztán eljön egy pont haladó korunkban, amikor egy furcsa körforgásba kerülünk. A tömegnöveléskor elég jól beizmosodunk, de sajnos zsírosak is leszünk. Szálkásításnál meg tök fasza, almát lehetne reszelni a hasunkon, de a zsír mellett a vastagság is eltűnik. Haladtunk persze valamennyit (jó esetben!), de ez jóval az elvárásaink alatt van.

Hogy lehet ez?


Amit ilyenkor tapasztalunk, az sajnos a naturál testépítés egyik klasszikus jellemzője. Ez alól pedig csak a szerencsésebb, jó genetikával rendelkező sporttársaink a kivételek, akik nagyon minimális zsírosodás mellett elég jól tudnak izmosodni, ezért nekik egy szálkásítás sem tart olyan sokáig, hogy jelentős mértékű izmot veszítsenek. Na meg persze a szteroid használóknál is más a helyzet, de azzal most ne foglalkozzunk, mivel aki naturál, az általában nem kokszol. Néha meg igen, de akkor sem vallja be. Mindegy.
Szóval a lényeg, hogy a legtöbb átlagembernek ez a típusú ciklizálás egyszerűen nem megfelelő. Ennek persze az egyik legfőbb oka, hogy az emberek nagy részének egy az átlagnál valamivel izmosabb, tónusos, fitt, nem túlzottan szálkás test, ami elérhető és fenntartható. Az impozáns, valóban feltűnést és „testépítő hatást” keltő fizikumot naturálban csak a nagyon kivételesek tudják reprezentálni. Mindenki, aki mást mondd, hazudik. (Ahogy szinte mindenki ebben az álságos fitnesziparban.)

De azért van remény?


Mindez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy naturálban ne lehetne magadhoz képest számottevő változást elérni. Ha kövér vagy, ha sovány vagy, lehet belőled egy normális kiállású, férfias férfi, vagy egy formás, szexi csaj. Persze előbbi csak előbbiből, utóbbi csak utóbbiból, ez nem a plasztikai sebészet. Vagyis hát ez sem feltétlenül igaz, mert a fitneszvilágban egy kis száj/mell/segg feltöltés már nem olyan nagy kuriózum, de most ne kalandozzunk el ennyire.

Forrás: Tvoy Trener
Azt viszont mindenképpen érdemesnek érzem megjegyezni, hogy azért a csajoknak relatíve könnyebb dolga van, mivel a nőkkel szemben nem elvárás a teljesen természetidegen izomzat. Mármint a való életben persze, nem a színpadon. De sajnos a férfiaknál már lassan tendencia, hogy csak a gyógyszerekkel elérhető és fenntartható külső a valami, azalatt nincs élet egyes véglények elképzelései szerint.

Nem teljesen hasztalan


No de, ténylegesen visszakanyarodva a témánkhoz még azt is elárulhatom, hogy egy vékony, szinte mindig szálkás ember számára jó kiindulás egy tömegnövelés, ahogyan egy kórosan elhízott egyén számára sincsen más út kezdetben, mint a szálkásítás. Egy idő után azonban ők is eljutnak arra a szintre, ahol a legtöbben alapjáraton vagyunk, és amit a cikk kiindulásában már vázoltam nektek. Az ördögi körforgás.
Amit pedig én az átlagos testalkatú és genetikájú emberek számára kielégítőnek, és hosszú távon kivitelezhetőnek tartok, az egy nagyon visszafogott tömegnövelés, amiben időnként tervezetten, magasabb önismeret esetén érzésre visszaveszünk a kalóriákból. Akik étrendért fordulnak hozzám (a husesvas@gmail.com címen), azoknak – nyilván az egyéni jellemzőikhez, adottságaikhoz és aktivitásukhoz igazítottan – egy általam „kettőt előre, egyet hátra” névre keresztelt rendszert szoktam kialakítani, ezzel ragadva ki őket meg a klasszikus tömegnövelés és szálkásítás dogmatikus elképzeléseiből.

TUSOPOM


A lényege röviden annyi, hogy egy az illető adottságaihoz mérten közepes kalóriáról kiindulva hétről-hétre, de apránként emelgetjük a szénhidrátot (vagy akár a zsírt, ha arra valaki jobban reagál), majd pedig a mérleg és a tükör által kapott visszajelzések alapján egy bizonyos ponton egy-két egységgel visszavesszük. Ezután – visszatalálva a kívánatos testösszetételünkhöz – újra folytatjuk ezt a játékot.


Nem más ez, mint épeszű progresszió, amit most nem a súlyokban, hanem az étkezésünkben valósítunk meg. Nem gondolom, hogy most feltaláltam a spanyolviaszt, és nem fogom elnevezni ezt a dolgot „The Ultimate System of Putting On Muscle” hangzatos fantázianéven, amit rövidíthetnék TUSOPOM-nak, és akkor gecire trendi lennék.

