MyAd

2015. május 16., szombat

A szelfik kora

Mutasd magad, megmondom, ki vagy


Ki is vagy, az biztos, ha arra van ingerenciád, hogy boldog-boldogtalannak mutogasd magad a Facebookon… De kezdjük az elején. Legalábbis a gondolataim elején.

Mióta van egy majd’ tízezer fős Facebook csoportom, erőteljesebben érzékelem azt a jelenséget, aminek a létezésével már korábban is tisztában voltam, bár azt sohasem gondoltam, hogy ekkora méreteket öltött. Mindenki szelfizik. Te is. Aztán meg persze kiposztolod. Az adatlapodon az összes ismerősödnek: a munkatársaidnak, a középiskolai történelemtanárodnak, a rokonaidnak, meg annak a perverz állatnak is, aki egy jó csaj, vagy jó pasi képeivel felépített kamuprofil mögé rejtőzve erre vár, hogy végre egy jót hegyezhesse a cerkát. Mert persze mindegyiküknek fontos tudnia, hogy vagy. Nem azt, hogy hogy vagy, hanem, hogy vagy. Hogy a fürdőszobádban vagy, hogy az edzőteremben vagy, hogy x idővel ezelőtt is voltál, és most is vagy.

Forrás: Imgsoup
De persze az nem elég, hogy ez a cirka négyszáz ember láthatja a puszta létezésed, a testi valód, azon belül is most leginkább a bicepszed, a hátizmod, a hasizmod, a pucsító segged vagy combjaidat. A majd’ mindennap készülő képek közül (hiszen ugye a testépítésben a változások napokban mérhetők…) az elmúlt hét legjobbját meg kell osztani a valamelyik gyúrós csoportban, lehetőleg egy motivációs idézet társaságában, hogy még másik ezer vagy tízezer ember, akiket nem is ismersz, megcsodálhasson téged. Téged, aki pontosan olyan érdekes vagy, mint a sarki közértes, vagy bármelyik szembejövő ember az utcán. Miért, azt hitted, hogy azért, mert a testedre gyúrtál néhány huplit, néhány kiló izmot, attól már lettél valaki? Valaki olyan, aki az embereket érdekli? És szerinted miért lenne erre bárki kíváncsi? Vannak ebben nálad sokkal jobbak, hivatásos testépítőknek hívják őket. (Hivatásos testépítő alatt értem azt, aki lehet profi státuszú, amatőr státuszú, de a lényeg, hogy valamilyen értékelhető szinten eredményes a sportjában, sokan ismerik, vannak média megjelenései, ne adj’ Isten, még pénzt is keres ebből.)

Jupiter, meg az ökrök


Az persze egy másik kérdés, hogy a hivatásos testépítők rajongók felé irányuló kommunikációja sem tartalmaz másmilyen közlést azon kívül, hogy itt vagyok, ez vagyok, én vagyok, csodáljatok. Több ezres követői bázissal rendelkeznek, és az egyedüli dolgok, amire használják, az a lájkvadászat/egónövelés, illetve a pénzkeresés termek, termékek, rendezvények futtatásának formájában.
Szóval valahol aztán érthető, hogy az emberek, akikkel elhitették, hogy ezek a kiváló sportolók példaképek, ezt próbálják utánozni, majmolni, követni. Hiszen a sportoló az egy dolog, de a példaképről példát kell venni. Ezért is kéne némi felelősséget tanúsítania a médiának azzal kapcsolatban, hogy milyen embereket ruház fel ezzel a titulussal, és nem kéne minden eredményes sportolóra ráaggatni ezt a címet a még nagyobb profit reményében, miközben az izmain kívül semmi olyat nem tud felmutatni, ami követendő lenne.

