MyAd

2014. augusztus 17., vasárnap

3.2.2. Mérd a kaját!

Az élelmiszereket és a bennük található tápanyagokat mérni kell, de erre részben már a korábbi cikkekben is utaltam. Mérleggel, grammra pontosan. Az élelmiszereket nyersen mérjük. Tehát ha 100 gramm rizsben 77,5 g szénhidrát van, akkor az nem a főtt állapotára értendő, amikor már megszívta magát vízzel, hanem arra, ahogyan a zacskóban megveszed.

Makroökonómia


Makrotápanyagokat számolj, szénhidrátot, zsírt és fehérjét. A kalóriaszámítás nem célszerű, mert a különböző céljaink érdekében összeállított és az eltérő egyéni igényeinktől függő étrendekben más és más arányban szerepelnek a makrotápanyagok. Sokkal célirányosabban be tudod így lőni a mennyiségeket, ha pedig a komponenseket az egyes étrendekben meghatározott arányban használod, akkor nem is igazán fontos az összkalória mennyiséggel foglalkozni.
Ha pedig változtatni kell, akkor általában úgyis szénhidráttal és/vagy a zsírral operálunk, a fehérje gyakran változatlan marad. Így viszont nem célszerű a kalóriákkal vacakolni, mert a fehérjének is van kalória értéke (ugyanannyi, mint a szénhidráté), amit a csökkentésnél vagy növelésnél a legtöbb esetben nem kell figyelembe venni. A fehérje testünk építőköve, az üzemanyagok a zsír és a szénhidrát. Testünk csak szélsőséges helyzetekben használja a fehérjéket üzemanyagként (mint amilyen a koplalás, az éhezés, a teljes szénhidrát és zsírmegvonás), az ilyen helyzeteket viszont mindig kerüljük.

Igény szerint


Ha igazán eredményes akarsz lenni ebben a sportban, meg kell ismerned a tested pontos tápanyagigényét, hogy mind a tömegnövelés, mind a szálkásítás terén sikeres lehess. Csak pontos kiszámolt étrenddel lehet megbizonyosodni az egyes változtatások eredményességéről és a további változtatások szükségességéről és mikéntjéről.

Ha valaki azt gondolja, hogy ő nem akar ilyen profin és pontosan étkezni, mert úgysem akar annyira izmos/szálkás lenni, az téved. Ahhoz, hogy változtass magadon, és jobban nézz ki annál, ahogy most, neked is ezt az utat kell járnod. Ha te nem akarsz egy bizonyos szintnél izmosabb/szálkásabb lenni, akkor te hamarabb célba érsz, mint akiknek további céljaik vannak. De a módszer ugyanaz.

Mens sana in corpore sano


Ha nem akarsz mégsem számolgatni, mert téged tényleg nem érdekel, hogy nézel ki, csak egészségesen akarsz étkezni, az sem baj. Nem kötelező jól kinézni, és akinek ez nem tartozik a céljai közé, mert más dolgok jobban foglalkoztatják, azt tiszteletben kell tartani. Senkit sem az alapján kell megítélni, hogy hogyan néz ki. A probléma soha nem ezzel van, hanem azzal, aki nem tudja elfogadni magát, siránkozik, rosszul érzi magát a bőrében, de képtelen tenni az eredményért.
Viszont ha egészséges akarsz lenni, akkor sportolnod kell és helyesen táplálkoznod. A súlyzós edzés, illetve az aerob vagy kardió jellegű sportok mellé kénytelenek vagyunk egy tiszta étrendet összeállítani, mert a szemét kaják nem csak a kinézetünkre, hanem az egészségünkre is rossz hatással vannak. Ha valakit nem érdekel, hogy mennyire lapos a hasa, vagy mekkora a karja, csak jó közérzetre és fittségre vágyik, akkor is érdemes a naturál testépítésben használt elvek alapján, az itt használt tápanyagok felhasználásával étkezni.

Forrás: Como Engordar
Az ebben a sportban érvényes alapelvek (feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása, összetett szénhidrátok és telítetlen zsírok alkalmazása, vitaminok és ásványi anyagok kiegészítése, súlyzós edzés, aerob vagy kardió edzés stb.) a testünk és egészségünk karbantartásának alapelvei is egyben. (Persze ezeknek köszönhetően egy bizonyos szintig jobban is fogsz kinézni, mintha szemét kajákat ennél, még akkor is, ha nem ez a célod.) A naturál testépítés az egészséges életmód egyik szinonimája és alternatívája. De ez egyáltalán nem meglepő, hiszen csak egy egészséges és fitt test lehet szép.