MyAd

2015. szeptember 8., kedd

Nesze neked motiváció!

Villogó képsorok, feszülő izmok, duzzadó erek és hősies zene. Ott egy izmos hát, ott egy kerek segg, amott hatalmas karok feszülnek egy erőlködéstől eltorzult arc kíséretében, miközben a kulcsszavakat még külön ki is írják nekünk: fájdalom, büszkeség, küzdelem, elszántság, áldozat, meg a többi közhely, amit a gyúrós közegben már megszokhattunk. Ez napjaink egyik igen kedvelt műfaja, a motivációs videó.

Nagyon eredeti…


De vajon honnan is jön ez az egész? Hogy jutottunk oda, hogy nem telhet el nap anélkül, hogy ne készülne legalább száz (de lehet, hogy túl óvatos a becslésem) új motivációs videó, és hogy ne osztanának meg legalább tízszer ennyit a Facebook-on? A dolog gyökerét én valahol ott látom a filmművészetben. A Rockyban, a Minden héten háborúban, Van Damme Kickboxer filmjeiben és minden olyan alkotásban, amelyben valamiféle sport és/vagy küzdelem zajlik, és amely jellemzően egy nagy, mindent eldöntő pillanatban csúcsosodik ki, amikor is a főhősnek (vagy több főhősnek) minden erejére szüksége van ahhoz, hogy győzelmet arathasson. Erőt pedig a saját tudásán és kapacitásán kívül edzője, apja, mentora vagy akár egy ismeretlen öregember motiváló gondolataiból tud meríteni.


Ezzel persze nincs is gond. Fontos pillanatokban a mentális felkészültség éppolyan fontos, mint a fizikai, és néhány jól megfogalmazott, személyre szabott gondolat sokat segíthet ennek kiteljesítésében. De vajon tényleg ennyire fontos pillanat az edzésed, ami nem egy életben, hanem egy héten háromszor van? Kajak nem bírsz lemenni súlyzózni anélkül, hogy a retinádra égnének a képek testépítők edzéseiről, amelyek olyan hősi küzdelemnek vannak beállítva, mint a stirling-hídi csata, amelyben a skótok William Wallace-al az élükön megfutamították a túlerőben lévő angol sereget Skócia szabadságáért küzdve?

Mire fel?


De még náluk is több létjogosultsága van ennek, mint nálad, aki egy hobbisportoló vagy, aki lejár mozogni, hogy jól nézzen ki és egészséges legyen. Sportolsz, érted? Háború, fájdalom, lemondás, vér és verejték, meg esetenként hősi halál a csatatéren? Nooormális? Bazdmeg, ha ez ilyen szar lenne, nem is csinálnám, hanem elmennék úszni. Miért, szerinted épelméjű lenne az, aki mindezen keresztülmenne azért, hogy izmos legyen és feszengjen? Mi a fasznak? Valaki fizet ezért, vagy mi? Lemaradtam valamiről?
Persze a valóságban erről szó sincs. Mármint nem is fizetnek, és háború sem dúl a súlyok között, de még csak kisebb zavargásokról sem tudok. A helyzet az, hogy a tömegember elirigyelte a filmekből és az élsportolóktól a nagy jeleneteket, a sorsdöntő pillanatokat, és az iránti törekvésében, hogy leutánozza ezt, lezüllesztette a saját szintjére, és tömegcikké tette. Ebből nőtt ki mára az a jelenség, hogy kilószám készülnek a motivációs videók, ami annyira személyesek, mint egy csomag sparos rizs, mégis erre élvez mindenki.

Vedd már észre magad!


Al Pacino vagy Stallone szavai nem nekünk szólnak, nem a mi élethelyzetünkre vonatkoznak. A Ronnie Coleman vagy Kai Greene videóiból összevagdosott, egy kaptafára készült sablonvideóknak pedig semmi valós mondanivalója nincs. Ezek csak baromi olcsó eszközöket (heroikus zene, testépítők videóiból összeollózott képkockák, nagy monológok ismert filmekből) használó, hatásvadász klipek, amik nem szólnak semmiről, és nem közölnek semmit, csupán annak a hamis érzetét keltik emberekben, hogy most valami nagy dolog részei.

Hogy most ők is valakik, akik valami hatalmas tettet készülnek végrehajtani, mintha csak egy foci vb döntőjében ők lennének a következő pontrúgók a tizenegyes párbajban, vagy életük legkeményebb bokszmérkőzésére készülnének, amelyet több millióan fognak nézni a TV-ben, és amelynél rengeteg pénz és baromi nagy hírnév a tét. Közben meg a helyzet az, hogy csak Youtube-ot bámulják egy hétfői napon melledzés előtt, aminél még annyi sem forog kockán, mint egy általános iskolai röpdolgozatnál.

Részvétem


De az ösztönzés mindenhez kell. Lábedzéshez, aerobhoz, szálkásításhoz, tömegnöveléshez, kezdőnek a negyven kilós fekvenyomáshoz és haladónak a kétszáz kilós guggoláshoz. Sőt, ahogy nézem, lassan már ahhoz is, hogy valaki elmenjen szarni.


Holott az a kurva igazság, hogy nem kell mindenhez szájbakúrt motiváció. Nem minden egy harc, és főleg az edzés nem az. De ha neked igen, akkor sajnállak, amiért így éled az életed. A testépítés egy békés sporttevékenység, egy kikapcsolódás. Lemész, edzel, hazamész, eszel, alszol. Nem lőnek rád közben, és nem akar senki sem megölni, meg semmi. De még csak megakadályozni sem akarnak benne, hiába szeretik azt képzelni a gyúrósok, hogy az egész világ az izmos emberek ellen van. Szó sincs ilyenekről.

Még nem késő


De ha te így érzed, akkor valamit nagyon át kell értékelned. Valószínűleg az edzés helyét életedben, ha ez a legnagyobb esemény, ami történni szokott veled, és emiatt ekkora feneket kell kerítened neki. Nem egy egészséges dolog, ha az izmaiddal való foglalatoskodás ilyen mértékben átveszi az irányítást az elméd felett, és ez tölti ki minden gondolatod. Ha ez a helyzet, akkor ideje keresned egy barátnőt, barátot, hivatást vagy még néhány másik hobbit, ami nem a testépítés.
Nyilván nem azt mondom, hogy utóbbit hagyd abba. Csupán hozd egy egészséges szintre, amikor is nem ez az egyetlen kizárólagos prioritás, ami a döntéseidet vezérli. Ennek az első lépése, hogy a filmeken keresztül megtapasztalt drámai érzületek silány mását nem próbálod átültetni a mindennapi rutinodba motivációs videók, képek és idézetek végeláthatatlan nézegetésével, gyártásával és megosztásával. Nem kell demonstrálnod semmit, se másnak, se magadnak. Egyébként is, ha jól emlékszem, ezeknek egy nagy része pont arról szól, hogy ezt magadért csinálod. Akkor ez legyen is így, és a testépítés legyen érted, ne pedig te a testépítésért.