Nem az izomzatod vagy


Na de vissza hozzád. Hozzád, aki éppen azzal takarózol, hogy csak azért raktad ki a képedet, hogy véleményt kérj. De miről? Hogy elég jók-e az arányaid? Hogy kell-e még szálkásítanod? Hogy le van-e még maradva a melled? Ezt tényleg nem tudod magadtól eldönteni? Hát jó, legyen. A kérdés már csupán az, hogy mi a francnak önti el az agyadat a düh, ha valaki dicséret és faszszopás helyett tényleg valamilyen kritikát fogalmaz meg a fizikumoddal kapcsolatban? Jah, tudom. Hát azért, mert te is csak szerettél volna pár lájkot a képedre, meg néhány elismerő szót, hogy igen, kurva ügyes vagy, hogy le tudsz menni a terembe, és tudsz tenni valamit azért, hogy egészséges maradj, és jól érezd magad a bőrödben.

Mert azt kurvára nem kéne elfelejteni, hogy ezt mindenki magáért csinálja. Az egészségért, a vonzó külsőért, a jó megjelenésért, amitől a te életed lesz jobb, és nem azoké, akiket a szelfijeiddel terhelsz. Senkit sem fog motiválni, hogy hetven kilóról felgyúrtad magad hetvenötre, vagy hogy ledobtál egy tízest, mert ez nem egy kimagasló teljesítmény. Főleg nem akkor, amikor minden második poszt a Facebookon valami hasonló dologgal próbál motiválni, és az egész elveszíti az erejét, amikor ilyen tömeges méreteket ölt. Az a helyzet, hogy ezt is tönkrebasztátok. Gratulálok.

Ne csak gyúrj, gondolkodj


Meg kéne tanulni néhány apró dolgot, nem csak neked, hanem mindenkinek. Nem kifelé kell élni. Tudom, hogy a közösségi média, és a webkettő lehetővé tette, hogy akárki tartalmat gyárthasson különösebb anyagi befektetés nélkül. Ez egyfelől kurva jó, hiszen így pénztelen, de tehetséges zenekarok emelkedhetnek fel, kreatív emberek csinálhatnak egy főpróbát az ötleteikkel, hogy piacképesek-e, mielőtt ténylegesen invesztálnak a dologba, és nekem is ez teszi lehetővé, hogy most nektek írhatok. De attól még, hogy ez a lehetőség adott, nem kötelező mindenkinek élnie vele, ha nincsen semmi közlendője azon kívül, hogy van. Vagy hogy hol van. Ha nincs mit mondanod, akkor a való életben is inkább csöndben maradsz, nem? Akkor a neten ez miért van másképp?
Vissza kell nyerni az önbizalmadat. A magadba vetett hitet, hogy amit csinálsz, az jó, és az akkor is jó, ha nem lájkolják százan, és nem jön alá húsz komment, hogy: „Fasza vagy, Lacikám, csak így tovább, jól van.” Mindent magadért kell csinálnod, és nem azért, hogy másoknak megfelelj. Persze a motivációs szarságokban ezt olyan jól ki tudod nyilatkoztatni a világnak, jó lenne ezt átültetni a gyakorlatba is.

Kellene, legyen annyi önbecsülésed, hogy nem állsz be a birkák közé (magadat) b(e)égetni, és hogy nem csinálsz valamit csak azért, mert lehet, és mert mindenki csinálja. A saját szarodban is lehet részegen fetrengeni a körúton, mégsem csinálod. Akkor a szelfizést miért? Pedig pont ugyan olyan, csak virtuálisan.


Ne másoktól várd a megerősítést és a visszaigazolást, mert akkor régen rossz az egész. De kurvára. Ha meg csak azért edzel, hogy ezzel villogjál, és hogy ettől érezd többnek magad másoknál, akkor meg inkább hagyd is abba a faszba az egészet, mert baromi rossz úton jársz. Én is tudom, hogy a testépítés egy esztétikai sport, és az eredmény a külső megjelenéseden látszódik. De ez még nem jelenti azt, hogy ezt mindenképpen meg kell mutatnod ország-világnak. Ha annyira kimagaslóan jó vagy, akkor menj el egy versenyre (bármennyire is nem preferálom a versenyzést), ott majd a hozzáértőktől ténylegesen releváns értékelést kaphatsz. Ha meg ennyire nem vagy jó, akkor örülj otthon magadnak, a haveroknak, a csajodnak/pasidnak, hogy mennyit alakultál, mióta edzel, és slussz. A szelfizést meg inkább felejtsd el örökre.