Az előző idézőjeles elnevezésen is magamban szoktam megnevezni a dolgot, de akinek ez nem tetszik, az hívhatja ezt egy óvatos tömegnövelésnek is, hiszen valahol az. Csak azért akarom megkülönböztetni ettől, mert utóbbi sajnos a klasszikus olvasatban irdatlan mennyiségű, erősen túllőtt zabálását jelent (még ha tiszta kajából is), holott tudvalevő, hogy egy idő után a magas testzsír bizonyos hormonális hatások révén hátráltat az izomépítésben, és rontja a kalória felhasználást is. Ráadásul ezután egy határozott, több hónapos szálkásítás szokott következni, aminek során általában a lelkes sporttársak egészen a végsőkig legyalázzák az anyagcserét. Ennek naturálban pedig vajmi kevés haszna van.

Kezdőknek és haladóknak


Akik hozzám fordulnak, azok jellemzően még nem ismerték meg eléggé a saját testüket (ami logikus, hiszen aki már kiválóan ismeri a testét, az senkitől sem kér vagy fogad el tanácsot), ezért nekik egy elég szabályozott módon szoktam leírni ezt a módszert. Ez azon túl, hogy működik, segít nekik elindulni egy úton, ahol kiismerik a saját adottságaikat, anyagcseréjüket, és eljutnak a felismerésre, miszerint a tömegnövelés nem egyenlő azzal, hogy iszonyatos módon felhizlalja magát az ember „ahol fát vágnak, ott hullik a forgács” felkiáltással.

Forrás: Self Care
Viszont aki már egy kicsit bátrabb, gyakorlottabb és kísérletezősebb kedvű, az időnként beiktathat sokkal durvább kalóriadeficiteket, kalóriapluszokat, és tesztelgetheti azt is, hogy hetek helyett akár napi jelleggel ingadoztatja a mennyiségeket. De ez már tényleg csak azoknak javasolt, akik sok év tapasztalattal a hátuk mögött helyesen tudják megítélni a testük visszajelzéseit.

Alles zusammen


Ha tehát röviden kéne összefoglalnom, hogy mi különbözteti meg ezt a klasszikus tömegnövelés-szálkásítás ciklizálástól, akkor azt mondanám, hogy a dolog lényege, hogy nem egyenletesen sokat, sőt egyre többet eszünk X hónapig, majd pedig egy bizonyos pont után Y hónapig meg keveset és egyre kevesebbet, hanem folyamatosan, a testünk reakcióinak megfelelően alakítjuk az étrendünket, leszarva azt, hogy most éppen tömegelnünk vagy szálkásítanunk kéne.

Forrás: Jyossy
Végső soron ezt a két dolgot vegyítjük, csak rövidebb időintervallumon belül, és változatosabban, amivel elég jól kihasználhatjuk az anyagcsere pörgő állapotát egy kalóriadeficitesebb héten vagy akár napon, miközben a kalóriatöbbletes napok megakadályoznak minket abban, hogy teljesen kinyírjuk a metabolizmust. Utóbbi sok kezdő naturál srác általános hibája szokott lenni a szálkásítás során, ahogyan ezt már fentebb is említettem.

Think outside the box


A dolog elég rugalmas tud lenni, ha belejön az ember, ami nem zárja ki azt sem, hogy egyszer beiktassunk egy valamivel hosszabb „szálkásító” időszakot, ha még ezekkel a változtatásokkal együtt kicsit jobban elszaladt a testzsír, vagy pedig tényleg szeretnénk egy kimondottan szálkás állapotot hozni, nem csak egy általánosan jó fizikumot. Ami reményeink szerint relatíve rövid idő alatt elérhető lesz, tekintve, hogy nem zsírosítottuk el magunkat a folyamatos, ész nélküli kalóriadömpinggel.

Forrás: AZ Quotes
De azt azért mindenképpen látni kell, hogy az állandóan fenntartott szálkásság a kokszosok kiváltsága, és naturálban nem egy járható út az emberek legtöbbjének. Ez a módszer viszont egy optimális, és hosszú távon is fenntartható, relatíve alacsony testzsírszázalékon fog tartani téged, miközben fejlődni tudsz. Ehhez viszont el kell engedni a korábbi berögződéseidet, az anabolikus és katabolikus állapot testépítő körökben használt értelmezésétől kezdve a folyamatos félelemig, miszerint ha tömegnövelésnél egy napig keveset eszünk, akkor már azonnal sorvadni kezdenek az izmaink, és teljes mértékben szabotáljuk a fejlődést.