MyAd

2015. május 1., péntek

2.1.12. Az edzés változatossága

Az edzés változatossága egy érdekes kérdés. Előfordulhat ugyanis, hogy mindent jól csinálsz, az edzéseid progresszívek, mégis stagnálni kezd a fejlődésed, és nem azért, mert elérted a genetikai határaidat (amik messzebb vannak, mint hinnéd). Ilyenkor érdemes némi változatosságot csempészni az edzéseidbe, és itt most nem arra gondolok, hogy a rudas fekvenyomást lecseréled egykezesekkel nyomásra, aztán szevasz, annál egy kicsit több kell.

A változók


Lehet ilyenkor variálgatni:
  • az ismétlésszámot
  • a sorozatok számát
  • a gyakorlatokat
  • a gyakorlatok vagy izomcsoportok sorrendjét
  • az edzés felosztását
  • ezek kombinációját
  • bármit, ami csak változtatható tényező
Ha valóban minden rendben van az edzésedben, a táplálkozásodban és a pihenésedben, akkor bátran változtass különböző dolgokon akár egészen drasztikus mértékben is, a fejlődésednek jót fog tenni a tested számára szokatlan, másmilyen terhelés, és egyáltalán nem kell félni attól, hogy valamit elbaszol, és visszafejlődsz.
Ilyenkor akár új edzésmódszereket is kipróbálhatsz, tehát ha mondjuk már régóta egy háromnapos osztott edzéstervet követsz, akkor időszakosan beiktathatsz egy pár teljestest edzéses hetet, viszont ezt mindenképpen csak átmenetileg javaslom, mert haladó szinten, ahol már tudunk intenzíven edzeni, így könnyen túledzettek lehetünk.
Pont ezért, ha ilyesmivel próbálkozol, érdemes visszavenni az intenzitásból kicsit, és nem minden edzésen bukásig edzeni, valamint az intenzitásfokozó technikákat is szüneteltetni kicsit. Viszont emiatt és a túledzettség veszélye miatt ezt tényleg csak egy rövid ideig, maximum egy hónapig alkalmazd. Ez az idő pont elég lesz arra, hogy az izmaidat összezavard (és némiképpen stratégiailag dekondicionáld), így majd ha visszatérsz a régi edzéstervedhez, akkor át fogsz tudni lendülni a holtponton, és újra képes leszel fejlődni.

Mielőtt fejest ugranál


Ez viszont már megint csak haladó szint, főleg az edzésmódszer teljes megváltoztatása. Utóbbit mindenképpen csak akkor alkalmazd, ha már erősen haladó szinten vagy, tudod, hogy mit csinálsz, ismered a tested, és a helyesen alkalmazott edzési és táplálkozási ismeretek ellenére valóban jó ideje stagnálsz. Mielőtt belevágsz, tarts önvizsgálatot, és legyél kritikus magaddal szemben, mert azért az esetek zömében a sikertelenség okát edzéstechnikai és táplálkozási téren kell keresnünk, nagyon sokszor pedig a nem megfelelő regeneráció és a túl kevés pihenés, ami megakadályoz abban, hogy egyről a kettőre jussunk. Kezdőknél ez fokozottan igaz.

Had gyönyörködtessen


Az előbbiekben felsoroltakkal viszont (ismétlésszám, edzésfelosztás stb.) sokkal bátrabban kísérletezhetünk, sőt nem árt, ha bizonyos időközönként tervszerűen változtatunk valamit az edzésünkön, nem kell megvárni, amíg megakadunk a fejlődésben. Viszont egy-egy változtatás mellett mindenképpen tartsunk ki legalább két hónapig, hogy valóban eredményt tudjon hozni, azzal nem leszünk előrébb, ha edzésről edzésre más-más dologhoz kapunk.

Forrás: Freshplum
Az edzésterv tehát nem egy kőbe vésett szentírás, és nem úgy kell tekinteni a kialakítására, mint a Szent Grál felkutatására, hogy találnunk kell egyfélét, amivel aztán minden örökké jó lesz. Folyamatosan figyelni kell a testünk jelzéseit, kísérletezni kell, és újra, meg újra felülvizsgálni és felülbírálni korábbi módszereinket. Ez a sport mindig tartogat valami újat az ember számára, és pont ettől (is) fasza ez az egész. Ne féljünk tehát a változásoktól és az állandó finomhangolásoktól, hiszen ezek fognak egyre közelebb vinni minket a céljainkhoz.